Zeus+Dione. Μια ταινία που πιάνει από την αρχή την άκρη του νήματος

Zeus+Dione. Μια ταινία που πιάνει από την αρχή την άκρη του νήματος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ώρα είχε φτάσει κοντά 9 το βράδυ την περασμένη Τετάρτη και ακόμα η καλοκαιρινή απογευματινή ζέστη ήταν στο φόρτε της. Σιγά σιγά, φίλοι, συνεργάτες της Zeus+Dione, πρόσωπα από τον χώρο της μόδας και της τέχνης αλλά και δημοσιογράφοι συγκεντρώνονταν στο καφέ του κινηματογράφου του Πολεμικού Μουσείου. Ολοι μας περιμέναμε την προβολή μιας πρωτότυπης ταινίας με τίτλο «Origins» που σκόπευε να αναδείξει πώς ξεκίνησε το διεθνές brand και πώς εξελίχθηκε ύστερα από μια γεμάτη δεκαετία ζωής. (Τα γενέθλια είχαν εορτασθεί πέρυσι τον Ιούλιο σε ένα μοναδικό ντεφιλέ με φόντο το πλοίο «Hellas Liberty» στον Πειραιά.) Θα ήταν λοιπόν σαν γυρισμός στην αρχική αφετηρία, αλλά όχι μόνο. Στόχος ήταν να συστήσει στο ευρύ κοινό εκείνους τους ανθρώπους που έδωσαν έμπνευση και στήριγμα αλλά παραμένουν περισσότερο στο παρασκήνιο. Μόλις έπεσε το φως της ημέρας ήρθε και ένα κάπως πιο δροσερό αεράκι. Η Δήμητρα Κολοτούρα, ψυχή της προσπάθειας –μιας και η συνιδρύτρια Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη έχει αποχωρήσει– πήρε το μικρόφωνο να μας καλωσορίσει, αλλά και να μας πει δυο λόγια για την πολυπρόσωπη οπτική καταγραφή αυτή που είχε χαρακτήρα ντοκιμαντέρ.

Zeus+Dione. Μια ταινία που πιάνει από την αρχή την άκρη του νήματος-1
Ο σκηνοθέτης Ρενέ Χαμπερμάρσερ και ο Γιάννης Κολοτούρας στο καφέ του κινηματογράφου του Πολεμικού Μουσείου. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Το 2013, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι δυο τους αποφάσισαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα έναν οίκο που πήρε το όνομά του από ένα μυθικό ζευγάρι, τον Δία και τη Διώνη. Θα αξιοποιούσε την τεράστια παράδοσή μας στο ένδυμα και στη χειροτεχνία αλλά θα αναδείκνυε και τις μοναδικές πρώτες ύλες που έχει ο τόπος μας, όπως το μετάξι από το Σουφλί. Συνεπώς, μιλάμε για μια αμιγώς ελληνική ταυτότητα στη διεθνή αρένα της μόδας. Και ο ανταγωνισμός με τα «θηρία» δεν θα ήταν βεβαίως η μόνη δυσκολία. Ελληνες τεχνίτες και παραγωγοί περνούσαν μια περίοδο απαξίωσης, ανακύκλωσης παλαιών μοτίβων και ιδεών συνεπώς και έλλειψης εμπιστοσύνης προς το μέλλον. Ηταν ένα στοίχημα για τις ιδρύτριες αλλά και για όλους όσοι συνένωναν τις δυνάμεις τους.

Zeus+Dione. Μια ταινία που πιάνει από την αρχή την άκρη του νήματος-2
H Τίνα Λιβανού και o Μάνος Χατζηδάκης στην εκδήλωση. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Η πρώτη στρατηγική συνεργασία του brand έγινε με τον Κώστα Μουχταρίδη, με το εργοστάσιό του στο Σουφλί να παράγει τότε μεταξωτά υφάσματα που πήγαιναν σε παραγγελιές 5-10 μέτρων για κουρτίνες και άλλα οικιακά είδη. Σήμερα, το «σπαθωτό» μοτίβο από τις μηχανές του που κάνει αναγνωρίσιμη τη φίρμα διεθνώς, φτάνει σε ποσότητες που ο ίδιος δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί το 2012-13 όταν η Zeus+Dione ξεκίνησε να φτιάχνει τα ενδύματά της. Τέτοιες ήταν οι ιστορίες ή αφηγήσεις σαν της Αγγελικής Γιαννακίδη, που ίδρυσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, η οποία κατάφερε να κρατήσει στη ζωή ένα μεγάλο μέρος της παράδοσης της περιοχής. Ηταν συγκινητικό ότι η έρευνα για άξια χέρια και συνέργειες απλώθηκε σε όλη την επικράτεια από το Αργος έως την Κρήτη, σαν κουκκίδες που ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα σχέδιο και μια ομάδα.

Zeus+Dione. Μια ταινία που πιάνει από την αρχή την άκρη του νήματος-3
Η Δήμητρα Φιλίππου στο κέντρο με το ζεύγος Μέγιερ λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας «Origins». [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Στο τέλος της προβολής βγήκαν να μιλήσουν στο κοινό ο Ελληνοαυστριακός σχεδιαστής της φίρμας Μάριος Σουάμπ που έχει δώσει τη δική του δυναμική στα ενδύματα, ο σχεδιαστής, κεντητής και ελληνοράφτης Αριστείδης Τζονευράκης, ο σκηνοθέτης Ρενέ Χαμπερμάρσερ, αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι δεν αποφασίσουν να πάρουν το ίδιο ρίσκο και κυρίως να δώσουν ο καθένας ένα κομμάτι του εαυτού τους.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT