Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα

Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμιά φορά τα άστρα στον ουρανό ευθυγραμμίζονται και ένας τόπος καταφέρνει να αξιοποιήσει μόνιμους κατοίκους ή επισκέπτες, ανθρώπους που θα δείξουν στοργή στην κληρονομιά του. Ο λόγος για την Αίγινα και τον βυζαντινολόγο Γιώργο Καλόφωνο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης του νησιού, που για 4η συνεχή χρονιά οργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο».

Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα-1
Ο Γιώργος Καλόφωνος, του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης του νησιού. Φωτ. Νέλλυ Πετροπούλου.

Ξεκινάει απόψε και θα διαρκέσει έως την 28η Αυγούστου με σταθερό ραντεβού στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για έναν κύκλο με φανατικούς φίλους, που έχει γίνει πια θεσμός του αιγινήτικου καλοκαιριού. Φιλοξενείται στον δροσερό κήπο του Εϋνάρδειου, ενός σημαντικότατου καποδιστριακού μνημείου το οποίο ανηγέρθη εξόδοις του φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδου, φίλου του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος. Οσο αναμένουμε ακόμα την αποκατάσταση του οικοδομήματος, που έχει κατά καιρούς εξυπηρετήσει διάφορες χρήσεις αλλά θα γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης, ο Καλόφωνος συσπειρώνει γύρω του σημαντικούς ερευνητές, συγγραφείς, ιστορικούς, δημοσιογράφους που δείχνουν προθυμία να βοηθήσουν με διαλέξεις τους να αναδειχθεί η ιστορία και η πολυδιάστατη πολιτιστική ταυτότητα της νήσου.

Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα-2
Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη σε περυσινή εκδήλωση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Μπακουνάκη. [Νέλλυ Πετροπούλου]

Ετσι λοιπόν φέτος οι Τετάρτες της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης επικεντρώνονται σε ένα θέμα που έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές τα προηγούμενα χρόνια: στην ανίχνευση του παρελθόντος, όπως αυτό ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία. Με την αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων που αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς, με συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, στήνεται ένα μικρό γαϊτανάκι που θα βάλει σίγουρα τους ακροατές αυτού του ωραίου κήπου με τις διάσπαρτες αρχαιότητες να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο. Ποδαρικό κάνει απόψε ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το βιβλίο του «Γκούτλαντ», μεγάλο μέρος του οποίου γράφηκε στην Αίγινα. Πατρινός στην καταγωγή, χαρισματικός γραφιάς, ακαταπόνητος στην έρευνα μελέτησε τα πολύτιμα αρχεία της «Αχαΐα Κλάους» ζωντανεύοντας την ιστορία της διάσημης και ιδιότυπης αυτής οινοποιίας καθώς και την κοινωνική και οικονομική ιστορία της κοσμοπολίτικης Πάτρας, αλλά και της Ελλάδας, από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 7/8 η Αιγινήτισσα αρχαιολόγος και ιστορικός Ευτυχία Γιαννούλη με το βιβλίο της «Περδικιώτικα», που με τη σειρά της μελετά το ασυνήθιστα πλούσιο αρχείο της οικογένειάς της. Οργανώνει την αφήγησή της γύρω από τα εμβληματικά «Περδικιώτικα», το πρώτο εμπορικό κατάστημα της νεότερης πόλης της Αίγινας, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, με άλλη όμως χρήση. Το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης και της κοινωνίας της Αίγινας, επίσης τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα-3
Η Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα. [Νέλλυ Πετροπούλου]

Ο κατάλογος της έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους «Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι» με επιμελήτρια την αρχειονόμο Αννα Κουλικούρδη, που κατάγεται από το νησί, φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία του προγραμματισμού της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Αθήνα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα. Μέσα από το πλούσιο και ανέκδοτο μέχρι σήμερα υλικό των αρχείων προβάλλει ανάγλυφος ο ενδελεχής σχεδιασμός της νέας πρωτεύουσας. Υπάρχουν ακόμη και τα σχέδια για τα παγκάκια της, αλλά και η αναπαράσταση της όψης ολόκληρων δρόμων, όπως είχαν σχεδιαστεί. Η παρουσίαση του καταλόγου στο Εϋνάρδειο (21 Αυγούστου) αποτελεί φόρο τιμής που αποτίνει η Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, στην Αθήνα. Στον χώρο της μικροϊστορίας κινείται και η ιστορικός –και εξ επιλογής Αιγινήτισσα– Ελένη Γούστη-Σταμπόγλη, με το βιβλίο της «Η Αίγινα στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας» που εστίασε το βλέμμα της στο αρχείο του Παντελάκη Οικονόμου, ενός προεστού της προεπαναστατικής Αίγινας. Στις 28/8 θα μιλήσει για την εν πολλοίς άγνωστη περίοδο της όψιμης οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί.

Βιβλιοφιλικό ραντεβού τις Τετάρτες το βράδυ στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα-4
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Νίκου Μπακουνάκη «Γκούτλαντ».
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT