Αρχαία Αγορά: οι φιλοδοξίες του υπουργείου και το όνειδος της οδού Αδριανού

Αρχαία Αγορά: οι φιλοδοξίες του υπουργείου και το όνειδος της οδού Αδριανού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία θέασης του Ιερού Βράχου, ένα μοναδικό μπελβεντέρε με το ανεπανάληπτο πανόραμα της κλασικής Αθήνας να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου· ξεκινώντας από τη Στοά του Αττάλου στα ανατολικά, τα σπίτια της Πλάκας και την Ακρόπολη ακριβώς απέναντι, το Αστεροσκοπείο λουσμένο στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και τον ναό του Ηφαίστου στο δυτικό άκρο. Μπορεί να μη διαθέτει το φάρδος και την αστική μεγαλοπρέπεια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή την οπτική της εγγύτητα με τον Παρθενώνα, αλλά έχει ένα σχεδόν αδιατάρακτο μέτωπο ωραίων νεοκλασικών σπιτιών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν μικρά εστιατόρια, μπιστρό ή wine bars με χαμηλή μουσική, έτσι ώστε να αφομοιώνεται και να μεταβολίζεται το ανυπέρβλητο θέαμα.

Αρχαία Αγορά: οι φιλοδοξίες του υπουργείου και το όνειδος της οδού Αδριανού-1
Οι ανακοινώσεις αφορούν τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, με επίκεντρο τη διαμόρφωση νέας πύλης εισόδου – εξόδου επί της οδού Αδριανού.

Αντ’ αυτού έχουμε έναν κατ’ όνομα πεζόδρομο, καθώς το μισό πλάτος της οδού Αδριανού (κατά τόπους ίσως και περισσότερο!) είναι κατειλημμένο από ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα, παγωτατζίδικα και κάθε λογής τουριστικές παγίδες ακριβώς στον αντίποδα των δυνατοτήτων ενός τόσο θεωρητικά ατμοσφαιρικού δρόμου. Σε αυτό το φόντο το υπουργείο Πολιτισμού εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα εργασίες για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Αρχαία Αγορά: οι φιλοδοξίες του υπουργείου και το όνειδος της οδού Αδριανού-2

«Οι επεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει για την Αρχαία Αγορά», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «αφορούν στην πλήρη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του κοινού, και εκείνων με ειδικές απαιτήσεις. Υπηρετούν, σταθερά και απαρέγκλιτα, τη στρατηγική μας για καθολική προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της “ασημένιας οικονομίας”, στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας είναι η διακριτικότητα των κατασκευών, ο διάλογος με το τοπίο και τα μνημεία, η οργάνωση υφιστάμενων και νέων χρήσεων που υποστηρίζουν τη λειτουργία, την επισκεψιμότητα και την προσβασιμότητα της Αρχαίας Αγοράς». Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, από τις τέσσερις πύλες εισόδου που διαθέτει ο αρχαιολογικός χώρος για την έκδοση εισιτηρίων, σήμερα λειτουργεί μόνο η κύρια είσοδος επί της Αδριανού. Κι αυτή όχι ικανοποιητικά: στα εκδοτήρια, οι απαραίτητες για τη λειτουργία της εισόδου εγκαταστάσεις, όπως κλιματιστικές μονάδες, Wi-Fi, δίκτυα κ.τ.λ., είναι εμφανείς, υποβαθμίζοντας αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στην κύρια είσοδο επί της οδού Αδριανού παρατηρείται έλλειψη χώρου σκίασης. Από εκεί, στο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου οδηγεί ράμπα κλίσης 10%, χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο, πράγμα που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Οι χώροι υγιεινής, που βρίσκονται στη Στοά του Αττάλου, έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και δεν υπάρχει πρόβλεψη για ΑμεΑ. Οσον αφορά τον εξοπλισμό του αρχαιολογικού χώρου και τις σημάνσεις για τη σύνδεση των εισόδων με τα σημαντικά σημεία της Αγοράς, παρατηρείται μεγάλη ποικιλομορφία, χωρίς αισθητική και μορφολογική συνάφεια. Η μελέτη του υπουργείου προβλέπει μια σειρά παρεμβάσεων που επιχειρούν να δώσουν λύση σε όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα. Περιλαμβάνονται η σύνδεση των εισόδων με τα σημεία στάσης, θέασης και τα σημεία πληροφόρησης του χώρου, η αναβάθμιση των χώρων υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που εξυπηρετούν τον αρχαιολογικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών με αναπηρία. Ως προς το υπάρχον εκδοτήριο επί της Αδριανού, προβλέπεται η αντικατάστασή του με νέο το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Θα οργανώνει τον χώρο αναμονής και τις πορείες εισόδου – εξόδου και θα παρέχει σκίαση σε επισκέπτες και εργαζομένους. Στις ανενεργές σήμερα εισόδους επί των οδών Αστεροσκοπείου και Αποστόλου Παύλου προγραμματίζεται η αποκατάσταση των υφιστάμενων εκδοτηρίων και η αισθητική αναβάθμισή τους.

Αρχαία Αγορά: οι φιλοδοξίες του υπουργείου και το όνειδος της οδού Αδριανού-3
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT