Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση
μαριάννα-βαρδινογιάννη-μια-πάνδημη-α-563230600

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση

Ολοι έγιναν μια νοητή αγκαλιά για τα παιδιά, στο Ηρώδειο που γέμισε από άκρη σε άκρη, στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του έργου ζωής της, της ΕΛΠΙΔΑΣ

Μαργαρίτα Πουρνάρα
Ακούστε το άρθρο

Ηταν –δικαίως– μια πάνδημη αναγνώριση. Την Τρίτη το βράδυ το Ηρώδειο γέμισε από άκρη σε άκρη στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του έργου ζωής της, της ΕΛΠΙΔΑΣ. Μέσα στις τρεις δεκαετίες από την ίδρυση του Σωματείου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, σώθηκαν εκατοντάδες ζωές ενώ παράλληλα με τη δημιουργία της Μονάδας και του ξενώνα για τις οικογένειες των μικρών ασθενών, την αφοσίωση των γιατρών και των νοσηλευτών, η χώρα μας έγινε μια από τις πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της νόσου που δεν εξαιρεί τα βρέφη, τα νήπια και τους εφήβους. Σήμερα τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν αποθεραπεύονται πλήρως ενώ υπάρχει πολύ καλό ποσοστό και στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση-1
Από αριστερά: Αudrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, βασίλισσα Maxima, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοτσώνης, Κωνσταντίνος Τασούλας

Η γιορτή, που έγινε ανήμερα της Πίστεως, της Αγάπης, της Σοφίας και της Ελπίδας για λόγους συμβολικούς, σκηνοθετήθηκε από τον χαρισματικό Γιώργο Νανούρη και ανέβηκαν στη σκηνή καλλιτέχνες που ανιδιοτελώς έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την ΕΛΠΙΔΑ: η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Αντώνης Ρέμος, ο Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης καθώς και οι σπουδαίοι Ελληνες συνθέτες όπως ο Στέφανος Κορκολής, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση-2
Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα

Την παράσταση έκλεψαν η Μαρία Φαραντούρη και η Μαρινέλλα που αποθεώθηκαν: «Δεν τραγουδάμε μόνο για το έργο της. Τραγουδάμε για τον ξεχωριστό αυτό άνθρωπο», είπε η τελευταία. 

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση-3
Ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο

Δεν υπήρχε θεατής που να μη συγκινήθηκε όταν ανάμεσα στα τραγούδια ακουγόταν η ηχογραφημένη φωνή της Μαριάννας, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως και τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, τη βασίλισσα Μάξιμα και την πριγκίπισσα Αικατερίνη – Αμαλία της Ολλανδίας, την Αννα Μαρία με τον Παύλο, τον Νικόλαο και τον Φίλιππο, υπουργούς, βουλευτές, προσωπικότητες του επιχειρείν, του εφοπλισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και ως τους γονείς των παιδιών που έγιναν καλά ή ακόμα αγωνίζονται, απλούς ανθρώπους που εργάστηκαν κοντά της.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση-4
Ο Σάκης Ρουβάς με παιδιά από τη χορωδία

Ολοι έγιναν μια νοητή αγκαλιά για τα παιδιά που αποθεραπευμένα πια ανέβηκαν στη σκηνή και μίλησαν για τα δικά τους βιώματα. Ο Παναγιώτης Κόκκινος, η Χριστίνα Φυτιλή, η Εφη Βλάμη, η Ειρήνη Σαμιώτη και ο συμβατός δότης του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Βασίλης Στεφάνου, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και κάλεσαν το κοινό να ανάψει κεριά αφιερωμένα στη μνήμη της. Κορυφαία στιγμή ήταν και η ομιλία της Audrey Azoulay.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια πάνδημη αναγνώριση-5
Το Ηρώδειο γέμισε από φλογίτσες

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay μίλησε μέσα από την καρδιά της για τη Μαριάννα που γνώρισε, την «Ελληνίδα θεά που ανέδιδε αγάπη». Το σύνθημα της Μαριάννας ότι ακόμα και για τη σωτηρία ενός και μόνο παιδιού αξίζει να μάχεται κανείς. Χάρη στην ΕΛΠΙΔΑ σώθηκαν εκατοντάδες. Και στο μέλλον που θα ’χει προχωρήσει η ιατρική μπορεί το όνειρό της να γίνει πραγματικότητα: «Να μην έχει κανέναν μικρό ασθενή η μονάδα και στη θέση της να γίνει μια παιδική χαρά»…

Φωτογραφίες: Panoulis

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT