Τι συμβαίνει με το πάρκο του Ωδείου Αθηνών; Ο Δήμος Αθηναίων καθησυχάζει

Τι συμβαίνει με το πάρκο του Ωδείου Αθηνών; Ο Δήμος Αθηναίων καθησυχάζει

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγες ημέρες η «Κ» φιλοξένησε στις πολιτιστικές σελίδες της ένα μικρό αφιέρωμα στην επιτυχημένη λειτουργία των νέων υποδομών του Ωδείου Αθηνών, υπήρξε μια βασική ένσταση εκ μέρους μερίδας των αναγνωστών μας, όπως εκφράστηκε μέσα από ηλεκτρονικά μηνύματα και σχόλια συνδρομητών στην ιστοσελίδα της εφημερίδας: δεν υπήρχε καμία αναφορά στη (μη) πρόοδο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος του Ιωάννη Δεσποτόπουλου που είχε εξαγγελθεί πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Τι συμβαίνει με το πάρκο του Ωδείου Αθηνών; Ο Δήμος Αθηναίων καθησυχάζει-1
Παρά τις κατά καιρούς επιμέρους εξωραϊστικές επεμβάσεις, ο χώρος παρέμενε διαχρονικά υποβαθμισμένος.

Πολύ σωστά. Στις 13 Ιουλίου του 2023 ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος είχαν ανακοινώσει από κοινού την εξεύρεση χρηματοδότησης ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του οργανισμού, συνολικής έκτασης εννέα στρεμμάτων, με βάση τις αναλυτικές μελέτες του γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες» που χρηματοδοτήθηκαν από την Alpha Bank.

Ωστόσο μεσολάβησαν οι εκλογές, η αλλαγή της δημοτικής αρχής και το θέμα λίγο… ξεχάστηκε. Αυτοί που φαίνεται ότι δεν το έχουν ξεχάσει καθόλου είναι οι περίοικοι του πολιτιστικού οργανισμού. Δικαίως. Ο περιβάλλων χώρος του Ωδείου μπορεί να μην είναι τα… Ηλύσια Πεδία, αλλά λόγω της θέσης του και του υψηλού πρασίνου που έχει αναπτυχθεί με τα χρόνια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή, καθώς λειτουργεί ως συνδετικός, ενοποιητικός κρίκος ανάμεσα σε αναγνωρίσιμα τοπόσημα του αθηναϊκού κέντρου, όπως είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλη και ο ναός του Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Για δεκαετίες είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ένα σεβαστό κομμάτι του χώρου μπορεί να λειτουργεί άτυπα ως πάρκινγκ, ενώ ακόμα και το βαθμιδωτό πράσινο που είχε προβλεφθεί μπροστά από την όψη του κτιρίου στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄ με τα χρόνια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.

Ο ίδιος ο Νίκος Τσούχλος είχε χαρακτηρίσει το πάρκο που περιβάλλει το Ωδείο Αθηνών ως «μια από τις μεγάλες αστικές εκκρεμότητες των τελευταίων δεκαετιών, στο έλεος βανδαλισμών κάθε τύπου». Αλλά πού βρισκόμαστε σήμερα;

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών διαβεβαιώνει μέσω της «Κ» ότι το πρότζεκτ παραμένει «ζωντανό». «Καταγράφονται καθυστερήσεις που εν μέρει οφείλονται σε απαραίτητες αποσαφηνίσεις διαδικαστικών θεμάτων, αλλά η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Τι συμβαίνει με το πάρκο του Ωδείου Αθηνών; Ο Δήμος Αθηναίων καθησυχάζει-2
Νέα αισθητική ταυτότητα θα προσδώσει στο Ωδείο Αθηνών η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Ιωάννης Γεώργιζας, επισημαίνει ότι ο δήμος επιτελεί έναν ενδιάμεσο ρόλο ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών που θα προκηρύξει το έργο και στην Περιφέρεια που θα το χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ και της σχετικής ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης του δήμου.

«Υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται και στην αλλαγή της δημοτικής αρχής, αλλά ο βασικός λόγος ήταν η νομική μορφή του Ωδείου (σ.σ. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), καθώς απαιτείται ένα διαφορετικό μοντέλο ωρίμανσης του έργου». Αλλά η προκήρυξη και η ανάδειξη του εργολάβου θα είναι το ήμισυ του παντός, καθώς οι εργασίες δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διακριτών διαδρομών εισόδου στο πάρκο, τη σηματοδότηση των εισόδων – εξόδων ώστε να γίνει ο χώρος πιο προσιτός και ευχάριστος, την απομάκρυνση αυτοκινήτων και δικύκλων, την ουσιαστική επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα του χώρου, τη δημιουργία ενός δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου, την ανάπλαση της βόρειας πλευράς του χώρου.

Ο πλέον φιλόδοξος στόχος είναι η οπτική και λειτουργική σύνδεση με τους όμορους χώρους πολιτισμού: το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Πολεμικό Μουσείο και τον Εθνικό Κήπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT