Η πριγκίπισσα Κάκο τίμησε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας

Η πριγκίπισσα Κάκο τίμησε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζατε ότι τον Μάιο του 1899 υπογράφηκε στην Αθήνα η Συνθήκη Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας; Εχετε υπόψη σας το έργο του Λευκάδιου Χερν, γνωστού και ως Κοϊζούμι Γιάκουμο, που εντόπισε τις ομοιότητες του ιαπωνικού πνεύματος με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό; Πόσο καλά γνωρίζετε τα ταξιδιωτικά οδοιπορικά του Νίκου Καζαντζάκη και ειδικά εκείνο στην Ιαπωνία; Και τι γνώμη έχετε για την αυξανόμενη δημοφιλία των anime και των manga;

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους δεσμούς Ελλάδας και Ιαπωνίας και οι οποίες τονίστηκαν από όλα τα επίσημα πρόσωπα της τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη για να τιμήσει την 125η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού που μοιράζονται φέτος, έπειτα από συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα, τον Ιανουάριο του 2023.

Η πριγκίπισσα Κάκο τίμησε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας-1
Στη χθεσινή τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη, η πριγκίπισσα Κάκο εκφώνησε σύντομη ομιλία. [INTIME NEWS]

Καλωσορίζοντας την πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο της Ιαπωνίας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μνημόνευσε τον Χερν και τον Καζαντζάκη (ο οποίος έγραφε για την Ιαπωνία ότι «θυμίζει πώς θα ήταν η αρχαία Ελλάδα στις πιο λαμπρές της στιγμές») και ανέφερε τόσο την αγάπη των Ιαπώνων για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, όσο και το γεγονός ότι οι Ελληνες θαυμάζουν αντίστοιχα τον ιαπωνικό («τη λεπτότητά του, την αγάπη του για το ωραίο και τη φύση, τη σημασία που αποδίδει στην τάξη και την αρμονία, την έφεσή του προς τις τέχνες, την τιμή που περιποιεί στην παράδοση και στις πατρογονικές αξίες»). Οι σύγχρονες εκδοχές του ιαπωνικού πολιτισμού –από τη Γιαγιόι Κουσάμα μέχρι την J-Pop και τα anime– είναι επίσης οικείες στην Ελλάδα, είπε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η συνεργασία των δύο χωρών να επεκταθεί στους τομείς της συντήρησης μνημείων, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών κ.ά.

Η πριγκίπισσα Κάκο τίμησε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας-2
Κατά την είσοδό της στο Μουσείο Ακρόπολης, συνοδευόμενη από την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. [INTIME NEWS]

Η πριγκίπισσα Κάκο, που μετά την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, αναφέρθηκε στον νησιωτικό χαρακτήρα και τη μακρά ναυτιλιακή παράδοση των δύο χωρών, την υγιεινή διατροφή τους με βάση τα θαλασσινά, αλλά και τον μνημειακό πλούτο της Ελλάδας, που και η ίδια είχε την ευκαιρία να θαυμάσει επισκεπτόμενη τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης. Στα ιαπωνικά σχολεία «διδάσκεται με διάφορους τρόπους η σοφία των αρχαίων Ελλήνων», είπε επίσης και αναφέρθηκε στους μύθους του Αισώπου που μεταφράστηκαν στα ιαπωνικά πριν από περίπου τέσσερις αιώνες. «Ξαναδιάβασα», πρόσθεσε η πριγκίπισσα, «έπειτα από αρκετά χρόνια, μύθους του Αισώπου, όπως ο “Βοριάς και ο Ηλιος” και κατάλαβα ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει την Ιαπωνία μέχρι σήμερα».

Η πριγκίπισσα Κάκο τίμησε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας-3
Με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη. [INTIME NEWS]

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών και στα πεδία συνεργασίας τους όπως η ναυτιλία, αλλά και η οικονομία και το εμπόριο, ενώ η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι σχεδιάζονται εκδηλώσεις που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας του Ρόμπερτ Μακέιμπ «Χαίρε ξένε στη χώρα των ονείρων» στην Ιαπωνία. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εκδηλώσεις ελληνικού πολιτισμού, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί παράσταση του θεάτρου Νο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT