Τριάντα χρόνια «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της Ανδρου γιορτάζει

Τριάντα χρόνια «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της Ανδρου γιορτάζει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν καλοκαίρι του 1995 όταν ο αείμνηστος πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, Νίκος Σιγάλας (1957-2022) εγκαινίαζε στη Χώρα της Ανδρου έναν από τους πιο ανθεκτικούς εικαστικούς θεσμούς της χώρας, τους «Πλόες», με καλλιτεχνική διευθύντρια την ιστορικό τέχνης και καθηγήτρια Αθηνά Σχινά, η οποία πολύ σύντομα διαμόρφωσε με τις επιλογές της το πολιτιστικό προφίλ του ιδρύματος που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Η πορεία του βασίστηκε σε δύο σκέλη, το ένα ήταν η σταθερή προσφορά στον κόσμο της Ανδρου, με σκοπό την πνευματική και καλλιτεχνική διέξοδο του τόπου τις μη τουριστικές εποχές όταν η προσέλευση στο νησί είναι περιορισμένη και το δεύτερο σκέλος αποτελούν οι εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ως εκ τούτου, οι «Πλόες» εξελίχθηκαν στην πιο εξωστρεφή δραστηριότητα του ιδρύματος συγκεντρώνοντας κάθε καλοκαίρι πλήθος φιλοτέχνων από κάθε γωνιά της χώρας. Αυτό συνέβη και το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, όταν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φετινής έκθεσης που έχει τίτλο «Προς τον Κήπο των Εσπερίδων» και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τριάντα χρόνια «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της Ανδρου γιορτάζει-1
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική και σύνθετα υλικά συγκροτούν το καλλιτεχνικό σύμπαν της έκθεσης. Εργα του Δημήτρη Αναστασίου (πάνω) και της Ελενας Παπαδημητρίου (κάτω).

Τριάντα χρόνια «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της Ανδρου γιορτάζει-2

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως Δημήτρης Σιγάλας, επισημαίνοντας τον βασικό λόγο ύπαρξης του θεσμού που δεν είναι άλλος από το «να συνεχίζει να είναι η εκφραστική δυνατότητα και προβολή νεότερων και σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που δραστηριοποιούνται και ανήκουν στη μεταπολεμική περίοδο». Επιχειρώντας μια αναδρομή στα 30 χρόνια της μεγάλης καλοκαιρινής παραγωγής του ιδρύματος θύμισε ορισμένα από τα ονόματα των δημιουργών που τίμησαν με το έργο τους το ξεχωριστό διώροφο κτίριο της Χώρας της Ανδρου: Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Τσόκλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Ιάσονας Μολφέσης, Χρήστος Μποκόρος, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Στίβεν Αντωνάκος κ.ά. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο η έπαρχος Ανδρου Αννα Βρεττού, ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσιος Σουσούδης, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος και στο τέλος η κ. Αθηνά Σχινά παρουσίασε τον κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης που δεν είναι άλλος από την περίφημη «woke culture» ή «κουλτούρα της αφύπνισης» ελληνιστί.

«Η τέχνη είναι ευνόητο πως δεν εικονογραφεί την πραγματικότητα, γιατί δεν την ανταγωνίζεται», διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα της επιμελήτριας στον κατάλογο της έκθεσης. «Ακόμα και μέσα από τον όποιο διαφαινόμενο ρεαλισμό της, θέτει ερωτήματα, φωτίζει απορίες και διφορούμενα, επισημαίνει σχετικότητες και αινιγματικές παραδοξότητες που τις εμπεριέχει η ζωή, καθώς οι δημιουργοί –με τους εκφραστικούς τους ρυθμούς και τρόπους της δικής τους υφολογικής “γραφής”– αισθητοποιούν αποσπασματικότητες και οπτικοποιούν εφήμερα στιγμιότυπα», επισημαίνει η κ. Αθηνά Σχινά.

Τριάντα χρόνια «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της Ανδρου γιορτάζει-3
Εργο της Ολγας Βερυκάκη.

Καθώς η τέχνη δεν παίρνει θέση, δεν πολιτικολογεί και δεν προπαγανδίζει αλλά μας βοηθάει να σκεφτούμε, να στοχαστούμε ευρύτερα, πίσω και πέρα από τις εντυπώσεις όσων πρωτοβάθμια έλκουν την προσοχή μας, οι διοργανωτές της έκθεσης σκέφτηκαν να στραφούν στην αρχαιότερη παράδοση, ανιχνεύοντας μήπως εκεί είχαν προδιαγραφεί και υπήρχαν αλληγορικά άραγε οι βάσεις-πρότυπα, όσον αφορά κάποιες θεμελιώδεις και διαχρονικές ουμανιστικές αξίες.

Και κάπου εκεί συνάντησαν τη μυθολογία και τον «Κήπο των Εσπερίδων», τη μέγιστη προσπάθεια του ανθρώπου να θέσει τα θεμέλια μιας νέας ζωής, αφού συνειδητοποιήσει, μέσα από τις πολύμορφες περιπέτειες του βίου, τις δυνατότητές του. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και σύνθετων υλικών 30 Ελληνες καλλιτέχνες, όσο και τα χρόνια που συμπληρώνουν φέτος οι «Πλόες». Διάρκεια έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 2.30 και 6.30 – 9.30 μ.μ. καθημερινά, εκτός Τρίτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT