Η Σορβόννη τιμά την επέτειο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Σορβόννη τιμά την επέτειο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 16 Ιουνίου 1894, ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ένα παγκόσμιο αθλητικό συνέδριο με κύριο στόχο την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μία εβδομάδα μετά, στις 23 Ιουνίου, ανακοινωνόταν σε πνεύμα πανηγυρικό πως η σύγχρονη διοργάνωση θα έπαιρνε επιτέλους σάρκα και οστά. Και ποιο ήταν το καλύτερο μέρος να φιλοξενηθεί για την παρθενική της εμφάνιση; Η Αθήνα έγινε η πρώτη παγκοσμίως πόλη που δύο χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και σημαντικής μορφής των ελληνικών γραμμάτων, έφερε το πνεύμα των Αγώνων στη νέα εποχή.

Η Σορβόννη τιμά την επέτειο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων-1
Ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν φύτεψε τον σπόρο της αναβίωσης των Αγώνων το 1894.

Εκατόν τριάντα χρόνια μετά, το Ελληνικό Iδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης, διοργάνωσε, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στο Αμφιθέατρο Ρισελιέ του ιστορικού γαλλικού πανεπιστημίου, μια μεγάλη εκδήλωση για την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη σκηνή ανέβηκε ο συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, εμπνευστής και ενορχηστρωτής της βραδιάς, ο ολυμπιονίκης του τζούντο Τιερί Ρέι, ειδικός σύμβουλος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η Βιολέν Ζομέ, επιμελήτρια στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου και συνεπιμελήτρια της τρέχουσας έκθεσης του μουσείου με θέμα τον Ολυμπισμό. Την ομήγυρη συμπλήρωσε και η σκηνοθέτις Ζιλί Γαβράς, η οποία διάβασε αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Δημητρίου Βικέλα με τον φίλο του Μαρκήσιο ντε Κε ντε Σαν Ιλέρ, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην Ολυμπία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας.

Η Σορβόννη τιμά την επέτειο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων-2
Ο Τιερί Ρέι διαβάζει κείμενο του Κουμπερτέν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. [Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas]

Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου το 1835 ο Βικέλας ήταν έμπορος αλλά και λόγιος. Εζησε μεγάλα διαστήματα στο Λονδίνο και πέρα από τη συγγραφική του δραστηριότητα ήταν –από ελληνικής πλευράς– ο σκαπανέας της τέλεσης των πρώτων Ολυμπιακών στην Αθήνα. Η εκδήλωση αυτή, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ιδιαίτερα στενή σχέση των δύο χωρών σε θέματα πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας, με τη Γαλλία να είναι πάντα κορυφαία χώρα υποδοχής του ελληνικού πνεύματος και κοινωνός της οικουμενικής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σορβόννη τιμά την επέτειο αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων-3
Αποψη του αμφιθεάτρου Ρισελιέ της Σορβόννης, στην εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. [Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT