Επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Θράκης για την ΠτΔ με πληθώρα δράσεων

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Θράκης για την ΠτΔ με πληθώρα δράσεων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πατρίδα είναι το μέρος όπου κλαις όταν επιστρέφεις», λέει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη γενέτειρά της τη Θράκη και η πρόσφατη επιστροφή της ήταν όντως γεμάτη συγκινήσεις, κυρίως από τη θερμή υποδοχή που είχε από τους ακρίτες. Ο πρωτεύων στόχος της παρουσίας της ήταν το συνέδριο που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ευγενίδου, την Πρωτοβουλία 21, τον Δήμο και την Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό, όμως, η πρώτη πολίτης της χώρας πραγματοποίησε και πολλές άλλες δράσεις. Πρώτοι και καλύτεροι την είδαν οι μικροί και οι μεγάλοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης την περασμένη Πέμπτη. Στην εκκίνηση της Ναυτικής Εβδομάδος της πόλης –που έδωσε αφορμή για να κρεμαστούν μικρά γαλανόλευκα σημαιάκια σε όλη την παραλιακή οδό– η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πέρασε το κατώφλι για να παραστεί σε μια πολύ ξεχωριστή τελετή που έγινε με δική της πρωτοβουλία.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Θράκης για την ΠτΔ με πληθώρα δράσεων-1
Το πρότυπο καγιάκ, φτιαγμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό, δωρήθηκε στον Ναυτικό Ομιλο Αλεξανδρούπολης. [Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ]

Ο πολυβραβευμένος συμπατριώτης μας Λευτέρης Αραπάκης, πέμπτη γενιά ψαράς, ίδρυσε την επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρο στην αλιευτική κοινότητα να συλλέξει τα πλαστικά από τη θάλασσα, ώστε τα αποθέματα ψαριών και το οικοσύστημα να ανακάμψουν. Εχοντας συγκεντρώσει τόνους πλαστικού και με τη συνδρομή μιας πορτογαλικής εταιρείας, η ΕΝΑΛΕΙΑ κατασκεύασε το πρώτο καγιάκ από ανακυκλωμένα τέτοια υλικά που δωρήθηκε στον ΝΟΑ. Εγινε η δοκιμή του μέσα στο νερό και όλοι οι παριστάμενοι χάρηκαν ιδιαίτερα που ένα τέτοιο δώρο πήγε στην ακριτική Αλεξανδρούπολη. Το ίδιο βράδυ σε μια ανοιχτή εκδήλωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας που έχει δημιουργήσει ο δήμος, η ΠτΔ πήρε το μικρόφωνο και υπογράμμισε πως καμιά γυναίκα αλλά και κανένας άνθρωπος που έχει τέτοια βιώματα δεν πρέπει να αισθανθεί μόνος του, πως η πολιτεία έχει χρέος να είναι στο πλευρό του. Αναμφισβήτητα ωστόσο η πιο ωραία συνάντηση ήταν προχθές Κυριακή, στο σπίτι του Παναγιώτη Αραμπατζή και της συζύγου του Σωτηρίας, οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν δωρίσει 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Το ποσό αξιοποιήθηκε από το νοσοκομείο για την απόκτηση ενός οχήματος μεταφοράς ασθενών ΑμεΑ και την προμήθεια εξοπλισμού.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Θράκης για την ΠτΔ με πληθώρα δράσεων-2
Ο Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής της επαγγελματικής σχολής αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ, είναι ένα λαμπρότατο παράδειγμα. [Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ]

Συγκινητικά ήταν και κατά την επίσκεψή της στην Ορεστιάδα όπου έγινε επίτιμη δημότης, αλλά κυρίως στα εγκαίνια της διαδραστικής έκθεσης επιστήμης και τεχνολογίας που έκανε το Ιδρυμα Ευγενίδου στο μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο δημοτικό σχολείο στις Καστανιές Εβρου. Χάρις στην καταγωγή του ιδρυτή Ευγένιου Ευγενίδη από το Διδυμότειχο, ο φορέας αυτός έχει εδώ και δεκαετίες σκύψει με μεγάλη στοργή στον νομό και πραγματοποιεί ποικίλες ενέργειες που στοχεύουν να στηρίξουν τη νέα γενιά και να κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους. Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης αναφερόμενος στη δωρεά της μόνιμης έκθεσης υπογράμμισε πως δεν θα είναι μοναχά ένα σημείο εκπαιδευτικής αναφοράς για τον Εβρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σαν διαβαλκανικό Κέντρο Εξοικείωσης των νέων με την επιστήμη και την τεχνολογία. Αν λοιπόν ένα από τα δικαιολογημένα παράπονα των ακριτών είναι πως τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά αγαθά, τώρα μέσα από αυτά τα 55 εκθέματα και το εκθεσιακό «αφήγημα» που έφτιαξε το ίδρυμα σε συνεργασία με το Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, θα αποκτήσουν μια θέαση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Θράκης για την ΠτΔ με πληθώρα δράσεων-3
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ζεύγος Αραμπατζή που έκαναν μια συγκινητική δωρεά. [Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT