Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης

Στην πολύ ιδιαίτερη εκδοτική σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία», που κάποτε είχε εκδώσει το Μεταίχμιο, ο σκηνοθέτης, στιχουργός και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης ανέλαβε να ιστορήσει τη γενέτειρά του ανθολογώντας τα πιο εκλεκτά γραπτά για το Ναύπλιο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολύ ιδιαίτερη εκδοτική σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία», που κάποτε είχε εκδώσει το Μεταίχμιο, ο σκηνοθέτης, στιχουργός και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης ανέλαβε να ιστορήσει τη γενέτειρά του ανθολογώντας τα πιο εκλεκτά γραπτά για το Ναύπλιο. Από τον Αγγελο Τερζάκη και τον Νίκο Καρούζο έως τον Βενέζη, τον Κόντογλου, τον Καρκαβίτσα, τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, συνετέθη έτσι ένα πολυσυλλεκτικό αφήγημα για την πόλη που κατακτήθηκε από πολλούς εχθρούς, προικίστηκε με κάστρα και φυλακές, έγινε πρωτεύουσα, είδε τη μοίρα του ελληνικού κράτους να αλλάζει με τη δολοφονία του Καποδίστρια. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες το Ναύπλιο κινείτο περισσότερο σε ρυθμούς τουριστικούς παρά ζητούσε να ξαναβρεί το χαμένο νήμα με την ιστορική του κληρονομιά. (Δύο πεισματικές εξαιρέσεις στον κανόνα ήταν το Φουγάρο της Φλωρίκας Κυριακοπούλου και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του Γιάννη Βακαρέλη.) Η στήλη, που είχε επισκεφθεί την πόλη πριν από μερικούς μήνες, διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός της παλιάς πόλης φυλλορρόησε, τα σπίτια έγιναν Airbnb και μπουτίκ ξενοδοχεία, τα μπαρμπέρικα και τα μανάβικα έκλεισαν, ενώ ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο είναι στα σκαριά στην παραλία.

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης-1
Η Ρένη Πιττακή συγκλόνισε το κοινό στην πρεμιέρα.

Χρειαζόταν μια πνευματική επανεκκίνηση, μια ανάνηψη από τον καταναλωτισμό και τον υπερτουρισμό, για να θυμίσει στους Ναυπλιείς ότι υπάρχει ένα βαρύ και πολύτιμο κληροδότημα. Και πάλι ο Γκόνης κλήθηκε να οργανώσει αυτή την προσπάθεια, την οποία ευτυχώς στηρίζει ενθέρμως και ο Δήμος Ναυπλιέων. Πρόκειται για νεόκοπο θεσμό, το Φεστιβάλ της Ακροναυπλίας, που έκανε το ντεμπούτο του πριν από μερικές ημέρες γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή από τους ίδιους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Σαν να υπήρχε μια κρυφή δίψα για ποιότητα, που ούτε και οι ίδιοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει. «Συγκινήθηκα από την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων στην πρεμιέρα, αλλά και το γεγονός ότι έλαβα πολύ ενθαρρυντικά σχόλια», επισημαίνει ο Γκόνης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν ο ιθύνων νους του φεστιβάλ στους Φιλίππους της Καβάλας. To εναρκτήριο λάκτισμα έγινε με τη σπουδαία Ρένη Πιττακή στη «Σονάτα του σεληνόφωτος» και τον εμβληματικό διάλογο της «Τέταρτης Διάστασης» του Ρίτσου στο θέατρο της Ακροναυπλίας. Ακολούθησε και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία περισσότερο ερμήνευσε παρά ανέγνωσε το κείμενο για τις φυλακές του Ναυπλίου, που έγραψε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας.

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης-2
Ο δικός μας Παντελής Μπουκάλας μίλησε για τους Μαυρομιχαλαίους και το βιβλίο του, η παρουσίαση του οποίου έγινε στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα.

Προσκεκλημένος χθες ο δικός μας Παντελής Μπουκάλας σε μια συνομιλία με την Καλλιόπη Καλποδήμου για το βιβλίο που έγραψε για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η παρουσίαση έγινε στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου εφονεύθη ο Καποδίστριας, σε μια συνομιλία της Ιστορίας με τρεις μουσικούς, μανιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια. Στη γοητευτικότατη Ακρόπολη της Ασίνης, το Σάββατο 31/8, ο Σεφέρης θα συναντήσει τον Νίκο Καρούζο σε μια βραδιά που έχει τίτλο «Ο Βασιλιάς της Ασίνης – Στην Ασίνη οι πορτοκαλιές», με την Ολια Λαζαρίδου και την Κόρα Καρβούνη να διαβάζουν τα ποιήματα. Θα ακολουθήσει μια ποιητική μουσική αφήγηση από τη Χριστίνα Μαξούρη και τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, με οδηγό το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο σπουδαίων ποιητών, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Νίκος Καββαδίας κ.ά.

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης-3
Ο χώρος όπου ανεβαίνουν πολλές παραστάσεις του φεστιβάλ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Ναυπλίου θα γίνει μια νοερή συνάντηση του Νίκου Καρούζου με τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Ακύλλα Καραζήση και τον Ρένο Χαραλαμπίδη, με μουσικό επίλογο στον οποίο πρωταγωνιστούν τα δύο χαρισματικά νεαρά αδέλφια, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης. Στο κάδρο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ μπαίνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης: Στο Πάρκο Κολοκοτρώνη, από τις 4/9, πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων αλλά και γειτονικών δήμων, που φωτογραφήθηκαν στο πάρκο από τους δύο υπαίθριους φωτογράφους, έρχονται με τις φωτογραφίες τους και αφηγούνται την ιστορία τους.

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας ξυπνάει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης-4
Η ωραία αφίσα του φεστιβάλ από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT