Νέοι και ψυχική υγεία, μια εκστρατεία ενάντια στο στίγμα και στον φόβο

Νέοι και ψυχική υγεία, μια εκστρατεία ενάντια στο στίγμα και στον φόβο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η θετική σύνδεση του αθλητισμού με την ψυχική υγεία ήταν αυτονόητη. Μέχρι που μια χούφτα αθλητές πρώτης γραμμής άρχισε να μιλάει ανοιχτά για το αόρατο ψυχικό κόστος του πρωταθλητισμού: το βαρύ τίμημα του να είσαι πάντα πρώτος, αιωνίως άτρωτος, ακμαίος και δυνατός για να ανταποκρίνεσαι καθημερινά στις προσδοκίες της οικογένειας, του προπονητή, των χορηγών, της κοινής γνώμης. Ενα ταμπού έσπαγε με κρότο στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Νέοι και ψυχική υγεία, μια εκστρατεία ενάντια στο στίγμα και στον φόβο-1
Αποψη της χθεσινής εκδήλωσης στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου. [ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ]

Και την πιο κατάλληλη στιγμή, τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι, η πρέσβειρα Ψυχικής Υγείας Τατιάνα Μπλάτνικ και η Breathe Hellas, μια πλατφόρμα που ίδρυσε η ίδια το 2020 με αποστολή να ευαισθητοποιήσει και να παρέχει εργαλεία και πόρους ψυχικής υγείας διαθέσιμα σε όλους, έδωσαν χθες το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πρωτοποριακής καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία των νέων στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Εχοντας εξασφαλίσει την καθοριστική συμμετοχή 28 αναγνωρίσιμων Ελλήνων πρωταθλητών και προπονητών, από τον Λευτέρη Πετρούνια, τον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Δημήτρη Ιτούδη μέχρι την Μαρία Πολύζου, τον Γιώργο Πρίντεζη και τη Νικόλ Κυριακοπούλου που μιλάνε για τις δικές τους εσωτερικές μάχες, το «Uniform of Hope» (όπως ονομάζεται η καμπάνια) φιλοδοξεί να φωτίσει εκείνες τις αθέατες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι πρωταθλητές και κοινοί θνητοί στη διάρκεια της ζωής μας.

Νέοι και ψυχική υγεία, μια εκστρατεία ενάντια στο στίγμα και στον φόβο-2
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπ. Καπράλος, ο διευθυντής δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Αλ. Καμπούρογλου, ο υφυπ. Ψυχικής Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, η Τατιάνα Μπλάτνικ, ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, η Μαρία Πολύζου και η Εβίνα Μάλτση (αριστερά). [ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ]

«Σήμερα με αυτή την καμπάνια επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της ευαισθησίας και της ευαλωτότητας, δημιουργώντας κοινότητες όπου όλοι θα μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μοιραστούν τις ιστορίες τους», τόνισε η ιδρύτρια της Breathe Hellas, Τατιάνα Μπλάτνικ, για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που χρειάζονται και όταν την χρειάζονται». Η παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη χθεσινή εκδήλωση είχε και συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως είπε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης καθώς την Παρασκευή εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος θυμήθηκε ως παλιός αθλητής ότι τους πρωταθλητές «τους βλέπουμε μόνο όταν κερδίζουν και όχι στις δύσκολες στιγμές τους». Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, που συνεργάζεται με την Breathe Hellas στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την ψυχική υγεία των νέων στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία, σημείωσε ότι ένα 20% των ερωτωμένων δεν βρίσκει κάτι θετικό στη ζωή του, το 17% αισθάνεται ότι η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα, ενώ το 40% νιώθει προσωπική ανεπάρκεια κάθε φορά που δεν επιτυγχάνει έναν προσωπικό στόχο.

Νέοι και ψυχική υγεία, μια εκστρατεία ενάντια στο στίγμα και στον φόβο-3
Η πρέσβειρα Ψυχικής Υγείας και ιδρύτρια της Breathe Hellas Τατιάνα Μπλάτνικ. [ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ]

Η καμπάνια ξεκίνησε να «τρέχει» από χθες στην ιστοσελίδα (breathehellas.com) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Breathe Hellas και θα εμπλουτίζεται διαρκώς τους επόμενους τρεις μήνες με επιπλέον υλικό που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, και προσωπικές συνεντεύξεις με τους 28 αθλητές και προπονητές που εξομολογούνται τον όχι πάντα εύκολο δρόμο προς την επιτυχία και τα εργαλεία που ανέπτυξε ο καθένας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Η αρχή έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT