Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο

Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γειτονιά είχε «βάλει τα καλά της» για να υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη: το νέο είχε διαδοθεί μέρες πριν, ενώ κόσμος πολύς πήγε στο μικρό αλσύλλιο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου κοντά στον σύλλογο Ιμβρίων την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Εκεί έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ιμβρου και Τενέδου. Η Νέα Σμύρνη, που συναισθάνεται το βάρος της ιστορικής της κληρονομιάς, καλωσόρισε τον κ.κ. Βαρθολομαίο με θέρμη αλλά και ευγνωμοσύνη για την παρουσία του. Αλλά και με τη διαβεβαίωση πως οι Eλληνες δεν ξεχνούν τόσο τη γενέτειρά του Iμβρο όσο και την Τένεδο, που τόσα έχουν περάσει από τη δεκαετία του 1960. Hταν λοιπόν και δική του η χαρά να μετονομάσει μια ωραία γωνιά απέναντι από τον ναό της Αγίας Παρασκευής, ώστε να τιμήσει δύο νησιά της Ρωμιοσύνης.

Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο-1
Το μνημείο διά χειρός Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Με συγκίνηση καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης, τονίζοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη η αποδοχή της πρόσκλησης και η τέλεση για πρώτη φορά πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής, η οποία και προηγήθηκε της τελετής ονοματοδοσίας. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η βιωματική αγάπη που έχει ο παναγιώτατος για τα νησιά της Iμβρου και της Τενέδου μοιάζει με τη σύνδεση που αισθάνονται για τις παλιές πατρίδες οι κάτοικοι της γειτονιάς: «Οι Iμβριοι και οι Τενέδιοι είναι αδελφοί μας που βρήκαν στην πόλη μας μια ζεστή αγκαλιά και αποτελούν ισχυρό ενοποιητικό πυρήνα μαζί με τους Μικρασιάτες και τους Κωνσταντινουπολίτες».

Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο-2
Πριν από τα αποκαλυπτήρια, με τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου Ιμβρίων Γιώργος Παπαθεοδώρου και ο πρόεδρος των Τενεδίων Παναγιώτης Οκομούσης, που καμάρωσαν κι αυτοί το μνημείο που έχει φιλοτεχνήσει ο κορυφαίος γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης – την επιμέλεια της κατασκευής είχε η αρχιτέκτονας Δέσποινα Φαρίδου.

Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο-3
Ο Παναγιώτατος τελεί τη λειτουργία στην Αγία Φωτεινή.

Απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή, ο Παναγιώτατος τόνισε: «Με την απόφασή σας γράψατε τα ονόματά σας στις ψυχές των απανταχού Ιμβρίων και Τενεδίων. Η ζεστασιά και η αγάπη του δήμου θέρμανε τις καρδιές μας», προσθέτοντας: «Ἡ νέα πλατεῖα θά εἶναι μία μαρτυρία τῆς μαρτυρικῆς Ἴμβρου καί τῆς ὁμοιοπαθοῦς Τενέδου, σύμβολον Σταυροῦ καί Ἀναστάσεως, ὑπόμνησις διηνεκής ὅτι ἡ Νέα Σμύρνη ἀνεδείχθη νέα πατρίς τῶν προσφύγων τῆς Ἴμβρου μετά τό 1964, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἐδῶ εἰς τόν Δῆμον σας τήν ἕδραν τοῦ Συλλόγου των. Μέ χιλιάδας μέλη, ὁ Σύλλογός μας ἀγωνίζεται εὐόρκως διά τά δίκαια τῆς Ἴμβρου καί ἔχει νά ἐπιδείξῃ ἀξιόλογον κοινωνικόν καί πολιτιστικόν ἔργον. Δέν εἶναι τυχαῖον ὅτι ἡ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν ἐβράβευσε τόν Σύλλογον διά τήν προσφοράν του αὐτήν».

Η Νέα Σμύρνη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησαν την Ιμβρο και την Τένεδο-4
Ο ναός είχε γεμίσει από πιστούς και άλλων ενοριών.

Βαθιά ήταν η κατάνυξη στη Θεία Λειτουργία στον ναό της Αγίας Φωτεινής, η οποία τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Συλλειτούργησαν ο ποιμενάρχης, σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες: Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Iμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Δράμας κ. Δωρόθεος. Ο ναός είχε γεμίσει από νωρίς, όχι μόνον από τους Νεοσμυρνιώτες, αλλά και από πιστούς άλλων ενοριών που θέλησαν να έρθουν και να πάρουν την ευλογία του Παναγιωτάτου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT