Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη

Το προαύλιο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά «εποπτεύεται» από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη, με την ωραία βράκα του και μια άγκυρα στο χέρι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προαύλιο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά «εποπτεύεται» από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη, με την ωραία βράκα του και μια άγκυρα στο χέρι. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του μπουρλοτιέρη συγκεντρώθηκε την Τρίτη το βράδυ όλη η ναυτιλιακή «οικογένεια» για την τελετή των βραβείων Ευκράντη που συνδιοργανώνει το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά», αλλά και το Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη. Ο θεσμός διαθέτει μια σεβαστή κριτική επιτροπή, που αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους σε κάθε κλάδο των περί τη θάλασσα επαγγελματιών και αναδεικνύει εδώ και 16 έτη αυτούς που διακρίθηκαν την περασμένη χρονιά. Είναι ένα σταθερό ραντεβού κάθε θέρος ώστε –όπως υπογραμμίζει ο Ηλίας Μπίσιας, εκδότης των «Ναυτικών Χρονικών»– «να τιμώνται εκείνοι που τιμούν τη ναυτιλία μας». Μόνη «απουσία» από τις πρώτες θέσεις η μητέρα του Ιωάννα Μπίσια, που «έφυγε» πριν από λίγο καιρό, αλλά ήταν ο άνθρωπος που είχε καταφέρει να δώσει νέα πνοή στο ιστορικό έντυπο, το οποίο κοντεύει να κλείσει έναν αιώνα ζωής.

Το σημαντικότερο από τα φετινά βραβεία, αυτό για τη συνολική προσφορά, δόθηκε στην Αννα Αγγελικούση, η οποία με μεγάλη σεμνότητα ανέβηκε στο βήμα για να το παραλάβει. Είναι ωραίο να βλέπει κανείς να βγαίνουν μπροστά οι γυναίκες που έχουν διακριθεί σε έναν τόσο δύσκολο στίβο, όπου τίποτε κυριολεκτικά δεν σου χαρίζεται, αλλά να διατηρούν ένα είδος δυσεύρετης συστολής. Το ίδιο ισχύει και για τη Μαρίλυ Φραγκίστα, που έλαβε το αντίστοιχο βραβείο στον τομέα της διεθνούς προβολής της ελληνικής ναυτιλίας. Στην κοινωνική προσφορά ξεχώρισε ο Νίκος Πατέρας (στην τελετή παρέστησαν τα παιδιά του Αναστασία και Διαμαντής) για τις μεγάλες δωρεές που έχει κάνει –είτε πρόκειται για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στη μνήμη της αδελφής του είτε για το πάρκο Ριζάρη είτε για την αποκατάσταση ναών– στον οποίο έχουν άλλωστε δώσει και τον τίτλο του Αρχοντα του Πατριαρχείου.

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη-1
Η Μαρίλυ Φραγκίστα, Managing Director της Franco Compania Naviera S.A. Φωτ. STUDIO KOMINIS

Σημαντικές ήταν και οι διακρίσεις στο καθαρά ναυτιλιακό πεδίο, με το βραβείο του καλύτερου μάνατζερ να πηγαίνει στον Βασίλη Λογοθέτη της Empros Lines, εκείνο της αρωγής στη ναυτική εκπαίδευση στην εταιρεία Seaven, με τον Στράτο και τον Νικόλα Τσαλαμανιό να παραλαμβάνουν το αγαλματίδιο, ενώ το βραβείο της καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας κατέληξε στη Neptune της Μελίνας Τραυλού. Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης η Χάρις Πλακαντωνάκη της Star Bulk Carriers για το βραβείο βιώσιμης ανάπτυξης (παρουσία της Μιλένας Π. Παππά), ο Αποστόλης Αποστόλου της Navarone για το βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, ενώ ο Μίλτος Ζήσης της Capital Gas Ship πήρε το βραβείο εκ μέρους της εταιρείας του για τη συνεισφορά στην τεχνολογική καινοτομία.

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη-2
Ο Κρεγκ Γιασιένσκι, CEO της Neptune Lines, με τον Κωνσταντίνο Οικονόμου. Φωτ. STUDIO KOMINIS

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη-3
Τα τέκνα του Νικόλα Δ. Πατέρα, Αναστασία και Διαμαντής, με το βραβείο ανά χείρας. Φωτ. STUDIO KOMINIS

Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η απονομή του επάθλου που φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη. Μια γυναίκα που πίστευε με πάθος στην αξία της εκπαίδευσης, δημιούργησε εξαιρετικά προγράμματα στο Ιδρυμα Λασκαρίδη, αλλά κάθε τόσο μάζευε καθηγητές πανεπιστημίου, λόγιους και συγγραφείς και έκαναν αποστολές στα πιο μακρινά μέρη της Ελλάδας ώστε και οι εκεί μαθητές να έχουν πρόσβαση στα πνευματικά αγαθά. Σίγουρα θα καμάρωνε και θα χαιρόταν για τη βράβευση της νηπιαγωγού Ελένης Γερουλάνου, που με την πρωτοβουλία Library4all έχει καταφέρει να συγκεντρώσει από δωρεές ένα εκατομμύριο παιδικά βιβλία, που μοιράστηκαν σε χιλιάδες δημοτικά της χώρας, αλλά και του Ελληνισμού, σε νοσοκομεία παίδων κ.ά.

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη-4
Ο Νικόλας Τσαλαμανιός, η Ελένη Κορωνάκη και ο Στράτος Τσαλαμανιός. Φωτ. STUDIO KOMINIS

Ολες οι γενιές της ελληνικής ναυτιλίας παρούσες στα βραβεία Ευκράντη-5
Η Ελένη Γερουλάνου, ιδρυτικό μέλος του Library4all, με την Κατερίνα Λασκαρίδη. Φωτ. STUDIO KOMINIS
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT