Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χωριό Αγάπη στην Τήνο είναι κυριολεκτικά να το αγαπήσεις. Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά της ενδοχώρας, με στενά σοκάκια και κατάλευκα σπίτια, βούιζε κάποτε σαν ζωντανή κυψέλη. Ακόμα και σήμερα, όμως, που οι κάτοικοι πια δεν είναι τόσο πολλοί, βαστά την παράδοσή του και τη γοητεία του.

Στο παλιό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του, που πλέον δεν λειτουργεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Εχει τίτλο «Eternal Bonds» (Αιώνιοι Δεσμοί) και παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τη δουλειά επτά γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ωραίο στοιχείο είναι η πολυμορφία των εικαστικών μέσων, από τα κεραμικά και τα κεντήματα έως τις μεικτές τεχνικές, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία. Από τη φύση τους οι γυναίκες, που φέρνουν στον κόσμο τη ζωή, έχουν την ικανότητα να κρατούν τις συνδέσεις με το παρελθόν και το μέλλον. Ταυτόχρονα, στο αφιέρωμα αυτό διερευνάται και το δέσιμο με τον τόπο και τον πολιτισμό του. Η Τήνος είχε πάντοτε τη δική της χειροτεχνική παράδοση, από το μάρμαρο και τις ξερολιθιές έως τα κεντήματα και τη μαγειρική. Τα έργα τους λοιπόν λειτουργούν και ως φόρος τιμής στους ανώνυμους δημιουργούς.

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο-1
Τα ρόδα της Λουίζ Μάλφορντ, που τα πρωτοαγάπησε στο πατρικό της.

Κάθε συμμετέχουσα έχει μια διαφορετική ενδιαφέρουσα ιστορία που «σμίλεψε» τις δημιουργίες της. Οπως η Σοφία Σπανού, που παρουσιάζει χειροποίητα επισμαλτωμένα γλυπτά, ξυλογραφίες με ακρυλικά αλλά και έργα από πηλό. Το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης γεννήθηκε ύστερα από μια διάγνωση καρκίνου του μαστού μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Στο χωριό Αγάπη αναστήλωσε ένα πατρογονικό σπίτι που της έδωσε γαλήνη και δύναμη, εξ ου και η ενότητα που εκθέτει έχει τίτλο «Wings of Resilience».

H Βρετανίδα Λουίζ Μάλφορντ είναι κεραμίστρια και μένει εδώ και 21 χρόνια στην Ελλάδα έχοντας κάνει διεθνή καριέρα. Στο επίκεντρο της δουλειάς της είναι το ρόδο, από τα τριαντάφυλλα που αγάπησε στον κήπο του πατρικού της σπιτιού έως την ουσία του συμβολισμού που βρίσκει κανείς σε ιερά μέρη ανά τον κόσμο.

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο-2
Εργα της Χριστίνας Κήτα.

Η Σαντρίν Οικονόμου είναι Ελληνογαλλίδα που ζει στην Αθήνα και έχει σχεδιάσει κοσμήματα. Το έργο «Le Tête-à-tête» είναι ένας φόρος τιμής στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι και στον τρόπο φιλοξενίας, στις συζητήσεις, στους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα μέσω της αγάπης για το φαγητό και της ένωσης των ανθρώπων. Η Γιαννιώτισσα Χριστίνα Κήτα εργάστηκε ως δικηγόρος και αφότου έκανε οικογένεια στράφηκε και στην κεραμική.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Αλεξάνδρα Παπαδημούλη εργάστηκε ως γραφίστας στον εκδοτικό και διαφημιστικό χώρο για πολλά χρόνια, προτού αποφασίσει να ακολουθήσει μια πιο δημιουργική πορεία εξερευνώντας νέους τομείς ως διακοσμήτρια που κάνει σύζευξη με την τέχνη. Εχει κάνει την Τήνο δεύτερο σπίτι της.

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο-3
Τα «Φτερά της αντοχής» της Σοφίας Σπανού.

Η κεραμίστρια και φωτογράφος Μανάλ αλ Τζασίμ κατάγεται από τα Εμιράτα, ζει στην Αθήνα και εργάζεται παράλληλα και ως επιμελήτρια. Η τέχνη της είναι εμπνευσμένη από την καθαρή αισθητική και τις φυσικές μορφές που υιοθετεί η έρημος, αλλά στην έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες που τράβηξε στην Τήνο. Η Αμερικανίδα κεραμίστρια Τζένιφερ Μπένσλι κατοικεί στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δημιουργεί οργανικές μορφές στο ατελιέ της στον παραθαλάσσιο Ωρωπό. Η έκθεση που επιμελείται η Αλ Τζασίμ θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας στο χωριό Αγάπη στην Τήνο-4
Το τραπέζι της Σαντρίν Οικονόμου.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT