Γκαλερί Citronne: νέες εκθέσεις από το Κολωνάκι έως και τον Πόρο

Γκαλερί Citronne: νέες εκθέσεις από το Κολωνάκι έως και τον Πόρο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύννεφο της αφρικανικής σκόνης που δημιουργεί έντονη επιθυμία αδράνειας εκτός και εντός μας, ταίριαξε απόλυτα ο τίτλος της έκθεσης «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία» που εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα τέχνης Citronne. Η εικαστικός Αννα Αμπαριώτη με ψηφιακά έργα και κεραμικά γλυπτά πραγματεύεται την ανάγκη να δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας ώστε να ανακαλύπτουμε την πραγματική μας βούληση.

Πώς άλλωστε να αφομοιώσουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας ενώ διάγουμε τον βίο μας μέσα σε ένα νέφος συνεχών δραστηριοτήτων δίχως διαύγεια. Και η παράλληλη πεζοπορία; Με αυτήν η καλλιτέχνις σηματοδοτεί το τι οφείλει να κάνει κάποιος άπαξ και καταλήξει στις προσωπικές διαδρομές που θα ήθελε να ακολουθήσει. Πρώτα λοιπόν ας σκεφτούμε και ύστερα ας δράσουμε.

Γκαλερί Citronne: νέες εκθέσεις από το Κολωνάκι έως και τον Πόρο-1
Η ζωγράφος Μαρία Φιλοπούλου στα εγκαίνια. [STUDIO PANOULIS]

Το κομψό διαμέρισμα του Κολωνακίου γέμισε από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ με κόσμο για να δει ένα από τα αφιερώματα που κλείνουν την ανοιξιάτικη σεζόν. Με τις δισδιάστατες ψηφιακές δημιουργίες και τα τρισδιάστατα γλυπτά να αναπτύσσονται σε όλους τους χώρους της γκαλερί, οι επισκέπτες έκαναν ένα οδοιπορικό από τον ρεαλισμό στην ποίηση μια και η καλλιτέχνις ασχολείται και με τα ιαπωνικά χαϊκού. Κάποια μάλιστα που είχε γράψει η ίδια είχαν αναρτηθεί και αυτά στους τοίχους της αίθουσας τέχνης.

Επιμελητής της έκθεσης αυτής ο χαρισματικός Κώστας Πράπογλου, που έχει περάσει πολλά χρόνια στη Βρετανία και ερχόμενος στα πάτρια έφερε νέο αέρα για το πώς μπορούν να διοργανώνονται ποιοτικές ομαδικές. Βρίσκει χώρους που κρύβουν ιστορίες, εργάζεται εντατικά πάνω σε αυτές αναθέτοντας σε καλλιτέχνες νέες επιτόπιες εγκαταστάσεις ή βρίσκοντας άλλες που οργανικά ταιριάζουν στα κελύφη που εντοπίζει.

Τελευταία του μαεστρική προσπάθεια για ένα τέτοιο αφήγημα ήταν το «Φαινόμενο της Πεταλούδας» στην Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη – Πεταλούδα το περασμένο φθινόπωρο. Ενώ το πρωί το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά, μετά το πέρας της έκθεσης γινόταν μουσείο του εαυτού του.

Γκαλερί Citronne: νέες εκθέσεις από το Κολωνάκι έως και τον Πόρο-2
Ζήνα Αμπαριώτη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Φοίβη Αμπαριώτη. [STUDIO PANOULIS]

Αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Μαΐου εγκαινιάζονται και δύο νέες εκθέσεις της Citronne στον Πόρο. Η γλύπτρια Αλεξάνδρα Αθανασιάδη παρουσιάζει δουλειά της με τίτλο «Σπαράγματα» μέσα στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου του νησιού σε μια συνεργασία της αίθουσας τέχνης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Με αφετηρία κομμάτια και αποσπάσματα από τυχαία ευρήματα, υλικά και άυλα, η καλλιτέχνις αναπλάθει την προσωπική της μνήμη και την ενθέτει μέσα στον ιστό των εκθεμάτων, σαν μια ενιαία ιστορία. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο γλύπτη, η Αθανασιάδη είναι εκείνη που έχει καταφέρει να φέρει την αρμονία και την ομορφιά της αρχαιότητας στο σήμερα. Από τα άλογα μέχρι τους θώρακές της συνδυάζει τον σεβασμό στο παρελθόν αλλά και τη βαθιά προσωπική και στοχαστική της ματιά στη δική μας εποχή.

Το ίδιο βράδυ, η Αθανασιάδη και άλλοι 8 καλλιτέχνες, η Λυδία Δεληκούρα, ο Ιάσονας Καμπάνης, η Κατερίνα Κατσιφαράκη, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Πέτρος Μώρης, ο Νίκος Ποδιάς και η Νάνα Σαχίνη, θα παρουσιάσουν έργα τους στην γκαλερί σε μια ομαδική με τίτλο «Μυθιστορίες», βλέποντας την Ελλάδα και τη Μεσόγειο σαν εκκίνηση στο ταξίδι που ενώνει έμπνευση, ιστορία και μύθο.

Γκαλερί Citronne: νέες εκθέσεις από το Κολωνάκι έως και τον Πόρο-3
Ο Αλέξης Φυλακτόπουλος με τον Γιάννη Τράμπακλο. [STUDIO PANOULIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT