Hydra Book Club – Τζος Χίκι, τι γυρεύεις εσύ, ένας Αμερικανός βιβλιόφιλος, στην Υδρα;

Hydra Book Club – Τζος Χίκι, τι γυρεύεις εσύ, ένας Αμερικανός βιβλιόφιλος, στην Υδρα;

Ο Τζος Χίκι μου περιγράφει τη σκηνή με πολύ αστείο τρόπο. Την πρώτη χρονιά που αποφάσισε να ιδρύσει τον θεσμό του Hydra Book Club, ενός pop up (δηλαδή εφήμερου) βιβλιοπωλείου στον 1ο όροφο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας παρουσιάζοντας ελληνικά και ξένα, παλιά και νέα βιβλία για το νησί, πέρασε το κατώφλι ο Δάκης Ιωάννου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζος Χίκι μου περιγράφει τη σκηνή με πολύ αστείο τρόπο. Την πρώτη χρονιά που αποφάσισε να ιδρύσει τον θεσμό του Hydra Book Club, ενός pop up (δηλαδή εφήμερου) βιβλιοπωλείου στον 1ο όροφο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας παρουσιάζοντας ελληνικά και ξένα, παλιά και νέα βιβλία για το νησί, πέρασε το κατώφλι ο Δάκης Ιωάννου. Ο Κύπριος συλλέκτης που έχει αγοράσει δύο από τα ωραιότερα σπίτια στον οικισμό, είναι ο άνθρωπος που έβαλε τον τόπο αυτό στον χάρτη της σύγχρονης τέχνης με την ετήσια έκθεση στα Σφαγεία και προσκεκλημένους εικαστικούς διεθνούς διαμετρήματος. «Καθώς εξέταζε τις εκδόσεις, ανακάλυψε ότι είχα βάλει δίπλα δίπλα ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη με ένα τού φίλου του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν. Γύρισε και με κοίταξε απορημένος. “Μα καλά, τι σχέση έχουν αυτοί οι δυο μεταξύ τους;” είπε για τον νομπελίστα ποιητή και τον εικαστικό που πρωτοέκανε αίσθηση το 1999 με μια εγκατάσταση στην οποία ένας μετεωρίτης καταπλάκωσε τον Πάπα. Και εγώ του απάντησα, όλο φυσικότητα, ότι βλέπουν τα πράγματα ο καθείς με τον δικό του μοναδικό τρόπο, που αξίζει να γνωρίσουν οι αναγνώστες. Αυτό ήταν. Ο πάγος έσπασε», λέει ο Αμερικανός.

Hydra Book Club – Τζος Χίκι, τι γυρεύεις εσύ, ένας Αμερικανός βιβλιόφιλος, στην Υδρα;-1
Η Υδρα, ο πιο ωραίος καμβάς για ζωγράφους και συγγραφείς.

Η αλήθεια είναι ότι ο γεννηθείς στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έχει μισογίνει Υδραίος, αφού μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στον Αργοσαρωνικό, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Πέραν των σπουδών του στη λογοτεχνία, ο Χίκι εργάστηκε για πολλά χρόνια στον οίκο Cartier, στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Είναι ένας επαγγελματίας και πολίτης του κόσμου: «Πρωτοήρθα για διακοπές το 2009 και έκτοτε έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σύνδεση. Θέλησα με τον δικό μου τρόπο να δώσω κάτι και εγώ στην Υδρα, μια και αυτή μου φέρθηκε γενναιόδωρα από την πρώτη στιγμή. Διαπίστωσα πως υπήρχε μια κραταιά κοινότητα καλλιτεχνών, μουσικών, ποιητών και συγγραφέων, αλλά και πως η λογοτεχνική παραγωγή για το νησί αυτό κλείνει πλέον έναν αιώνα ζωής. Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάχνω μία φορά τον χρόνο αυτό το βιβλιοπωλείο και να συγκεντρώνω σπάνιες, αλλά και νέες εκδόσεις, σε διάφορες γλώσσες για την Υδρα». Το εγχείρημα του Χίκι έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, αφού στηρίζεται στους πλέον χαρισματικούς λογοτέχνες που έβαλαν τους ήρωές τους να τριγυρίζουν και να ερωτοτροπούν στα σοκάκια, να μιλάνε για την αρχιτεκτονική, τη θάλασσα, το φαγητό, τη μοναξιά, με ήρωες όπως οι μποέμ προσωπικότητες της Καραπάνου, οι κυράδες του Θανάση Πετσάλη-Διομήδη, αυτοί που αγαπάνε τους κάκτους και τα φραγκόσυκα του Σαχτούρη. Aπό κοντά οι στίχοι του Λέοναρντ Κοέν, ο «Κολοσσός του Μαρουσιού» του Μίλερ, η Ελλάδα και η Υδρα της Ρέιτσελ Κασκ. Τι να πρωτοδιαλέξεις;

Hydra Book Club – Τζος Χίκι, τι γυρεύεις εσύ, ένας Αμερικανός βιβλιόφιλος, στην Υδρα;-2
Εγκαινιάζεται σήμερα το pop up βιβλιοπωλείο στο Μουσείο της Υδρας.

Βέβαια, ο Aμερικανός τα καταφέρνει διότι κάθε χρόνο ορίζει και ένα κεντρικό θέμα, γύρω από το οποίο επιλέγει και άλλα βιβλία. Μετά την περυσινή ουτοπία, φέτος ήρθε η ώρα των διακοπών, με το Hydra Book Club να ανοίγει τις πόρτες του σήμερα 1η Σεπτεμβρίου και να μένει ανοιχτό έως τα τέλη Οκτωβρίου. «Χαίρομαι που πλάι στον Δάκη Ιωάννου και στον Δημήτρη Αντωνίτση, οι οποίοι έχουν κάνει τόσο πολλά για το νησί, ήρθα να προσθέσω και εγώ τις δυνάμεις μου στον τομέα της λογοτεχνίας. Αλλωστε, όπως λέει και η πεζογράφος Τσάρμιαν Κλιφτ, που έγραψε το βιβλίο “Καθάρισέ μου έναν λωτό”, για ένα ζευγάρι συγγραφέων που μετακομίζει από την Κάλυμνο στην Υδρα: “Ζώντας σε ένα νησί, κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα συναντήσεις τον εαυτό σου”». Ο Χίκι αυτό έκανε.

Hydra Book Club – Τζος Χίκι, τι γυρεύεις εσύ, ένας Αμερικανός βιβλιόφιλος, στην Υδρα;-3
Λογοτεχνική παραγωγή για το νησί γεμίζει τα ράφια.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT