Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ήταν μια υπόθεση που τάραξε την κοινή γνώμη, διασαλεύοντας την εμπιστοσύνη προς τον φορέα αυτό. Η πολιτεία αντέδρασε γρήγορα και μπορεί κανείς να δει σήμερα πως προχώρησε η εξυγίανσή του. Η εργατικότητα, η αφοσίωση και η ακεραιότητα της Αλεξάνδρας Μαρτίνου και της ομάδας που ανέλαβε το δύσκολο έργο της προσωρινής διοίκησης αποτέλεσαν τα καλύτερα θεμέλια για τη νέα εποχή.

Πριν από λίγες εβδομάδες φάνηκε ένας σπουδαίος καρπός της καινούργιας αυτής προσπάθειας. Εγκαινιάστηκε παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, χορηγών και φιλοξενούμενων παιδιών μια νέα μονάδα παιδικής προστασίας στην Αττική, με άδεια λειτουργίας σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η αδειοδότηση με βάση τον νόμο του 2022 διασφαλίζει πλέον ότι θα υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία και στη διαχείριση, πως δηλαδή θα αποφεύγονται φαινόμενα σαν και αυτά που κατήγγειλαν τα ίδια τα παιδιά.

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει-1
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι η «ψυχή» της συνολικής προσπάθειας εξυγίανσης του φορέα φιλοξενίας εφήβων. [STUDIO PANOULIS]

Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί το έβδομο σπίτι φιλοξενίας της «Κιβωτού του Κόσμου». Φιλοξενεί 8 εφήβους ηλικίας 13-18 ετών σε έναν πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο χώρο, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Θα βοηθάει τα πιο ευάλωτα παιδιά που βρίσκονται είτε δίχως γονείς είτε δίχως την απαραίτητη φροντίδα και προστασία, ώστε να γίνει η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους με την αναγκαία ασφάλεια σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία. Ο αγιασμός τελέστηκε από τον αιδεσιμολογιώτατο Π. Αναστάσιο Βλαβιανό, προσωπάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει-2
Ο αιδεσιμολογιώτατος π. Αναστάσιος Βλαβιανός έκανε τον αγιασμό. [STUDIO PANOULIS]

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρα Μαρτίνου δήλωσε: «Η σύννομη λειτουργία της “Κιβωτού του Κόσμου” αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλα γίνονται για τα ευάλωτα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη από τη βοήθειά μας». Στην ουσία έκανε μια έκκληση προς χορηγούς και υποστηρικτές, που αποστασιοποιήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις, να συνεχίσουν να στηρίζουν τον θεσμό. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (ακόμη δεν είχε γίνει ο ανασχηματισμός), που πρωτοστάτησε στη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για την παιδική προστασία, αισθανόταν δικαιωμένη που ο κοινός αγώνας μαζί με τους φορείς έφερε αποτελέσματα και θα γίνει παράδειγμα για τους υπολοίπους: «Καταφέρατε και δημιουργήσατε την πρώτη δομή προσανατολισμένη στο να εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, τόσο ως προς τις υλικοτεχνικές προδιαγραφές όσο και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, με επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς και φροντιστές», υπογράμμισε. Παρούσα και η (τότε) υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει-3
Η τέως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα παρευρέθη στα εγκαίνια. [STUDIO PANOULIS]

Η μονάδα θα φιλοξενήσει παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή ζούσαν σε πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Θα περνούν την καθημερινότητά τους με παιδαγωγούς – φροντιστές σαν μια μεγάλη οικογένεια, που δεν θα θυμίζει σε τίποτε την ιδρυματικού τύπου φροντίδα. Η «Κιβωτός του Κόσμου» λειτουργεί σήμερα επτά σπίτια φιλοξενίας στον Πειραιά, στην Αθήνα, στον Βόλο, στην Καλαμάτα, στη Χίο, στην Κόνιτσα και στην Πωγωνιανή, καθώς και δύο μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά ηλικίας 18 και άνω. Παράλληλα, στην έδρα της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό υλοποιούνται προγράμματα κοινότητας, για την πρόληψη και κοινωνική παρέμβαση σε ευάλωτες οικογένειες, παρέχοντας δωρεάν ψυχοκοινωνικές και άλλες υπηρεσίες.

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» έχουν επιτέλους τη φροντίδα που τους αξίζει-4
Η Κατερίνα Χρήστου («Κιβωτός») και ο Γιώργος Πρωτόπαπας (Χωριά SOS). [STUDIO PANOULIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT