Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους

Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους

Οι στιβαροί ιωνικοί κίονες στο φόντο έρχονταν σε αντίθεση με τη χαριτωμένη λυγερή στάση των κοριτσιών που στάθηκαν μπροστά τους για την αναμνηστική φωτογραφία μιας ωραίας στιγμής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στιβαροί ιωνικοί κίονες στο φόντο έρχονταν σε αντίθεση με τη χαριτωμένη λυγερή στάση των κοριτσιών που στάθηκαν μπροστά τους για την αναμνηστική φωτογραφία μιας ωραίας στιγμής. Απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, μέσα στο φθινοπωρινό μαλακό φως και στους ωραίους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, συγκεντρώθηκαν δύο διαφορετικές ομάδες νέων, κυρίως, ανθρώπων. Από τη μία ήταν οι Ελληνες υπότροφοι του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, που μόλις είχαν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, γεμάτοι γνώση και εμπειρίες. Από την άλλη, οι Αμερικανοί υπότροφοι που μόλις είχαν φτάσει στην πατρίδα μας για φοίτηση ή και διεξαγωγή ακαδημαϊκής έρευνας. Μια σκυταλοδρομία με αιχμή την εκπαίδευση που, όπως τόνιζε σοφά ο γερουσιαστής Φουλμπράιτ (ο οποίος έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών στον κόσμο), μπορεί να μετατρέψει τα έθνη σε ανθρώπους και να συμβάλει στη γεφύρωση πολιτισμικών χασμάτων που δυστυχώς στην υφήλιο του 21ου αιώνα δείχνουν να βαθαίνουν και όχι να γεφυρώνονται.

Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους-1
Κ. Πιερρακάκης, Kριστίν Ρόμπερτς, Αρτεμις Ζενέτου, Τζορτζ Τσούνης. Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ

Για το καλωσόρισμα αυτό, η επιλογή της Γενναδείου, της βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, μόνο τυχαία δεν ήταν. Από το 1948, οπότε ιδρύθηκε στη χώρα μας το Ιδρυμα Φουλμπράιτ (έχουμε το δεύτερο παλαιότερο πρόγραμμα ανάμεσα σε 160 κράτη) αποτελεί ένα σύμβολο πνευματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αμερική. Πρώτη πήρε τον λόγο η επικεφαλής του ιδρύματος στην Ελλάδα, Αρτεμις Ζενέτου,. Επισήμανε ότι είναι τεράστια η τιμή να υποδεχόμαστε στην Ελλάδα Αμερικανούς υποτρόφους από πολλά και διαφορετικά ακαδημαϊκά πεδία, τα οποία απλώνονται από τις περιβαλλοντικές επιστήμες και την αειφορία στις πόλεις έως τη βιοποικιλότητα, τις ανθρωπιστικές και παιδαγωγικές επιστήμες ακόμη και τη μαρμαροτεχνία σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Τήνο και τον επικεφαλής της, Λεωνίδα Χαλεπά, επίσης υπότροφο. Χαιρέτισε επίσης τον επαναναπατρισμό των δικών μας υποτρόφων, που καταπιάνονται και αυτοί με πληθώρα επιστημονικών αντικειμένων, μια τρανή ένδειξη του πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η εκπαιδευτική συνεργασία ανάμεσα σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους-2
Παλιές υπότροφοι: Ελ. Αλεξάκη, Μάρ. Μούλιου και Φιλ. Χατζησταύρου. Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ

Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους-3
Η καθηγήτρια Σοφία-Ελευθερία Γωνίδα και ο Παναγιώτης Πασσάς. Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ

Καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων του Ιδρύματος Φουλμπράιτ από Ελληνες συναδέλφους τους-4
H Αμερικανίδα υπότροφος στην Ελλάδα Madison Cuthbert. Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ

Η Αρτεμις Ζενέτου, η οποία εδώ και χρόνια όχι μόνον έχει επωμιστεί με την ομάδα των συνεργατών της την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την άγρα χορηγιών (από τα δυσκολότερα καθήκοντα), καλωσόρισε τους υποστηρικτές του προγράμματος που, ηθικά, υλικά και οικονομικά, έχουν βάλει εδώ και δεκαετίες το δικό τους λιθαράκι σε αυτήν τη συγκινητική προσπάθεια. Μίλησε επίσης και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης ως θεσμικά επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος στη χώρα μας. Υπογράμμισαν την τεράστια σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές εκπαιδευτικές ανταλλαγές, μπολιάζοντας νέους χαρισματικούς ανθρώπους με βιώματα που επιστρέφουν ως ομόκεντροι κύκλοι όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στην ίδια την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους κοινότητα. Επιπλέον, ανέδειξαν και τον καίριο ρόλο του ιδρύματος στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων διότι, όπως έλεγε και ο γερουσιαστής, αν υπάρχει ένας τρόπος να αλλάξουμε τον κόσμο, αργός μα και αποτελεσματικός, είναι η παιδεία. Μια άλλη παράμετρος στην οποία όλοι οι ομιλητές εστίασαν ήταν η αρετή της συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) δίνει πλέον ευκαιρίες σε διδακτορικούς φοιτητές από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν βραχυπρόθεσμη έρευνα στην Ελλάδα και σε Ελληνες διδακτορικούς φοιτητές να διεξαγάγουν έρευνα στην Αμερική σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Η συνάντηση στάθηκε και μια αφορμή για ένα θερμότατο καλωσόρισμα στη νέα πρόεδρο του ΙΚΥ, την αξιολογότατη καθηγήτρια Βάσω Κιντή, που σίγουρα θα εισφέρει και αυτή στις συνέργειες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT