Open Door Run – Ενας αγώνας δρόμου που θα βγάλει νικήτρια την καρδιά μας

Open Door Run – Ενας αγώνας δρόμου που θα βγάλει νικήτρια την καρδιά μας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιότερα, η σωματική ή η πνευματική αναπηρία ήταν υπόθεση αυστηρά ιδιωτική. Oποιος είχε παιδί ή συγγενή που έπασχε το έκρυβε ως στίγμα, λες και έφταιγε ο ίδιος, λες και επρόκειτο για κάτι μεταδοτικό μόνο και μόνο από το βλέμμα.

Open Door Run – Ενας αγώνας δρόμου που θα βγάλει νικήτρια την καρδιά μας-1Μας πήρε ως κοινωνία πολλές δεκαετίες και απίστευτες προσπάθειες να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας που διαφέρουν και να βλέπουμε τους δικούς τους ως καθημερινούς ήρωες που δίνουν μάχες συμπερίληψης και ευζωίας. Μία από τις πρωτοπόρους αυτής της μεγάλης αλλαγής ήταν η Δάφνη Οικονόμου (το γένος Λυκιαρδοπούλου, φωτ.), ιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρος της Πόρτας Ανοιχτής. Μια κοσμοπολίτισσα Ελληνίδα, που γεννήθηκε στις Ινδίες και πέρασε τα νεανικά της χρόνια στη Βρετανία. Παντρεύτηκε τον Κώστα Οικονόμου με τον οποίο απέκτησαν 3 παιδιά. Ο μικρότερος, ο Θέμος, γεννηθείς το 1965, αντιμετώπισε πολλά κινητικά προβλήματα, αν και το μυαλό του ήταν αεικίνητο. Εφυγε από τη ζωή μόλις 17 ετών.

Η ίδρυση

Οταν ήρθε στον κόσμο ο γιος της, συναισθανόμενη τα προβλήματα, αλλά και άλλους γονείς που ήταν σε αδιέξοδο, η Οικονόμου ίδρυσε με τον ιατρό Σπύρο Δοξιάδη την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Αρχισαν το 1972 μια κοπιώδη δουλειά να καλυφθούν κενά με τα οποία η πολιτεία δεν είχε ασχοληθεί. Εχουν δικαίωμα στο παιχνίδι τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση; Εχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας; Εχουν ισότιμη αντιμετώπιση; Εχουν εκπαίδευση; Μέσα σ’ αυτές τις πέντε δεκαετίες έγιναν απίστευτες κατακτήσεις με σπουδαίους συμμάχους.

Ακόμη και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις συστρατεύτηκε με χορηγούς, υποστηρικτές, εθελοντές της εταιρείας. Η κόρη της Δάφνης, σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου, έχει κι εκείνη συμβάλλει όσο λίγοι στην προσπάθεια με το ταλέντο, τις ταινίες, την πρωτότυπη σκέψη της να γίνουν γνωστά τα επιτεύγματα της Πόρτας Ανοιχτής και στο εξωτερικό.

Open Door Run – Ενας αγώνας δρόμου που θα βγάλει νικήτρια την καρδιά μας-2
Τα αθλητικά προγράμματα θα ενισχυθούν από τα έσοδα.

Στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης που έχει φτιάξει η εταιρεία προσφέρεται καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση.

Μια από τις αρχές του εγχειρήματος ήταν πως ο πολιτισμός και η τέχνη είναι καθοριστικά στοιχεία για τη ζωή και δεν μπορούν να λείπουν από την καθημερινότητα των ωφελουμένων. Ούτε βέβαια και ο αθλητισμός. Προχθές λοιπόν λάβαμε με πολλή χαρά μια πρόσκληση. Η Πόρτα Ανοιχτή μάς καλεί στον 5ο φιλανθρωπικό αγώνα Open Door Run, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Open Door Run – Ενας αγώνας δρόμου που θα βγάλει νικήτρια την καρδιά μας-3
Μέσω του φιλανθρωπικού σωματείου ωφελούνται 240 άτομα.

Οι στόχοι

Πέρα από την έμπρακτη υποστήριξη του έργου της, επιτυγχάνει και έναν ακόμη πιο σημαντικό σκοπό: δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει από κοντά τις απέραντες δυνατότητες των ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση, να συναισθανθεί επίσης το κουράγιο όσων τους παραστέκονται.

Ολα τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για την ενίσχυση των αθλητικών προγραμμάτων της εταιρείας, τα οποία έχουν ομαδικό χαρακτήρα και προσφέρουν απεριόριστη χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα προάγουν την υγεία και τις κινητικές τους δεξιότητες.

Η εκκίνηση είναι στην έδρα της Πόρτας Ανοιχτής στην Αργυρούπολη στις 9.00 π.μ. και θα περιλαμβάνει αγώνες δρόμου 10 χλμ. και 5 χλμ. για τους ενήλικες, 800 μ. για τα παιδιά και special run 400 μ. για τα άτομα με αναπηρία. Για τη διαδρομή των 800 μ. η συμμετοχή παιδιών και των ατόμων με αναπηρία είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες τηλ.: 210-96.22.290 και www.eps-ath.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT