Με την πένα του Λόρδου Βύρωνα: η Βικτόρια Χίσλοπ μέλος της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας

Με την πένα του Λόρδου Βύρωνα: η Βικτόρια Χίσλοπ μέλος της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας

Προσπαθήστε να το φανταστείτε: να σας έχουν καλέσει σε μια τελετή υποδοχής νέων μελών σε ένα από τα πιο αριστοκρατικά κτίρια του Λονδίνου (Σόμερσετ Χάουζ) και να σας προσφέρουν μια από τις αυθεντικές πένες του Τσαρλς Ντίκενς, της Τζορτζ Ελιοτ, του Αρνολντ Γουέσκερ ή του Τ. Σ. Ελιοτ για να υπογράψετε την εγγραφή σας σε έναν από τους περιζήτητους φιλολογικούς ομίλους της αγγλικής πρωτεύουσας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπαθήστε να το φανταστείτε: να σας έχουν καλέσει σε μια τελετή υποδοχής νέων μελών σε ένα από τα πιο αριστοκρατικά κτίρια του Λονδίνου (Σόμερσετ Χάουζ) και να σας προσφέρουν μια από τις αυθεντικές πένες του Τσαρλς Ντίκενς, της Τζορτζ Ελιοτ, του Αρνολντ Γουέσκερ ή του Τ. Σ. Ελιοτ για να υπογράψετε την εγγραφή σας σε έναν από τους περιζήτητους φιλολογικούς ομίλους της αγγλικής πρωτεύουσας.

«Προφανώς διάλεξα την πένα του Λόρδου Βύρωνα!» δηλώνει με τον γνώριμο, πηγαίο ενθουσιασμό της στην «Κ» η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξή της σε μέλος της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας. «Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ο Μπάιρον την είχε μαζί του στα ταξίδια του ανά την Ελλάδα», συνεχίζει στον ίδιο τόνο, για να συμπληρώσει: «Ηταν, πραγματικά, μια συναρπαστική στιγμή».

Η Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1820 υπό την αιγίδα του βασιλιά Γεωργίου του Δ΄ (1762-1830) με σκοπό να ανταμείψει τη λογοτεχνική αξία στη χώρα και έκτοτε καλωσορίζει κάθε χρόνο νέα μέλη που καλούνται να υπογράψουν την αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης σε ένα ογκώδες, υποβλητικό, υπεραιωνόβιο βιβλίο καταχωρίσεων. Η τελετή που λαμβάνει χώρα στην έδρα της Εταιρείας, το Σόμερσετ Χάουζ, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι μιας μακράς βρετανικής λογοτεχνικής παράδοσης. Αλλά η Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρεία δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ διανοουμένων, λέει με έμφαση η Βικτόρια Χίσλοπ στη διάρκεια μιας σύντομης συνομιλίας της με την «Κ». «Προωθεί την ανάγνωση και στοχεύει να διασφαλίσει ότι η λογοτεχνία είναι διαθέσιμη στους νέους αλλά και στις φυλακές. Η Εταιρεία πιστεύει ακράδαντα στη σημασία των δημοσίων βιβλιοθηκών και των εκστρατειών για να διατηρηθούν ανοιχτές. Πιστεύω πολύ σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, καθώς ο αντίκτυπος του αναλφαβητισμού είναι τεράστιος και διαχρονικά επιζήμιος τόσο για το άτομο όσο και για την ίδια την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο δεκάδες εκδηλώσεις και η δράση της βασίζεται σε φιλανθρωπικές δωρεές».

Με την πένα του Λόρδου Βύρωνα: η Βικτόρια Χίσλοπ μέλος της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας-1
Η Βικτόρια Χίσλοπ με την αυθεντική πένα του Λόρδου Βύρωνα. [ADRIAN POPE / RSL]

Αλήθεια, τι σήμαινε για την ίδια προσωπικά (κρατώντας, μάλιστα, αυτή την πολύ ιδιαίτερη πένα) η πρόσκληση από έναν οργανισμό με αυτό το ιστορικό βάρος και πώς θα συνόψιζε το πνεύμα της εκδήλωσης; «Το κλίμα της εκδήλωσης ήταν και σοβαρό και χαρμόσυνο ταυτόχρονα. Η δήλωση ανακήρυξης διαβάστηκε σε καθένα από τα νέα μέλη προσωπικά από την πρόεδρο της Εταιρείας, τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο. Στη συνέχεια υπογράψαμε ο καθένας μας στο μεγάλο βιβλίο επιλέγοντας από μια συναρπαστική συλλογή με σπάνιες και ανεκτίμητες πένες. Σηκώνοντας την πένα του Λόρδου Βύρωνα, μια ιδιαίτερα λεπτή πένα με χρυσή μύτη, τη βούτηξα στο μαύρο μελάνι και ομολογώ ότι το χέρι μου έτρεμε. Υπέγραφα στο ίδιο βιβλίο που είχαν υπογράψει στο παρελθόν σπουδαίοι συγγραφείς, όπως ο Καζούο Ισιγκούρο, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Πατρικ Λι Φέρμορ και ο Τόλκιν. “Αυτό είναι κάτι που θα κάνω μόνο μία φορά στη ζωή μου”, σκέφτηκα και πραγματικά αναλογίστηκα τη μοναδικότητα της στιγμής».

Εχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα από το 2020, η Βικτόρια Χίσλοπ είναι πιθανότατα το μοναδικό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας με τόσο ιδιαίτερο δεσμό με την πατρίδα μας. «Ετσι νομίζω ότι ο ειδικός μου ρόλος στην Εταιρεία θα περιλαμβάνει πάντα την προβολή και της Ελλάδας!» λέει στην «Κ». Οσο για τους φιλανθρωπικούς στόχους της Εταιρείας, της είναι ήδη γνωστοί μέσω της υποστήριξής της στο National Literacy Trust (Εθνικό Ινστιτούτο Αλφαβητισμού), του οποίου είναι ήδη πρέσβειρα, τόσο σε πρακτικό επίπεδο (με επισκέψεις στο σχολείο και στη φυλακή) όσο και μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων. «Νομίζω ότι η ανάγνωση αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις αυτή τη στιγμή λόγω της τεχνολογίας και των περισπασμών που αντιμετωπίζουν οι νέοι, που δεν υπήρχαν για τις προηγούμενες γενιές – και οι συγγραφείς πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν την ανάγνωση».

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT