Μια διαφορετική γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας

Μια διαφορετική γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμείς οι Αθηναίοι είχαμε πάντα την αίσθηση ότι η Ηρώδου Αττικού χωρίζει δύο διαφορετικούς κόσμους. Από τη μια ο εθνικός μας κήπος προσβάσιμος σε όλους και από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο, που είναι άβατον για τους πολίτες. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την αρχή της θητείας της άνοιξε τις πόρτες του τελευταίου, ώστε να είναι επισκέψιμος κάθε Κυριακή και ο κόσμος να μπορεί να χαρεί τον πνεύμονα πρασίνου που αγκαλιάζει το ιστορικό οικοδόμημα. Προχθές, ο φορτισμένος αυτός χώρος –όπου κατά παράδοση γίνεται κάθε 24 Ιουλίου η επίσημη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας– ήρθε να φιλοξενήσει μια σπουδαία γιορτή. Με μια ωραία έκθεση γελοιογραφίας και με μουσικά σύνολα έγιναν εκεί οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το καλοκαίρι του ’74. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν αθρόα: από νεογέννητα μωρά σε καροτσάκια έως εκείνη τη γενιά που έζησε την ταραχώδη περίοδο της επταετίας αλλά και την πανηγυρική επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι, χάρηκαν, τραγούδησαν, συγκινήθηκαν σε μια ανοιχτή πρόσκληση που έγινε δεκτή με πολλή θέρμη. Συνδέθηκαν όλοι στον ίδιο σφυγμό, αυτόν της Δημοκρατίας.

Μια διαφορετική γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας-1
Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει γελοιογραφίες, που είναι έως και σήμερα επίκαιρες για ιστορικούς λόγους. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

«Οικοδέσποινα» η ΠτΔ είχε πλάι της τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και ξεναγήθηκαν στο ωραίο αφιέρωμα της πολιτικής γελοιογραφίας με 60 έργα από 12 καταξιωμένους Ελληνες γελοιογράφους, οι οποίοι σχολίασαν με το πενάκι τους στις εφημερίδες της εποχής τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, από τον Ιούλιο του 1974 έως και τον Αύγουστο του 1975. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Πάνος Μαραγκός, μαζί με συμμετέχοντες γελοιογράφους. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του φορέα, Γιάννης Αντωνόπουλος, μίλησε αναλυτικότερα για τα σκίτσα και εξήγησε πώς οι γελοιογράφοι αποτύπωσαν πρώτοι το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Τα επιλεγμένα έργα θα αποτελέσουν μέρος της μεγάλης έκθεσης για τη Μεταπολίτευση, που θα παρουσιαστεί από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου στο μετρό του Συντάγματος.

Μια διαφορετική γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας-2
Βρέφη, νήπια, έφηβοι, όλοι έδωσαν το «παρών» στη γιορτή. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Γιορτή χωρίς μουσική δεν γίνεται. Το πρωί πρωταγωνίστησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η χορωδία MUSICA του Μεγάρου Μουσικής. Το απόγευμα τη σκυτάλη πήρε η Camerata Junior-Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Ωδείου Αθηνών και οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ερμήνευσαν έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίμη Πλέσσα, Διονύση Σαββόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάριου Τόκα, τα οποία την περίοδο της χούντας εξέφρασαν την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς.

Μια διαφορετική γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας-3
Οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις μελωδίες τους. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

«Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν ήρθε απλώς για ν’ ακούσει τραγούδια και μελωδίες αγαπημένων συνθετών σε μια μουσική πανδαισία που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ», σχολίασε η ΠτΔ στη σελίδα της στο Facebook. «Ηρθε για να συνδεθεί με μια εποχή που, είτε βιωμένη είτε ιστορημένη από εκείνους που την έζησαν, σφράγισε το εθνικό μας πεπρωμένο και εξακολουθεί να το καθορίζει. Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες σιγοτραγούδησαν με μια φωνή τις μελωδίες που εξέφρασαν πολιτικά αιτήματα ή κοινωνικές ευαισθησίες, αναπτέρωσαν το δημοκρατικό φρόνημα σε χαλεπούς καιρούς, ανέσκαψαν βαθύτερα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας έτσι στη μουσική την ικανότητά της να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές με διαφορετικές εμπειρίες, αλλά κοινές προσδοκίες. Συζητώντας, ακούγοντας αναμνήσεις και σχόλια, ανταλλάσσοντας απόψεις, ανατρέχοντας στις δημιουργικές στιγμές της Μεταπολίτευσης, μετέχοντας όλοι μαζί σε αυτή τη συλλογική γιορτή, νιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας και υπεύθυνοι για το μέλλον της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT