Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια αποθέωση. Δικαίως. Οχι μόνο διότι ο Χοσέ Καρέρας και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο είναι δύο ζωντανοί θρύλοι, αλλά γιατί πολλοί Ελληνες αγάπησαν την όπερα μέσα από τη φωνή τους. Παγκόσμιοι σταρ ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δίδαξαν μαζί με τον Λουτσιάνο Παβαρότι τη νέα γενιά που άκουγε ποπ και ροκ να γνωρίσει το κλασικό ρεπερτόριο. Λογικό ήταν προχθές στο Καλλιμάρμαρο να εισπράξουν από το ελληνικό κοινό αγάπη, σεβασμό, θαυμασμό. Παρουσίασαν δημοφιλείς άριες και ντουέτα από τις αγαπημένες όπερες, επιτυχίες από μιούζικαλ καθώς και από την ισπανική και ναπολιτάνικη μουσική παράδοση, συνοδευόμενοι από τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ζορντί Μπερνασέρ. Και ο κόσμος αψήφησε τη ζέστη που είχε πυρώσει ακόμη τα μάρμαρα του σταδίου και έσπευσε να είναι κοντά τους. Χιλιάδες θεατές σιγομουρμούρισαν και συγκινήθηκαν, ιδιαίτερα στο «Besame Mucho», ενώ στο τέλος 4-5 μπιζ τούς ανάγκασαν να επαναλάβουν πολλά τραγούδια.

Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο-1
Η Μαρία Ναυπλιώτου με τη Χριστίνα Πουλίτση. [PAPADAKIS PRESS]

«Ολα ξεκίνησαν όταν είδα ότι ο Ντομίνγκο ξεκινά παγκόσμια τουρνέ από την Αυστραλία τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή και τη μετάκληση, και είχε φέρει περυσι τον Ισπανό στη Μονή Τοπλού. «Σκέφτηκα ότι είχαν να τραγουδήσουν πολύ καιρό μαζί με τον Καρέρας, στον οποίον έκανα κρούση. Και κάπως έτσι βρέθηκαν και οι δύο στην Ελλάδα, με τον πρώτο να κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα της περιοδείας του εδώ», μας είπε για τη βραδιά που είχε πάνω από 13.000 θεατές. Στα 77 του χρόνια ο Καρέρας και στα 81 ο Ντομίνγκο είναι πέρα από θαλεροί, παραμένοντας στη σκηνή για δύο ώρες και κάτι χωρίς διάλειμμα. Η πορεία τους είναι σχεδόν μυθική. Ο πρώτος γεννημένος το 1946 στην Καταλωνία έδειξε από πολύ νωρίς το ταλέντο του, ανέβηκε στη σκηνή στα σπουδαιότερα θέατρα και όπερες ανά τον κόσμο, ενώ κατάφερε να τα βάλει ακόμη και με τον καρκίνο. Η εμπειρία του αυτή τον έκανε να στραφεί ακόμη περισσότερο στη φιλανθρωπία μέσα από το έργο του «Διεθνούς Ιδρύματος Καταπολέμησης της Λευχαιμίας».

Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο-2
Αγνή Μπάλτσα, φίλοι και των δύο τενόρων. [PAPADAKIS PRESS]

Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, που ήρθε στον κόσμο το 1941, ξεχώρισε αμέσως για την ιδιαίτερη φωνή του και συγκαταλέγεται μέσα στους κορυφαίους ερμηνευτές όλων των εποχών. Είναι και οι δύο ιδιαίτερα φιλέλληνες, ενώ ο Ντομίνγκο προτού έρθει στην Αθήνα άνοιξε το φεστιβάλ στη Σάνη. Εκεί, με τη Χριστίνα Πουλίτση, τον Γιώργο Περρή και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη σε μια βραδιά με λαμπρό, έναστρο ουρανό, χάρισε σε όλους μια μοναδική βραδιά. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει πόσο του αρέσει η Χαλκιδικη (σαν και αυτήν δεν έχει!). H ορχήστρα της ΕΡΤ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ενώ εξαιρετική και η Χριστίνα Πουλίτση, ταλαντούχα, σεμνή και με μεγάλη καριέρα μπροστά της. Μετά τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, οι δύο τενόροι απόλαυσαν ένα δείπνο στη γνωστή Μίνα βλέποντας τον Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο με εδέσματα θερινά όπως ντολμαδάκια, κολοκυθόπιτα, ψάρι και αρνάκι. Πανταχού παρούσα η δική μας Αγνή Μπάλτσα, που γνωρίζει καλά και τους δύο.

Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο-3
Η Ευγενία Μακρή και η Μαρκέλλα Μαυρίδογλου. [PAPADAKIS PRESS]

Καρέρας – Ντομίνγκο: Οι μυθικοί τενόροι σε καθηλωτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο-4
Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης με την Ντέλλα Ρούνικ. [PAPADAKIS PRESS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT