Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία

Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το Κολλέγιο Αθηνών ετοιμάζεται να εορτάσει το 2025 έναν αιώνα λαμπρής ιστορίας και προσφοράς στην εκπαίδευση και στην κοινωνία της πατρίδας μας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το Κολλέγιο Αθηνών ετοιμάζεται να εορτάσει το 2025 έναν αιώνα λαμπρής ιστορίας και προσφοράς στην εκπαίδευση και στην κοινωνία της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας του προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις για τα επιτεύγματα της μακρόχρονης πορείας του, καθώς και τους πρωτοποριακούς θεσμούς που διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Ο ανάπλους είναι παράλληλα ευκαιρία αναστοχασμού για τον καθορισμό στόχων που θα προσδώσουν νέα δυναμική στο όραμα των ιδρυτών του σχολείου. Στο «κατώφλι» της επετείου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό μια προεόρτια ξεχωριστή εκδήλωση για το Οικοτροφείο του Κολλεγίου Αθηνών, στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου CAPPS στο σχολείο στο Ψυχικό.

Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία-1
O χώρος του εστιατορίου του οικοτροφείου ξαναζωντάνεψε. Φωτ. PANOULIS

Ηδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου, το 1925, εντάχθηκε στη μικρή ομάδα των μαθητών του ο πρώτος οικότροφος, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχε σημειωθεί μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα αυτό, υπερβαίνοντας τους 230 μαθητές. Το οικοτροφείο λειτούργησε υποδειγματικά για περίπου 50 χρόνια. Σε αυτό μαθήτευσαν Ελληνόπουλα από τα αστικά κέντρα, την ύπαιθρο, αλλά και τη διασπορά. Ο θεσμός των Περιφερειακών Υποτροφιών έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας –από ορεινά χωριά και απομακρυσμένα νησιά– και από την Κύπρο να αξιοποιήσουν το σχολείο για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ποιοτική μόρφωση αλλά και στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία-2
Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Οικότροφοι της Τάξης του ’64. Φωτ. PANOULIS

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, την Παρασκευή 24 Μαΐου, περισσότεροι από 150 παλαιοί οικότροφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απόφοιτοι των δεκαετιών ’50 με ’80, συναντήθηκαν πάλι στον αγαπημένο τους αυτό χώρο, αναπόλησαν τα μαθητικά τους χρόνια, τραγούδησαν και έδωσαν τον δικό τους παλμό στην ξεχωριστή βραδιά. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αννίκα Παπαντωνίου και ο πρόεδρος του Board of Trustees του Κολλεγίου Γιώργος Αντωνιάδης ’80. Ο διευθυντής/president του Κολλεγίου Αθηνών, καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις για τον εορτασμό του Centennial το 2025, που περιλαμβάνουν επετειακές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά συνέδρια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στα σημαντικότερα ορόσημα της εκατοντάχρονης πορείας του Κολλεγίου, δίνοντας έμφαση στις παιδαγωγικές καινοτομίες.

Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία-3
Εκατό χρόνια σε φωτογραφίες, μια μεγάλη πορεία. Φωτ. PANOULIS

Προεόρτια των οικοτρόφων στο Κολλέγιο Αθηνών για τα εκατό χρόνια λαμπρής προσφοράς στην παιδεία-4
Οι μαθητές Παναγιώτης Κλείδωνας και Καλλιόπη Πατέρα. Φωτ. PANOULIS

Αναφέρθηκε βέβαια και στη σημασία του προγράμματος υποτροφιών, βασικού συντελεστή του κοινωνικοοικονομικού πλουραλισμού της μαθητικής κοινότητας. Παρουσίασε τους στόχους για το μέλλον και έκλεισε με την εκστρατεία που ξεκινάει το Κολλέγιο, επ’ ευκαιρία της επετείου του, για την προσέλκυση δωρεών, με στόχο την ενίσχυση του Endowment του σχολείου. Για τις δικές τους αναμνήσεις από το οικοτροφείο μίλησαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Αλέξης Φυλακτόπουλος ’65, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΕΙ και γιος του Γιώργου Φυλακτόπουλου, διευθυντή του οικοτροφείου την περίοδο 1932-1970, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς ’64, μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου, καθώς και οι παλαιοί οικότροφοι Κώστας Πετρόπουλος ’59, Γιώργος Κρουσανιωτάκης ’59 και Σταύρος Στεφανάκης ’59. Ιδιαίτερα φορτισμένα ήταν και τα λόγια του καθηγητή του σχολείου Ξενοφώντα Βεργίνη, που διέμενε επίσης στο οικοτροφείο. Η ιστορία συνδέθηκε με τη νέα γενιά του Κολλεγίου από τους μαθητές Παναγιώτη Κλείδωνα και Καλλιόπη Πατέρα, που μοιράσθηκαν με τους «παλαιότερους» τις δικές τους εμπειρίες στο Κολλέγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT