Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Φαραντούρη και Εθνική Λυρική Σκηνή

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Φαραντούρη και Εθνική Λυρική Σκηνή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και προβολές ταινιών και αστροπαρατήρηση, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την αυγουστιάτικη πανσέληνο που διοργανώνει φέτος, για 24η χρονιά, το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνολικά 113 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας θα προσφέρουν υπό το φεγγαρόφως ελεύθερη είσοδο στο κοινό, με τους μισούς περίπου από τους επιλεγμένους χώρους και τα μουσεία να φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τους υπόλοιπους να παραμένουν ανοιχτοί μέχρι τα μεσάνυχτα, πραγματοποιώντας κατά περιπτώσεις ξεναγήσεις από αρχαιολόγους.

Μάλιστα, το πρόγραμμα είναι φέτος διευρυμένο, αφού πέρα από τις 19 Αυγούστου (ημέρα της πανσελήνου) εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε επιλεγμένες ημερομηνίες από τις 9 έως τις 25 του μήνα.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Φαραντούρη και Εθνική Λυρική Σκηνή-1
Το Μουσείο Ακρόπολης (φωτ. πάνω), ο αρχαιολογικός χώρος Ζώνης Εβρου (φωτ. κάτω) και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου («Ομορφη Εκκλησιά») στο Γαλάτσι είναι τρεις από τους 113 χώρους που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις. [Γιώργος Βιτσαρόπουλος]

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Φαραντούρη και Εθνική Λυρική Σκηνή-2

Σταχυολογώντας, το βράδυ που το φεγγάρι θα είναι «ολόγιομο», η Μαρία Φαραντούρη θα δώσει μια συναυλία στο μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, ενώ η ορχήστρα Vamos, το κουιντέτο Aeolos και το χορωδιακό σύνολο Chores (μαζί με τους Τάσο Αποστόλου και Ζαχαρία Καρούνη) θα ερμηνεύσουν στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, στα Χανιά, μουσικές του κόσμου και της Κρήτης, σε μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Εβρου, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Ρεσιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή».

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου («Ομορφη Εκκλησιά») στο Γαλάτσι θα φιλοξενήσει στον περίβολό του συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου, ενώ στο Αμφιάρειο Ωρωπού ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Χατζής θα αναγνώσει αποσπάσματα από την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, θα προβληθεί η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και στον αρχαιολογικό χώρο Ελαίας θα παιχτεί ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θωμά Λιώλιου.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με Φαραντούρη και Εθνική Λυρική Σκηνή-3

Στο αρχαίο θέατρο Μίεζας (δίπλα από το αρχαίο Γυμνάσιο, του οποίου οι εργασίες ανάδειξης ξεκινούν από το ΥΠΠΟ), θα δώσει συναυλία ο Δημήτρης Μπάσης (25/8), ενώ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σύγχρονης και κλασικής μουσικής της οθωμανικής περιόδου με τους Πάνο Σκουτέρη και Αράς Μπαντιί (20/8). Το κοινό που θα βρεθεί στην Ακρόπολη Πλατανιάς, στη Δράμα, θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι με τη βοήθεια του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας «Πήγασος» (17/8).

Για λόγους ασφαλείας, η Ακρόπολη (όπως και το Σούνιο) παραμένει τα τελευταία χρόνια κλειστή στις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, όμως το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει εκείνη την ημέρα στους επισκέπτες του μια συναυλία της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, ενός ιστορικού μουσικού σχήματος, που αποτελείται από μουσικούς υψηλής κατάρτισης και το οποίο ηγείται της παρέλασης των αποδήμων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Η μπάντα θα ερμηνεύσει ελληνικά και ξένα τραγούδια με θέμα το φεγγάρι, καθώς και μουσική από τον κινηματογράφο, ενώ το ίδιο το Μουσείο Ακρόπολης και το εστιατόριό του θα είναι ανοιχτά και από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ για την αυγουστιάτικη πανσέληνο έχει αναρτηθεί στο culture.gov.gr.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

[email protected]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT