H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του

H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Παναγιώτη Λασκαρίδη, παρουσία σύσσωμης της οικογένειας του εφοπλιστή. Οι θυγατέρες Κατερίνα, Σουζάνα, Χριστίνα και ο γιος του Παναγιώτης καμάρωναν τον πατέρα τους, ο οποίος εξ απαλών ονύχων τους έμαθε να προσφέρουν και εκείνοι στην πατρίδα, είτε μέσα από τις δράσεις στον πολιτισμό και το Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη, είτε μέσα από τις χορηγίες και τις δωρεές προς το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλωστε ο Λασκαρίδης είναι εκείνος που συστηματικά έχει αρθρογραφήσει για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του-1
Η τελετή της απονομής έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. [ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ]

Σε αυτούς τους τομείς της ευεργεσίας του στάθηκε στην ομιλία της και η ΠτΔ εστιάζοντας παράλληλα στην προαγωγή των γραμμάτων, της ιστορικής γνώσης, της ναυτικής έρευνας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεση της παράδοσης με την καινοτομία αλλά και τη μέριμνα προς την κοινωνία. «Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο, οφείλεται στη διαρκή προσφορά σας στο Πολεμικό μας Ναυτικό, έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας ισχύος», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι στήριξαν το έθνος μας σε κρίσιμες περιόδους, είστε κι εσείς από τους ένθερμους πατριώτες που συμβάλλετε στην ασφάλεια της πατρίδας, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα του ναυτικού μας. Το παράσημο αυτό είναι η έκφραση της ευγνωμοσύνης της πολιτείας για την πολύτιμη συνεισφορά σας στο κοινό καλό».

H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του-2
Το καράβι «Περσέας» ήταν η τελευταία δωρεά.

Η συμβολή της οικογένειας του Πάνου Λασκαρίδη ξεκίνησε με τη συμμετοχή στην αποκατάσταση του θωρηκτού «Αβέρωφ». Το 2014 έγινε η παραχώρηση της θαλαμηγού «Κύκνος», 36 μέτρων στο κράτος, η οποία χρησιμοποιείται έκτοτε κυρίως για την εκπαίδευση των ναυτικών δοκίμων. Από το 2019 τέσσερα καράβια γενικής χρήσης δωρήθηκαν από την οικογένεια και έχουν ενταχθεί στον στόλο του Π.Ν. Εχουν λάβει τα ονόματα «Ατλας», «Ηρακλής», «Αίας» και «Περσέας».

H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του-3
Το «Ατλας» είναι και αυτό δωρεά της οικογένειας.

Ολοφάνερα συγκινημένος ο εφοπλιστής ευχαρίστησε την ΠτΔ: «Σήμερα μου απονείματε τη μεγαλύτερη τιμή που απονέμει η πατρίδα μας σε Ελληνα πολίτη σε καιρό ειρήνης. Αυτή η διάκριση, για την οποία είμαι ευγνώμων, είναι όμως επίσης μια έντονη υπενθύμιση του χρέους που έχουμε όλοι οι Ελληνες προς την Ελλάδα. Ενα χρέος τιμής που δεν διαπραγματεύεται, δεν παζαρεύεται και πρέπει να αποπληρώνεται πάντοτε ολόκληρο και εις το ακέραιο. Μιλήσατε επίσης για εθνικούς ευεργέτες. Τέτοιοι ήταν οι πατριώτες που πριν από 100 και 150 χρόνια κατέλειπαν όλη τους την περιουσία στην πολιτεία για κοινωφελή έργα, ακολουθώντας το δόγμα ότι “εκ της κοινωνίας ελάβομεν και εις την κοινωνίαν θα αποδώσομεν”. Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, όσο έχω ακόμα τις δυνάμεις μου και με όποιες δυνατότητες διαθέτω, θα προσπαθώ συνεχώς να βοηθάω την πατρίδα μου, τις Ενοπλες Δυνάμεις της και το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Η πιο χαριτωμένη παρουσία στην τελετή ήταν ο μικρός Νικόλας, υιός της Σουζάνας, που είχε φουσκώσει και αυτός από το καμάρι για τον παππού.

H ΠτΔ παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη για την προσφορά του-4
Το πλοίο «Ηρακλής» ενίσχυσε τον στόλο μας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT