«Σπίτι του Τηνιακού», όταν δήμος και κοινωνία των πολιτών γίνονται ένα

«Σπίτι του Τηνιακού», όταν δήμος και κοινωνία των πολιτών γίνονται ένα

Δεν ήταν ακριβώς ιδέα· ήταν ανάγκη που έγινε ιδέα: Ενας κάτοικος της Τήνου, αυθεντικός και αγαπητός άνθρωπος, δεμένος με τη γη και το νησί του, χρειάστηκε για ιατρικούς λόγους να αφήσει το οικείο, προστατευτικό κουκούλι του τόπου του και να ζήσει για κάποιο διάστημα στην Αθήνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν ακριβώς ιδέα· ήταν ανάγκη που έγινε ιδέα: Ενας κάτοικος της Τήνου, αυθεντικός και αγαπητός άνθρωπος, δεμένος με τη γη και το νησί του, χρειάστηκε για ιατρικούς λόγους να αφήσει το οικείο, προστατευτικό κουκούλι του τόπου του και να ζήσει για κάποιο διάστημα στην Αθήνα. Μόνος, ξένος ανάμεσα στους ξένους, βρέθηκε αντιμέτωπος με την αγωνία της ασθένειας στο αφιλόξενο περιβάλλον της απρόσωπης μεγαλούπολης. Ενας άνθρωπος που αγαπά την Τήνο ως ιδιαίτερη πατρίδα του και έζησε από κοντά την περιπέτεια του συντοπίτη του έριξε την ιδέα στο τραπέζι: γιατί να μην υπάρχει ένας ξενώνας στην Αθήνα που να φιλοξενεί Τηνιακούς που θα χρειαστεί να παραμείνουν στην πρωτεύουσα για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα όταν παρουσιαστεί ανάγκη;

«Σπίτι του Τηνιακού», όταν δήμος και κοινωνία των πολιτών γίνονται ένα-1

Την ιδέα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τόσο η δημοτική αρχή όσο και το κοινωφελές σωματείο «Οι Φίλοι της Τήνου», που πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας από το καλοκαίρι του 2005, όταν 20 φίλοι που είχαν διαλέξει την Τήνο για τη θερινή τους κατοικία, οι περισσότεροι στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιστήμονες και επιχειρηματίες, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο, τις ικανότητες αλλά και τον κοινωνικό και επαγγελματικό τους κύκλο για να προσφέρουν στο νησί: στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον πολιτισμό. Και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, στο κατάμεστο θέατρο στον Κουμάρο, εκατοντάδες ντόπιοι αλλά και νεόκοποι εραστές της Τήνου άκουσαν τη Χριστίνα Μαξούρη να αναβιώνει με την κρυστάλλινη φωνή της τη Σωτηρία Μπέλλου, μέσα από τα τραγούδια της και τις αφηγήσεις για την πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ρεμπέτισσας. «Βραδιά αγάπης», τη χαρακτήρισε η Χριστίνα Μαξούρη, κι έτσι ήταν, καθώς οι «Φίλοι της Τήνου» που τη διοργάνωσαν διέθεσαν όλα τα έσοδα από τη συναυλία για το «Σπίτι του Τηνιακού» στην Αθήνα, μια δράση αγάπης και στήριξης για τον κάτοικο της Τήνου και την οικογένειά του, που θα χρειαστούν βοήθεια στις κρίσιμες στιγμές μιας υγειονομικής περίθαλψης στην Αθήνα.

«Σπίτι του Τηνιακού», όταν δήμος και κοινωνία των πολιτών γίνονται ένα-2
Η ζωή και τα τραγούδια της ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου αναβίωσαν στη συναυλία της Χριστίνας Μαξούρη στο κατάμεστο θέατρο στον Κουμάρο την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Ολα τα έσοδα διατέθηκαν για το «Σπίτι του Τηνιακού» στην Αθήνα.

«Σπίτι του Τηνιακού», όταν δήμος και κοινωνία των πολιτών γίνονται ένα-3
Θέατρο στον Κουμάρο

Τις ευχαριστίες του προς τους «Φίλους της Τήνου» εξέφρασε με ανάρτησή του ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι το «Σπίτι του Τηνιακού» στην Αθήνα δεν είναι απλώς ένα σπίτι. «Είναι όλα τα σπίτια που ανήκουν στον Δήμο Τήνου, είτε από κληροδοτήματα είτε από δωρεές, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα με αυτό τον τίτλο, το οποίο πρόγραμμα είναι στηριγμένο σε μια ιδέα ενός ανθρώπου που αγαπά την Τήνο ως ιδιαίτερη πατρίδα του και την τελευταία χρονιά βίωσε τη δυσκολία ενός αυθεντικού Τηνιακού που χρήζει μακροχρόνιας παραμονής στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους». Αφού υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Το σπίτι του Τηνιακού στην Αθήνα» μπαίνει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. «Το ποιοι θα είναι αυτοί που θα κάνουν χρήση του προγράμματος θα εναπόκειται διαχειριστικά σε εθελοντική ομάδα από την Αθήνα, που θα συγκροτηθεί προς τον σκοπό αυτό. Κανένας αιρετός δεν θα ξέρει ποιος το χρησιμοποιεί. Το πρόγραμμα στηρίζεται στον θεσμό της χορηγίας και στην εθελοντική δράση για τον συντονισμό των εργασιών και της εφαρμογής του και, όπως καταλαβαίνετε, η πρωτοβουλία του συλλόγου “Οι Φίλοι της Τήνου” λειτουργεί πολύ ενισχυτικά ώστε να πάρει σάρκα και οστά το όραμά μας αυτό».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT