Ενα φιλανθρωπικό κοντσέρτο μνήμης για τον Κωστή Σοφιανό στην Υδρα

Ενα φιλανθρωπικό κοντσέρτο μνήμης για τον Κωστή Σοφιανό στην Υδρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φιλανθρωπικό κοντσέρτο μνήμης για τον Κωστή Σοφιανό στην Υδρα-1Οταν μια ποιοτική εκδήλωση μνήμης γίνεται σταθερός θεσμός αποκτά αυτόματα εκπαιδευτική ακτινοβολία: μαθαίνουμε να τιμούμε αυτούς που δεν είναι πλέον κοντά μας, προσφέροντας για το κοινό καλό. Ο λόγος για το ρεσιτάλ κλασικής μουσικής που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην Υδρα από την οικογένεια του Μικρασιάτη επιχειρηματία και ξενοδόχου Κωστή Σοφιανού (φωτ.). Ο εκλιπών, με την καλλιέργεια και το γούστο όσων ήρθαν από τις παλιές πατρίδες, είχε ιδρύσει το 1965 το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Λητώ», διαβλέποντας τη διαχρονική αξία του νησιού. Βιολιστής ο ίδιος και λάτρης του κλασικού ρεπερτορίου είχε επίσης διακρίνει από πολύ νωρίς το ταλέντο του Λεωνίδα Καβάκου και ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του. Το 2010, ο Σοφιανός έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί στο Κουλούρειο Νοσοκομείο Υδρας. Εκοτε η διακεκριμένη νομικός και σύζυγός του Ευγενία αλλά και ο γιος του Αλέξανδρος, αποφάσισαν να κάνουν μια μουσική βραδιά τον Αύγουστο με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του νοσοκομείου.

Το Κουλούρειο «Παναγία Φανερωμένη» που εποπτεύεται από τη Μητρόπολη Υδρας, εξυπηρετεί επισκέπτες και ντόπιους με ιατρούς που υπερβαίνουν εαυτόν ιδιαίτερα τους τουριστικούς μήνες. Δεν ενισχύεται οικονομικά από την πολιτεία, λειτουργεί με διαφάνεια και αρτιότητα και συνεπώς έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη. Ετσι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεομητορικά» και φιλοξενείται στην ωραία αυλή της μητρόπολης. Για να δώσει κύρος και αξία στον θεσμό η οικογένεια Σοφιανού μετακαλεί πάντοτε έναν ανερχόμενο σολίστ από τα νεαρά αστέρια της κλασικής μουσικής που αναδεικνύονται μέσα από διαγωνισμούς διεθνούς ακτινοβολίας. Τα περασμένα χρόνια είχαμε τη χαρά να δούμε τον Ιάπωνα βιολιστή Τατσούκι Ναρίτα, τον Ισπανό Πάμπλο Φεράντες, τον Αρμένιο Νάρεκ Χακναζαριάν, τον Αμερικανό Αλεξ Μπέγιερ με τον Κορεάτη Ιν Μο Γιανγκ, τον Καναδό Τίμοθι Τσόι και άλλους. Επίσης, στο παρελθόν έχει εμφανιστεί ο Λεωνίδας Καβάκος, που εξακολουθεί να συνδέεται φιλικά με την οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους σολίστ έχουν ταξιδέψει ώς την Υδρα με τα Στραντιβάρι τους.

Ενα φιλανθρωπικό κοντσέρτο μνήμης για τον Κωστή Σοφιανό στην Υδρα-2
Ο Γκουίντο Σαντ’ Αννα έρχεται στην Υδρα.

Είχα την τύχη πολλά καλοκαίρια να ακούω τους μουσικούς να κάνουν πρόβες στη σάλα του ξενοδοχείου με τις νότες να βγαίνουν έξω από τα παράθυρα και να απλώνονται στα ασβεστωμένα στενά της Υδρας. Φέτος προσκεκλημένος είναι ο 19χρονος Γκουίντο Σαντ’ Αννα, ένας ερμηνευτής με λαμπρό μέλλον από τη Βραζιλία, ο οποίος ξεκίνησε το βιολί σε ηλικία 5 ετών και δύο χρόνια αργότερα έκανε το ορχηστρικό ντεμπούτο του. Το 2018 ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που έγινε δεκτός στον Yehudi Menuhin International Competition στη Γενεύη, κερδίζοντας το βραβείο του κοινού και το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας μουσικής δωματίου. Με τα διάφορα μουσικά επιτεύγματά του κατάφερε να συμπεριληφθεί στη βραζιλιάνικη λίστα του Forbes «30 under 30». Σε ηλικία 17 ετών κατέκτησε το 1o βραβείο στον απαιτητικό διαγωνισμό Kreisler International Violin Competition το 2022.

Ενα φιλανθρωπικό κοντσέρτο μνήμης για τον Κωστή Σοφιανό στην Υδρα-3
Το Κουλούρειο Νοσοκομείο στο οποίο πάνε τα έσοδα της βραδιάς.

Ο ταλαντούχος νεαρός βιολονίστας θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς με μουσικούς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τον «Γαλάζιο Δούναβη» του Στράους, την εισαγωγή από τον «Γουλιέλμο Τέλο» του Ροσίνι και το «Ραντέτσκι Μαρς» του Στράους. O σολίστ έχει την τύχη να ερμηνεύει με ένα καταπληκτικό βιολί Jean-Baptiste Vuillaume του 1874. Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 9 μ.μ.
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT