Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά

Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά

Πολλοί από εμάς παρελαύνουμε καθημερινά μπροστά από εικόνες που δεν τιμούν την Αθήνα ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Ελάχιστοι τελικά κάνουμε κάτι έμπρακτο για να διορθώσουμε την κατάσταση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί από εμάς παρελαύνουμε καθημερινά μπροστά από εικόνες που δεν τιμούν την Αθήνα ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Ελάχιστοι τελικά κάνουμε κάτι έμπρακτο για να διορθώσουμε την κατάσταση. Η Λυδία Καρρά, βεβαίως, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που απλώς μουρμουρίζουν και προσπερνούν. Μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της, Κώστα, και άλλες πεφωτισμένες προσωπικότητες ίδρυσαν την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος το 1972, έναν από τους πρώτους φορείς πολιτών στην πατρίδα μας. Εκτοτε, τα πεπραγμένα της ΕΛΛΕΤ είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως έργο, αλλά και ως διαμόρφωση αγωγής και αισθητικής του Αθηναίου πολίτη. Οταν λοιπόν το 2010 η κ. Καρρά διέσχισε έναν μικρό ελαιώνα – παιδική χαρά στη σκιά της Ακρόπολης και είδε ότι παντού υπήρχαν σκουπίδια, υπολείμματα ναρκωτικών ενέσεων, σπασμένα δάπεδα, διαλυμένα παγκάκια, σίδερα να κρέμονται και σκηνές με ανθρώπους που ζούσαν μέσα, αποφάσισε να δράσει.

Ο κήπος αυτός είχε πρωτολειτουργήσει με παγκάκια και λίγα παιχνίδια ως παιδική χαρά της περιοχής επί δημαρχίας Αντώνη Τρίτση. Με το πέρασμα του χρόνου εγκαταλείφθηκε, ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, τα γκράφιτι κάλυψαν τα πάντα.

Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά-1
Ο Χρόνης Λιλλής μίλησε για τον ρόλο του Ιδρύματος Ωνάση στη συνέργεια. [Μ. ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ / ΕΛΛΕΤ]

Η Λυδία Καρρά, που ζει και η ίδια στην Πλάκα, σκέφτηκε ότι ακριβώς πάνω από το σημείο αυτό είχαν κατεβάσει τη χιτλερική σημαία ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας και εκεί ήταν η μεγάλη σπηλιά όπου σε ειδική τελετή τα αρχαία χρόνια οι έφηβοι της Αθήνας ορκίζονταν να φροντίζουν την πόλη τους. Κατέστρωσε στο μυαλό της ένα σχέδιο ώστε να ξαναδώσει νέα πνοή σε αυτό το μαγικό μέρος, να γεμίσει ξανά από χαρούμενα παιδιά. Χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα. Με υπομονή, πείσμα, συστηματική δουλειά, συμμαχίες με τον δήμο (ο πρώτος που τελικά ενδιαφέρθηκε ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης), ευαισθητοποίηση με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (πρωτεργάτης εδώ ο αγαπητός μας Νιόνιος, ο Διονύσης Σαββόπουλος), ανεύρεση χορηγών, ειδικών και σωστές μελέτες, ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε. Και την περασμένη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου έγιναν επιτέλους τα εγκαίνιά του, παρουσία της Λυδίας Καρρά, του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του Χρόνη Λιλλή, γενικού διευθυντή λειτουργίας του Ιδρύματος Ωνάση, που χορήγησε την υλοποίηση.

Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά-2
Μια παιδική χαρά στην Πλάκα με τα παιχνίδια φτιαγμένα όλα από φυσικά υλικά.

Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά-3
Στα εγκαίνια έγινε μια πραγματική γιορτή με μικρούς και μεγάλους.

«Ο Κήπος – Παιδική Χαρά Ακροπόλεως είναι πρωτοποριακός για την πόλη μας σε πολλά επίπεδα: είναι για όλη την οικογένεια, χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς καφετέριες, με παιχνίδια από αποκλειστικά φυσικά υλικά. Ενα κομμάτι γης διατέθηκε για τα παιδιά των γειτονικών σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, που φύτεψαν χθες και θα φροντίζουν τον βοτανόκηπο. Και, τέλος, ο κήπος θα παρακολουθείται στην καθημερινότητά του από μητέρες, γειτόνισσες εθελόντριες. Η κοινωνία των πολιτών αξιοποιείται», υπογράμμισε στην ομιλία της η ιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ στα εγκαίνια, επισημαίνοντας ότι και ο νυν δήμαρχος Χάρης Δούκας έβαλε το μικρό λιθαράκι για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Ο κ. Χρόνης Λιλλής εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση ανέφερε με τη σειρά ότι από τον χώρο αυτόν «η πόλη συστήνεται ξανά και φανερώνεται στους κατοίκους της», δίνοντας το καλό παράδειγμα για το τι μπορούν να μας προσφέρουν οι συνέργειες.

Ο Κήπος της Ακρόπολης ξαναγεννήθηκε και γέμισε πάλι από παιδιά-4
Τα παιδιά δημιούργησαν τον βοτανόκηπο τον οποίο θα φροντίζουν τα ίδια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT