Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δικαιούτο κάποιος τον τίτλο του ευπατρίδη της σημερινής Ελλάδας, αυτός είναι ο Αθανάσιος Μαρτίνος. Ωστόσο, το συγκινητικό είναι ότι όσες φορές τον έχουν τιμήσει ποτέ δεν λέει λέξη για τον εαυτό του. Πάντα εστιάζει σε κάτι μεγαλύτερο από εκείνον που συνήθως είναι η ναυτιλία, χώρος που υπηρετεί εδώ και δεκαετίες, αλλά και η ίδια η πατρίδα και οι ανάγκες της. Το ίδιο έγινε και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου όταν, σε μια συγκινητικότατη τελετή, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕΚΠΑ, και η Ιατρική Σχολή αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του, τίμησαν με τις ύψιστες ακαδημαϊκές διακρίσεις τον πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου, αποδίδοντάς του τον τίτλο του Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής. Ο εφοπλιστής είναι μάλιστα και απόφοιτος του ΕΚΠΑ, του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής, συνεπώς επρόκειτο για το Alma Mater του. Η ιδιαιτέρως συμβολική, διπλή, απονομή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που από νωρίς είχε γεμίσει από επισήμους.

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος-1
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος συνόψισε το έργο του τιμωμένου στην ομιλία του.

Από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και πλήθος υπουργών και υφυπουργών, τις αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων και την Εκκλησία, τους πρυτάνεις και κορυφαίους πανεπιστημιακούς ως και προσωπικότητες από το θαλάσσιο επιχειρείν, όλοι ομονοώντας έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που διακρίθηκε σε όλη την πορεία του για την έμφυτη σεμνότητα, την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία του και την κυρίως την έγνοια του για την κοινωνία. Εχει θέσει τον πήχυ της προσφοράς εξαιρετικά ψηλά αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Με πολύ μεγάλες δωρεές έχει συνεισφέρει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών των Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβάλλοντας πολλαπλώς στο εκπαιδευτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο τους. Επιπροσθέτως, έχει συνδράμει σε έργα υποδομών στη Νομική Σχολή και τη Φιλοσοφική Σχολή. Ωστόσο, το φιλανθρωπικό έργο του κ. Μαρτίνου δεν περιορίζεται μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά εκτείνεται σε όλη τη χώρα με δωρεές που αφορούν τη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, εκκλησιών, χώρων άθλησης και πολλών άλλων δομών. Κυριολεκτικά οι ευεργεσίες του είναι τόσες, που δύσκολα μπορεί να τις συνοψίσει κανείς δίχως να τον αδικήσει.

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος-2
Κατάμεστη από επισήμους η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο Αθανάσιος Μαρτίνος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ενός ευεργέτη με δράσεις μεγάλου βεληνεκούς με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα και ενός ηγέτη με όραμα για την κοινωνία και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η δράση του αγκαλιάζει ολόκληρη την επικράτεια, ηπειρωτική, νησιωτική, καθώς και τις κοινότητες της διασποράς, υπηρετώντας τον Ελληνισμό στην οικουμενικότητά του», συνόψισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, που πήρε πρώτος τον λόγο.

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος-3
Στο πλευρό του κ. Αθανασίου Μαρτίνου πάντα η αγαπημένη σύζυγός του Μαρίνα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας και την κυβέρνηση. Ακολούθησε η παρουσίαση του πολυσχιδούς έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου και η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Ιατρικής Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο, και η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής Επιστημών Υγείας από την Κοσμήτορα της Σχολής, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου. Οταν ήρθε η ώρα ο τιμώμενος να ανεβεί στο βήμα, έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στο σύνολο των ευεργεσιών από τον χώρο του εφοπλισμού και συμπλήρωσε πως θα ήθελε να ευχαριστήσει τη σύζυγό του Μαρίνα και τις θυγατέρες του Γεωργία και Μαρίνα που εμφορούνται από τις ίδιες αξίες της κοινωνικής προσφοράς, τους συνεργάτες του που έχουν συμβάλει και εκείνοι στο φιλανθρωπικό του έργο αλλά και τους κρατικούς φορείς για τη διάθεση συνεργασίας.

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Αθανάσιος Μαρτίνος-4
Η περιένδυση του τιμωμένου από την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT