Εγκαίνια της έκθεσης με τα κοστούμια του «Poor Things»

Εγκαίνια της έκθεσης με τα κοστούμια του «Poor Things»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κοστούμια που έντυσαν τη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, την εντυπωσιακή Εμα Στόουν, στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ, στη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Poor Things», εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθη η βραβευμένη με Οσκαρ και BAFTA ενδυματολόγος της ταινίας, Χόλι Γουάντινγκτον, η οποία και ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου στις υφασμάτινες δημιουργίες της με τα φαρδιά μανίκια και τους φραμπαλάδες. Τα έξι κοστούμια που φόρεσε η Μπέλα, από τη «γέννησή» της μέχρι τη χειραφέτησή της και το πέρασμά της στην ενηλικίωση, «ακολουθούν» σχεδιαστικά και μορφολογικά αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Εγκαίνια της έκθεσης με τα κοστούμια του «Poor Things»-1
Η ενδυματολόγος του «Poor Things» ξεναγεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην έκθεση που παρουσιάζει και σκηνές της ταινίας. [Παναγιώτης Χατζηστεφάνου / Προεδρία της Δημοκρατίας]

«Το “Poor Τhings” ήταν μια ονειρεμένη δουλειά για εμένα. Οι προκλήσεις ήταν περισσότερο πρακτικής φύσεως. Δεν ήμουν σίγουρη αν οι επιλογές μου θα γίνονταν εύκολα αντιληπτές, αλλά είχα εμπιστοσύνη στον Γιώργο, ο οποίος επέβλεπε όλη τη διαδικασία και θα “έδενε” όλα τα στοιχεία της ταινίας μαζί», έλεγε η κ. Γουάντινγκτον σε συνέντευξή της στην «Κ» (7/6/2024).

Σύμβολο ενδυνάμωσης

Ειδικά για τα μανίκια, που οι επισκέπτες θα προσέξουν τις αυξομειώσεις στο μέγεθός τους, η βραβευμένη ενδυματολόγος σημείωνε στην ίδια συνέντευξη ότι συμβολίζουν την ενδυνάμωση. «Επιτρέπουν σε αυτήν που τα φοράει να καταλάβει περισσότερο χώρο, να αισθανθεί τολμηρή και ηρωική. Στην ιστορία του ενδύματος συναντάμε πολλές περιόδους όπου τα μανίκια είναι υπερβολικά και διακοσμημένα με περίτεχνα κεντήματα. Κάποιες φορές μάλιστα τα αφαιρούσαν και τα έραβαν σε άλλα φορέματα, τόσο μεγάλη ήταν η αξία τους».

Για όσους δεν το θυμούνται ή δεν είδαν την ταινία, να σημειώσουμε ότι βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλασντάιρ Γκρέι και αφηγείται τις περιπέτειες της Μπέλα, μιας νεαρής γυναίκας την οποία επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας. Ανυπομονώντας να μάθει και να βιώσει όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή, η Μπέλα το σκάει με έναν επιδέξιο και διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια τρελή περιπέτεια ανά τις ηπείρους.

Η έκθεση, που είναι η πρώτη με αμιγώς κινηματογραφικό περιεχόμενο για το μουσείο, περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της ταινίας, όπως αυτά φορέθηκαν, εκτός από την Εμα Στόουν, και από τους Γουίλεμ Νταφόε, Μαρκ Ράφαλο, Ράμι Γιουσέφ, Κάθριν Χάντερ και τους άλλους πρωταγωνιστές.

Εγκαίνια της έκθεσης με τα κοστούμια του «Poor Things»-2
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου (αριστερά) και την ενδυματολόγο Χόλι Γουάντινγκτον. [Παναγιώτης Χατζηστεφάνου / Προεδρία της Δημοκρατίας]

Οσοι θέλουν να δουν από κοντά τα κοστούμια του «Poor Things» θα έχουν άνεση χρόνου, καθώς η έκθεση διαρκεί όλο το καλοκαίρι, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT