Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros

Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύρος χρωστάει πολλά στο διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros. Στα 16 χρόνια που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το νησί και ιδίως η Ερμούπολη έχουν αφήσει πίσω για τα καλά μια χαρακτηριστική εσωστρέφεια που τα κρατούσε πίσω, χωρίς την προβολή και την αναγνώριση που άξιζε σε έναν τόπο με τόση ομορφιά και τόση ιστορία. Και αντίθετα με άλλα κοντινά νησιά του Αιγαίου όπου ο τουρισμός δίνει τον τόνο της εξωστρέφειας και της οικονομικής ανάπτυξης, η Σύρος μέσα από το μοναδικό της κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται πλέον κάθε Σεπτέμβριο έδειξε έναν διαφορετικό δρόμο που μπορεί να μας βγάλει στο ίδιο ξέφωτο χωρίς τους πιθανούς συμβιβασμούς και τις παράπλευρες απώλειες με τις οποίες συχνά συνδέουμε την τουριστική ανάπτυξη. Με το Animasyros το νησί συστήθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό, ελληνικό και διεθνές, και σήμερα πολλοί ντόπιοι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για την Ερμούπολη πριν από το φεστιβάλ και για την Ερμούπολη μετά το φεστιβάλ. Στην πραγματικότητα σήμερα η Σύρος έχει εξελιχθεί σε ένα σταθερό καταφύγιο για Αθηναίους αλλά και για ξένους νομάδες, ψηφιακούς και μη, που αναζητούν μια διαφορετική ποιότητα ζωής. Και το Animasyros έχει τη δική του συμβολή σε αυτή τη μικρή (αλλά όχι ασήμαντη) ιστορία επιτυχίας του νησιού.

Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros-1
«Yellow Fever» της Νγκ’έντο Μούκι, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του φεστιβάλ στην αφρικανική παραγωγή στον χώρο του animation.

Τα νέα που μας έρχονται για τη 17η διοργάνωση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνουν αυτόν τον ιδιαίτερο συνδετικό κρίκο. Το φετινό φεστιβάλ θα ανοίξει στις 23 Σεπτεμβρίου με την τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων Emile Awards, που θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος αξιοποιώντας μια σημαντική παράμετρο: ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το Animasyros, ο δικηγόρος και δραστήριο μέλος της κοινωνίας των πολιτών Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, είναι σήμερα πρόεδρος (και) της οργανωτικής επιτροπής των βραβείων, επομένως ήταν μια χρυσή ευκαιρία η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού animation να έρθει φέτος στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros-2
Οπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ «συνομιλεί» με τον νέο κόσμο της τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας.

Την αυλαία του φετινού φεστιβάλ θα ανοίξει η πολυβραβευμένη «Sultana’s Dream» της Ιζαμπέλ Χεργκέρα, μια συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας. Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν η βραβευμένη με Οσκαρ ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι «Το αγόρι και ο ερωδιός» και «Οι χωρικοί» της υποψήφιας για Οσκαρ δημιουργού του «Loving Vincent» Ντορότα Κομπιέλα. Η κύρια θεματική της 17ης διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και διατρέχει όλους τους πυλώνες του φεστιβάλ. Πέρα από τα καθιερωμένα διαγωνιστικά τμήματα, ξεχωρίζουμε δύο αφιερώματα στο σλοβακικό και στο μεξικανικό animation, αλλά και την παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ο οποίος θα επιλέξει τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών.

Τα ευρωπαϊκά Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros-3
Ο «Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα» του διάσημου Γάλλου δημιουργού Μισέλ Οσελό είναι μία από τις ταινίες που θα προβληθούν.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT