Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μ. Μάτσα στην Πρέβεζα

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μ. Μάτσα στην Πρέβεζα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναυλία που έδωσε ο συνθέτης Μίνως Μάτσας με τους συνεργάτες του –μουσικούς και τραγουδιστές– στην Πρέβεζα είχε στο τέλος μια έκπληξη: την εκτέλεση ενός νέου, ανέκδοτου τραγουδιού που ήταν αφιερωμένο στον παππού του, σε στίχους της Σοφίας Καψούρου. Και αν επιλέγουμε να μιλήσουμε για την ημέρα κατά την οποία τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρεσβύτερου Μίνου Μάτσα από το τέλος, είναι επειδή πρόκειται για μια συναυλία στην οποία ο εγγονός του, συγκινημένος, μάς μίλησε στο πιάνο, με τον τρόπο του, για το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Ανεβαίνοντας με τους συνεργάτες του –εξαιρετικούς μουσικούς και τους άξιους ερμηνευτές Κώστα Τριανταφυλλίδη και Δήμητρα Μωραΐτη– στη σκηνή του πολιτιστικού κέντρου της πόλης, παρουσίασε σε καινούργια ενορχήστρωση δέκα αγαπημένα του τραγούδια που έγραψε ο Μίνως Μάτσας μαζί με τον Σπύρο Περιστέρη.

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μ. Μάτσα στην Πρέβεζα-1
Ο Μάκης Μάτσας, δεύτερη γενιά στον κόσμο της ελληνικής δισκογραφίας και συνεχιστής μιας εταιρείας που λειτουργεί για τα μέλη της ως οικογένεια. [MAGICFOCUS IMAGES]

Τα αποδόμησε με μεγάλη τρυφερότητα, ανασυνέθεσε τα μουσικά μέρη σύμφωνα με το δικό του ύφος και ουσιαστικά μάς επανασύστησε το ρεμπέτικο τραγούδι που αγαπά. «Συμβαίνει να έχω το ίδιο όνομα με τον άνθρωπο που κατέγραψε για πρώτη φορά τα αριστουργήματα των συνθετών του ρεμπέτικου, με κίνδυνο να τινάξει την εταιρεία Odeon στον αέρα. Τον άνθρωπο που έγραψε στίχους για μερικά από τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια και μου μετέδωσε μέσα από αυτά, αφού στην πραγματικότητα δεν τον γνώρισα, το πάθος και την αφοσίωσή του για καθετί αυθεντικό και όμορφο», σχολίασε και μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε μια πολύ τρυφερή εκτέλεση του «Μινόρε της αυγής», αλλά και τολμηρές ανατροπές στον Καϊξή ή στο πολύ γνωστό «Καραπιπερίμ».

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μ. Μάτσα στην Πρέβεζα-2
Το χειροκρότημα μετά το τέλος της συναυλίας ήταν θερμό. Από αριστερά, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Μίνως Μάτσας και η Δήμητρα Μωραΐτη. [MAGICFOCUS IMAGES]

Η προτομή του Μίνου Μάτσα στην Πρέβεζα αποκαλύφθηκε στις 18 Μαΐου. Η τιμητική πρόταση προς τον γιο του Μάκη Μάτσα ήρθε από την πόλη της Πρέβεζας, η οποία επιθυμούσε να αποδώσει σεβασμό σε ένα από τα πιο δυναμικά, αξιόλογα και ταλαντούχα τέκνα της. Ο Μίνως Μάτσας γεννήθηκε το 1903 στην Πρέβεζα και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα παίζοντας κλαρίνο στη Φιλαρμονική «Ορφέας», η οποία, υπό τη δ/νση του αρχιμουσικού Θανάση Μίτζουρα, παιάνισε χαρμόσυνα στην τελετή. Εφυγε από την Πρέβεζα μεγαλώνοντας και μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την «επιστροφή» του Μίνου Μάτσα στην πόλη του, τονίζοντας ότι η προτομή τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην παραλία ως ύψιστη τιμή και αναγνώριση της συνεισφοράς του στη μουσική και στην πολιτιστική κληρονομιά. Ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος φιλοτέχνησε την προτομή, στη βάση της οποίας έχει χαραχτεί η φράση: «Μίνως Μάτσας 1903-1970. Από τη Φιλαρμονική Πρεβέζης στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας».
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT