Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε τη σπουδαία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου

Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε τη σπουδαία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια οφειλόμενη τιμή για μια σπουδαία Ελληνίδα που έδειξε απίστευτη γενναιότητα και πατριωτισμό την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τρία χρόνια μετά την εκδημία της Σύλβιας Αποστολίδου-Ιωαννίδου, ο Δήμος Ψυχικού, όπου πέρασε πολλά χρόνια της ζωής της, φρόντισε να δώσει το όνομά της σε ένα πάρκο. Είναι το άλσος απέναντι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Ποια ήταν η θρυλική «Πατ» για την οποία οι επόμενες γενιές πρέπει να μάθουν τα κατορθώματά της; Γόνος ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, μπήκε στην Εθνική Αντίσταση σε ηλικία μόλις 18 ετών το 1942 και εντάχθηκε στη βρετανική Force 133, την περίφημη μονάδα δολιοφθορών, στην οποία τέθηκε αργότερα επικεφαλής. Με κουράγιο που θα το θαύμαζαν και οι πιο μπαρουτοκαπνισμένοι άνδρες, φυγάδευε Βρετανούς, παραλάμβανε όπλα και πυρομαχικά και τα διένειμε στις οργανώσεις αντίστασης.

Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε τη σπουδαία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου-1

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής τη στοχοποίησαν. Και ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Αγγελος Εβερτ προσπάθησε να την ενημερώσει, εκείνη δεν πρόλαβε να διαφύγει και συνελήφθη μαζί με τη Λέλα Καραγιάννη, η οποία και εκτελέστηκε. Εκείνη γλίτωσε τη ζωή της και μετά την απελευθέρωση κινδύνευσε ξανά καταδιωκόμενη από τον ΕΛΑΣ. Ετσι διέφυγε στην Αίγυπτο, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Παύλο Ιωαννίδη, πιλότο της RAF. Οι Βρετανοί θέλησαν να παρασημοφορήσουν την «Πατ», αλλά εκείνη επέστρεψε το παράσημο της βασίλισσας Ελισάβετ το 1956, ύστερα από τη στυγνή δολοφονία των Κυπρίων αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου. Την ιδέα για την ονοματοδοσία του πάρκου είχε η οργάνωση «Παναθηναϊκή», η πανελλαδική οργάνωση γυναικών με τα πλουσιότατα πεπραγμένα, και αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη τόσο των προηγούμενων όσο και των σημερινών δημοτικών αρχών.

Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε τη σπουδαία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου-2
Ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος, στο βήμα της εκδήλωσης.

Για τη Σύλβια Ιωαννίδη μίλησαν ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» Μαρία Γιαννίρη, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η βουλευτής της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφαλά, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, και ο Γιάννης Ιωαννίδης, γιος της εκλιπούσας. Ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού υπογράμμισε ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα τιμής της ηρωίδας, «αλλά τον ερχόμενο Οκτώβριο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης, σε συνεννόηση πάντα με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, θα διανείμουμε ενημερωτικό υλικό για την αντιστασιακή δράση της Σύλβιας Ιωαννίδου-Αποστολίδου. Για να γνωρίσουν τα παιδιά μας τη ζωή και το περίσσιο θάρρος της, ενάντια στις δυνάμεις του ναζισμού. Το οφείλουμε στην “Πατ” και στις νέες γενιές».

Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε τη σπουδαία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου-3
Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», Μαρία Γιαννίρη.

Η Νίκη Κεραμέως συμπλήρωσε ότι με τη συμβολική ονοματοθεσία ενός πνεύμονα πρασίνου στη μνήμη της θα υπενθυμίζεται σε όλους η αντιστασιακή δράση της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση μεριμνούν ώστε οι ήρωες της πατρίδας μας να μην περνούν στη λήθη, αλλά να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας, οδηγώντας μας με το παράδειγμά τους.

Η Μαρία Γιαννίρη στάθηκε στην ιδέα της ονοματοδοσίας του πάρκου που ξεκίνησε από την οργάνωση «Παναθηναϊκή», αλλά και μίλησε για τη δράση της εκλιπούσας κατά τη Μεταπολίτευση: «Πληθωρική προσωπικότητα και άνθρωπος της προσφοράς, τη συναντούμε το 1974 στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, πάντοτε σε θέσεις που για να τις υπηρετήσεις σωστά, εκτός από ικανότητα, απαιτούσαν υπομονή, καλοσύνη, ανθρωπιά, ειλικρίνεια, συνέπεια και σεβασμό». Στην πλάκα της ονοματοδοσίας ξεχωρίζει μια φράση της: «Πάντα στο νου σας να έχετε την Ελλάδα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT