Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής

Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή βράδυ. Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς στην οδό Μασσαλίας για τα εγκαίνια της έκθεσης «50 women over 50» της Βάνιας Τλούπα, με πορτρέτα γυναικών που έχουν περάσει το ορόσημο της μέσης ηλικίας. Μεγαλωμένη πλάι στον ταλαντούχο πατέρα της, τον Τάκη Τλούπα, η φωτογράφος έμαθε από νωρίς την τέχνη.

Μπαινόβγαινε στον σκοτεινό θάλαμο, έβλεπε πώς από το μηδέν σχηματιζόταν μια εικόνα, καταλάβαινε τι θα πει να αποτυπώσεις τις πιο μύχιες πλευρές του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντός του. Αλλωστε ο Τλούπας με το δικό του φωτογραφείο στη Λάρισα ήταν η μορφή που απαθανάτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού Κάμπου, μα και τα ελληνικά τοπία. Η θυγατέρα του, από την άλλη, ασχολήθηκε και αυτή με τον φακό σαν το μήλο κάτω από τη μηλιά. Πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να εστιάσει το βλέμμα της στις συνομήλικές της. Σαν αντικατοπτρισμό του δικού της ψυχισμού.

Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής-1
Οι Μαρία Φιλοπούλου, Μία Κόλλια, Αγγέλα Κακαουνάκη και ο Απόστολος Μαγγηριάδης με τη σύζυγό του Λητώ Δίπλα. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Ετσι βλέπει τα πορτρέτα αυτά. Είναι η αλήθεια των γυναικών που στάθηκαν απέναντί της συνδυασμένη με τις δικές της σκέψεις και αισθήματα. Το ενδιαφέρον με την έκθεση αυτή είναι πως αντανακλά επίσης την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται οι πενηντάρες. Πάνε οι μεγαλοκοπέλες και οι γεροντοκόρες, η ηττοπάθεια. Τώρα διάγουν (διάγουμε, για να βάλω μέσα και τον εαυτό μου, που επίσης φωτογραφήθηκα από τη Βάνια) μια δεύτερη περίοδο νιότης.

Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής-2
Από αριστερά, Ολυμπία Κρασαγάκη, Σταύρος Θεοδωράκης και Κωνσταντίνα Μιχαήλ. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Στόχος της Βάνιας Τλούπα με αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ ήταν να σπάσει τα στερεότυπα της ηλικίας και του γυναικείου φύλου, να διερευνήσει τι σημαίνει ωριμότητα πέρα από τη βιολογία. Και πράγματι, κρίνοντας από όσες είδα στα εγκαίνια, κυριαρχούσε η γιορτή, η σιγουριά, η υπερηφάνεια για ό,τι είχε καταφέρει καθεμία από τις συμμετέχουσες στη ζωή της.

Κάποιες ήρθαν με τα παιδιά τους, άλλες με τους συντρόφους, με φίλους ή με φίλες, η Χριστίνα Σούζη πρωτοτύπησε και ήρθε με συμμαθήτριές της. Ορισμένες είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, άλλες έχουν δουλειές καθημερινού μόχθου, έχουν όμως συναντηθεί στον κοινό σφυγμό της ηλικίας. Ενδιαφέρον είχε να βλέπει κανείς και τις αντιδράσεις των ανδρών που ήταν περιτριγυρισμένοι από τις εικόνες των γυναικών. Εβλεπες, λ.χ., το καμάρι στα μάτια του Σταύρου Θεοδωράκη που σε όλη του την καριέρα πάντα στηριζόταν σε γυναίκες συνεργάτιδες.

Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής-3
Η Χριστίνα Σούζη με τη συμμαθήτριά της Αγγελική Τερζάκη, μπροστά στο πορτρέτο της μετεωρολόγου του ΣΚΑΪ. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Αξίζει να περάσετε μια βόλτα από την έκθεση γιατί μέσα από αυτά τα πρόσωπα βγαίνει μια συλλογική και καίρια κατάθεση. Την έκθεση «50 women over 50» θα πλαισιώσει ανοιχτή συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου στις 19.00, που θα προσεγγίζει ολοκληρωμένα τη γυναίκα των 50 plus.

Μέσα από τη ματιά επαγγελματιών, επιστημόνων και, φυσικά, των ίδιων των γυναικών, θα γίνει αναφορά σε καθοριστικά ζητήματα γύρω από τον ρόλο, τα γυναικεία πρότυπα, την ηλικιακή και έμφυλη περιθωριοποίηση, όπως και σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο εικαστικός και ηθοποιός Αγγελος Παπαδημητρίου, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, ο συγγραφέας και γιος της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη, Αλέξης Σταμάτης, η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη, καθώς και αρκετές άλλες γυναίκες συμμετέχουσες στην έκθεση.

Εκθεση Βάνιας Τλούπα: Οι πενηντάρες είναι γυναίκες της εποχής-4
Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου με τη γράφουσα, στα εγκαίνια της έκθεσης «50 women over 50». [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT