Ελλάς και Γαλλία, παντοτινή συμμαχία. Εορτάζοντας τη 14η Ιουλίου στο Ζάππειο

Ελλάς και Γαλλία, παντοτινή συμμαχία. Εορτάζοντας τη 14η Ιουλίου στο Ζάππειο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα δεν έχει τόσο στενούς αδελφικούς δεσμούς όσο με τη Γαλλία. Από τον γαλλικό φιλελληνισμό ώς τον βαρώνο Ντε Κουμπερτέν που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από το πλοίο «Ματαρόα» ώς την αμέριστη υποστήριξη που είχε η Ελλάδα το 2015, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών είναι πέρα από στέρεη. Είναι εγκάρδια. Αυτό αποτυπώθηκε και στον εορτασμό της γαλλικής εθνικής επετείου στο Ζάππειο, σε μια δεξίωση που φέτος έγινε σε πολύ μεγαλύτερο χώρο και όχι στην αυλή της πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλωστε το 2024 είναι μια σημαντική χρονιά, καθώς από τη μια σε λίγο θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Παρισίων, αλλά κλείνουν και 80 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την καθοριστική απόβαση στη Νορμανδία.

Ελλάς και Γαλλία, παντοτινή συμμαχία. Εορτάζοντας τη 14η Ιουλίου στο Ζάππειο-1
Bleu, Blanc, Rouge στην πρόσοψη του Ζαππείου, στη μεγάλη γιορτή της πρεσβείας της Γαλλίας.

Πρωταγωνίστρια της βραδιάς η κομψότατη Λοράνς Αουέρ, η πρέσβειρα που βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Εδωσε την ομιλία της στα ελληνικά και τα γαλλικά, αναφερόμενη σε όλα τα θέματα που εγγίζουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και την ιδιαίτερη συμμαχία σε κάθε επίπεδο που έχει η Ελλάδα και η Γαλλία. Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα σίγασαν για λίγο τα πηγαδάκια που είχαν ως θέμα τις πρόσφατες εκλογές και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς. «Είναι τιμή μου, στην πρώτη μου εθνική γιορτή στην Ελλάδα, να μιλήσω για την ελληνογαλλική σχέση, μετά από μια πλούσια χρονιά με τη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα και την παραλαβή της από τη Γαλλία», υπογράμμισε και μίλησε για τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία αλλά και την τεράστια συγκίνηση που ένιωσαν μέχρις ότου η φλόγα να φτάσει στο ιστιοφόρο «Μπελέμ».

Ελλάς και Γαλλία, παντοτινή συμμαχία. Εορτάζοντας τη 14η Ιουλίου στο Ζάππειο-2
Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Η πολιτική σχέση των δύο χωρών μας, το ξέρετε, βασίζεται στην ιστορική φιλία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», τόνισε η πρέσβειρα που εστίασε στους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών από τις φρεγάτες έως την έλευση Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα αλλά και Ελλήνων αστυνομικών στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς. Στον λόγο της δεν παρέλειψε τις επιχειρηματικές και εμπορικές συνέργειες αλλά βέβαια και τον πολιτισμό που έχει δράσει ως καταλυτική ζεύξη ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς βρίσκεται «στην καρδιά της σχέσης μας», τη γαλλική γλώσσα που επιλέγουν 150.000 Ελληνες μαθητές και μιλούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, την πανεπιστημιακή συνεργασία, τον δυναμισμό του Γαλλικού Ινστιτούτου και υπενθύμισε τον εορτασμό των 150 χρόνων από τις ανασκαφές στη Δήλο από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Ελλάς και Γαλλία, παντοτινή συμμαχία. Εορτάζοντας τη 14η Ιουλίου στο Ζάππειο-3
Το ζεύγος Πρεβελάκη και ο σεφ της πρεσβείας Ζαν Μαρί Χοφμάν, σε πρώτο πλάνο, ανάμεσα στο κοινό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε, όχι τυχαία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πριν από τρία χρόνια με την ιδιότητα του υπουργού Αμύνης υπέγραψε τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, πράξη στην οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία. Δώσαμε ώθηση, είπε, «σε ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με αεροσκάφη και πλοία, το οποίο έκανε την Ελλάδα πολύ γρήγορα ισχυρότερη». O Ελληνογάλλος τενόρος Γιώργος Περρής ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους της Γαλλίας και της Ελλάδας, ενώ τα εδέσματα ήταν όπως πάντα νοστιμότατα.
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT