Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα

Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε οι πρόγονοί μας. Στην Ελλάδα, η έννοια της ιστορικής συνέχειας είναι ρηχή, πάει πίσω μια-δυο γενιές και μάλιστα χωρίς μεγάλο βάθος πληροφοριών. Μόνο διάσπαρτες αναμνήσεις. Είναι, λοιπόν, ωραίο να βλέπει κανείς πώς ορισμένοι παλεύουν να κρατήσουν αλώβητο το παρελθόν από τη λήθη. Πριν από λίγες ημέρες έγινε μια σημαντική εκδήλωση παρουσίασης του ψηφιοποιημένου (πλέον) αρχείου της οικογενείας Πετραλιά στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, φίλων και συνεργατών.

Εως τώρα υπήρχε το Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη Ηλείας, το οποίο ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς άφησε στις κόρες του Φάνη και Τίτη. Εκείνες με τη σειρά τους το δώρισαν στην τοπική κοινωνία. Αφηγείται τη διαδρομή των Πετραλιάδων ανά τους αιώνες: από τους δημογέροντες και τους αγωνιστές του ’21 έως τους εκλεγμένους στη Βουλή. Αλλωστε από το 1844 μέχρι και το 2009, σε κάθε σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου υπήρχε πάντα ένα μέλος της οικογενείας Πετραλιά. Μιλάμε συνεπώς για ένα από τα πιο παλιά πολιτικά σόγια του τόπου, που παρακολούθησε τις εξελίξεις στην πατρίδα μας από καίριες θέσεις και συχνά έλαβε μέρος σε αποφάσεις που καθόρισαν τη μοίρα της.

Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα-1
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον είναι, βέβαια, ότι το ψηφιοποιημένο αρχείο δεν έχει μόνο πτυχή πολιτική αλλά και κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική, ανάλογα με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιήθηκε κάθε γενιά. Περιλαμβάνει 3.117 αντικείμενα έντυπου και φωτογραφικού υλικού ιδιαίτερης αξίας, με ορισμένα σπάνια τεκμήρια: χιλιάδες σελίδες σπάνιων βιβλίων, αναμνηστικών, γραμματόσημων, επιστολών, έργων τέχνης, παράσημων και μεταλλίων. «Το ταξίδι μου στην οργανωμένη μνήμη του παρελθόντος ξεκίνησε από νωρίς στη ζωή μου. Ακουγα από παιδί για το “Αρχείο του παππού και του μπαμπά”», υπογράμμισε η Φάνη Πάλλη Πετραλιά στην ομιλία της, μια κι εκείνη πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της διάσωσης.

Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα-2
Ο καπτά Παναγιώτης Τσάκος με τον Σπύρο Καπράλο στην εκδήλωση παρουσίασης του αρχείου, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής.

«Στα παραδοσιακά κυριακάτικα τραπέζια γίνονταν κουβέντες γύρω από αυτό, με τον Θάνο Πετραλιά, τον παππού μου, στην κορυφή. Πολλά γεγονότα, πολλές προσωπικές στιγμές στη διήγηση και ατελείωτες αναλύσεις. Τα ονόματα που άκουγα, Τσαλδάρης, Γούναρης, Βασιλιάς, Μεταξάς, ήταν στην αρχή άγνωστα, άνευ σημασίας, όμως με τα χρόνια, καθώς μεγάλωνα, άρχισαν σιγά σιγά να αποκτούν υπόσταση, να γίνονται εικόνα. Χρόνο με τον χρόνο αντιλαμβανόμουν το ειδικό τους βάρος, τη σπουδαιότητά τους. Ενα καλειδοσκόπιο ημερομηνιών και προσώπων σχημάτιζε ένα tableau vivant. Αχνό στην αρχή. Που καθώς μεγάλωνα και άκουγα περισσότερα, γινόταν πιο έντονο, πιο ξεκάθαρο, πιο ζωντανό. Και τώρα, με κόπο και τη βοήθεια της οικογένειά μου –ιδίως της Ντόρας Πάλλη και άλλων πολύτιμων συνεργατών– το αρχείο αυτό, ψηφιοποιημένο, ολοκληρώνει έναν διαφορετικό μεγάλο κύκλο του δημόσιου βίου μου», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση.

Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα-3
Ο πολιτικός και αθλητής Επαμεινώνδας Πετραλιάς, κάτω στο κέντρο, με συναθλητές του στο πόλο.

Για το σοβαρό εγχείρημα της ψηφιοποίησης μίλησαν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, η γενική γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης ανέβηκαν στο βήμα ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dotsoft Α.Ε. Αναστάσιος Μάνος, οι οποίοι συνέβαλαν στη διατήρηση του αρχείου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καλή δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Oικογένεια Πετραλιά, ένα πολύτιμο αρχείο ψηφιοποιείται και περνάει στον 21ο αιώνα-4
Ο βουλευτής Θάνος Πετραλιάς (1881-1953), από το ψηφιοποιημένο αρχείο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT