Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά

Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια χορταστική αναδρομική του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τον περασμένο χειμώνα, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος επανέρχεται με μια μικρή πολύτιμη δόση ζωγραφικής. Πρόκειται για το αφιέρωμα «Ξένιος» που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park, το οποίο αγαπά την τέχνη. Στόχος των ιδιοκτητών είναι να έχουν την ευκαιρία οι ξένοι επισκέπτες της Αθήνας να έρθουν σε επαφή με τα έργα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, κάνοντας πράξη τη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού.

Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά-1
Ο Γιάννης Μαύρος ανάμεσα στην Ελένη Αθανασίου (αριστερά) και τη Μαρί Δεβερίκου. [STUDIO PANOULIS]

Καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια, που μετράει αρκετά χρόνια, είναι η ιστορικός τέχνης Ελένη Αθανασίου, η οποία και επιμελείται αυτές τις εκθέσεις. Με γερές σπουδές στην Αμερική, στέρεη γνώση για την τέχνη και μάτι που μπορεί να ξεχωρίσει σήμερα αυτό που θα αναμετρηθεί με τον χρόνο στο μέλλον, στήνει τα αφιερώματα κάθε θέρος. Τώρα διάλεξε 30 ζωγραφικές δημιουργίες από τη συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη, που εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 12 Αυγούστου 2024.

Ανήσυχος και δημιουργικός

Το σπουδαίο στον Κυριτσόπουλο είναι ότι κράτησε ζωντανό μέσα του το ανήσυχο και δημιουργικό παιδί που όλοι κρύβουμε αλλά μετά παραμερίζουμε. Τα έργα του αποπνέουν τρυφερότητα, την εσωτερική αλήθεια του συναισθήματος. Από μικρός ζωγράφιζε ιππότες και καουμπόηδες και τους χάριζε στους φίλους του. Από αυτά τα σκιτσάκια είδαν το ταλέντο του ο Τσόκλης και ο Χρίστος Καρράς. Ομως εκείνος μπήκε στη Νομική και ακολούθησε τον δρόμο της τέχνης αργότερα στο Παρίσι. Ηδη όμως είχε ξεκινήσει καριέρα ως γελοιογράφος.

Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά-2
Ο συλλέκτης Θανάσης Μιχαηλίδης, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος. [STUDIO PANOULIS]

Συγκινητικά συμμετοχικός σε κάθε καλή προσπάθεια, ο Κυριτσόπουλος συνεργάστηκε με συνθέτες, εκδότες και συγγραφείς. Από το 1975 έχει κάνει πολλές εικονογραφήσεις βιβλίων, πέραν των δικών του, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων. Είχε μια εμβληματική συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο δισκογραφικά και σε μουσικά προγράμματα. Εχει εργαστεί σε παιδικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση αλλά έκανε σκηνικά σε τρεις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους.

Οι συναναστροφές

Τον διαμόρφωσε η εποχή της νιότης του μα κυρίως οι άνθρωποι τους οποίους συναναστράφηκε: Φασιανός, Σπεράντζας, Λεβίδης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Τσαρούχης, Χατζιδάκις, Λίλα ντε Νόμπιλις, Διονύσης Φωτόπουλος και αργότερα Στέλιος Ράμφος, Σωτήρης Γκορίτσας. Ανθρωπος των ανθρώπων, έβλεπε τη ζωγραφική ως μοίρασμα. Ταυτόχρονα και ως αγωγό μέσα από τον οποίο θα περάσει η ιστορία στην εποχή μας. Είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που μπορεί να αντλήσει έμπνευση από το Βυζάντιο, από τη λογοτεχνία και να τα δέσει όλα σε μια εικόνα.

Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά-3
Ο Βασίλης Πασχάλης και η Μυρτώ Καούκη στα εγκαίνια του αφιερώματος «Ξένιος». [STUDIO PANOULIS]

Στην παρούσα έκθεση ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με πρωταγωνιστή το χρώμα και όχι τη γραμμή ερμηνεύει ιστορίες-παραμύθια εμπνευσμένα από την παράδοση, τη λογοτεχνία, την ιστορία, την αττική κωμωδία και τον Αριστοφάνη, το λαϊκό θέατρο και όχι μόνο. Οι εναργείς του εικόνες, καμωμένες από ακρυλικά, τέμπερες, μολύβια αλλά και φθηνά υλικά όπως χαρτιά, χαρτόνια, λαδόκολλες και κολάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα, πρωταγωνιστούν και διαμορφώνουν έναν παραμυθένιο κόσμο από χαρακτήρες. Οπως σωστά επισημαίνει και η Ελένη Αθανασίου στο προλογικό της σημείωμα: «Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με το ένα μάτι βλέπει και με το άλλο αισθάνεται».

Αλέξης Κυριτσόπουλος: ζωγραφική για να νιώθουμε και να μένουμε πάντα παιδιά-4
Μέρος ενός από τα 30 ζωγραφικά έργα της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Αυγούστου. [STUDIO PANOULIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT