Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Παρισιού

Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Παρισιού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό και αν είναι ωραία εμπειρία: Τετρακόσιοι μαθητές και μαθήτριες 64 γαλλικών σχολείων από 14 πόλεις της Γαλλίας και 50 πόλεις του κόσμου έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα για μια ξεχωριστή, νεανική, αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση. Πρόκειται για τους Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας 2024 που διοργανώνει η Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά», το εκπαιδευτικό ίδρυμα της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Το σπουδαίο αθλητικό εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας αλλά και του Συνδέσμου για τη Γαλλική Διδασκαλία στο Εξωτερικό. Ο τελευταίος είναι ένας οργανισμός που εποπτεύει πάνω από 500 σχολεία τα οποία ακολουθούν το πρόγραμμα της γαλλικής εκπαίδευσης διεθνώς.

Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Παρισιού-1
Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά».

Η έναρξη έγινε σε κλίμα πανηγυρικό το απόγευμα της Τρίτης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στο μέρος όπου γεννήθηκαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στην επίσημη τελετή, εκατοντάδες έφηβοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη παρήλασαν με τις αθλητικές ομάδες τους και τις σημαίες των χωρών τους. Παράλληλα, μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής από το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο τραγούδησαν και παρουσίασαν με μοναδική ζωντάνια ελληνικούς χορούς. Εδωσαν το «παρών» και απηύθυναν σύντομες ομιλίες τόσο η Λοράνς Αουέρ, πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, όσο και η Κλόντια Σερέρ-Εφός, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου για τη Γαλλική Διδασκαλία στο Εξωτερικό.

Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Παρισιού-2
Μαθήτριες παρουσιάζουν αρχαίους χορούς φορώντας τις ανάλογες φορεσιές.

Οι αγώνες περιλαμβάνουν συνολικά δέκα αθλήματα (αρχαίο πένταθλο, δρόμος, ρίψη, άλμα, τρίαθλο, καγιάκ, μπιτς βόλεϊ κ.ά.). Διεξάγονται κυρίως στο ολυμπιακό χωριό αλλά και στην πόλη της Αθήνας. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη 30/5 διοργανώνεται η «Οδύσσεια» στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αφετηρία την αγορά στην πλατεία Μοναστηρακίου. Είναι ένα «κυνήγι θησαυρού» με παράλληλη εξερεύνηση του αστικού ιστού. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να βρουν απαντήσεις και να λύσουν γρίφους προκειμένου να ολοκληρώσουν το παιχνίδι.

Διεθνείς Αγώνες Νεολαίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Παρισιού-3
Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα στο βήμα κατά την επίσημη τελετή έναρξης.

Εως τις 2 Ιουνίου προβλέπονται, επίσης, επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και γνωριμία με χορούς και έθιμα της Ελλάδας. Χθες οργανώθηκε ελληνική βραδιά στις εγκαταστάσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής στην Αγία Παρασκευή. Μαθητές και καθηγητές από τόσο διαφορετικά σημεία της Γης ζουν την εμπειρία της ώσμωσης λαών και πολιτισμών με προεξάρχουσα την ελληνική φιλοξενία. Οι νεαροί επισκέπτες και οι εκπαιδευτικοί που τους συνοδεύουν έχουν ενθουσιαστεί πάντως με την Αθήνα και το γεγονός ότι βρέθηκαν εδώ λίγο προτού γίνει η επίσημη εκκίνηση της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην υφήλιο. Η συνάντηση μαθητών και μαθητριών από τις πέντε ηπείρους που φιλοξενείται στη χώρα μας αποτελεί μια κορυφαία στιγμή ελληνογαλλικής συνεργασίας.

Στην πόλη-λίκνο των σύγχρονων Αγώνων οι Γάλλοι τιμούν με τη σειρά τους τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος πέρα από την ιδιότητα του αναβιωτή των Ολυμπιακών, ως πρόεδρος της πρώτης Διεθνούς Επιτροπής, ήταν παιδαγωγός και ιστορικός. Ο Κουμπερτέν πίστεψε στον διαμορφωτικό ρόλο του αθλητισμού για τη νεολαία και ήθελε να ενισχυθεί ο ρόλος της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Τα 400 παιδιά που ήρθαν στην Αθήνα έκαναν πράξη την πεποίθηση του Γάλλου βαρώνου, ο οποίος έδωσε σάρκα και οστά στο ολυμπιακό πνεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT