Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο

Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή ήταν η Mantility, ένα εγχείρημα που πήρε το όνομά του από ένα λογοπαίγνιο, ένα ανορθόδοξο ζευγάρωμα της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. Ετσι είχε βαφτίσει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη την ιδέα της να φέρει πιο κοντά το μετάξι από το Σουφλί με τους Ελληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές, που γέννησε μια σειρά από πολύ ωραία μαντίλια με ελληνική πρώτη ύλη αλλά και ντιζάιν. Από το 2019 έως σήμερα η Mantility, με έδρα την Καβάλα, έχει συσπειρώσει εξαιρετικά δημιουργικούς ανθρώπους, έχει κάνει εμπορικά προγεφυρώματα στην Αθήνα και στο εξωτερικό και δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος έχει το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή του για να πετύχει τα όνειρά του. Η Υψηλάντη εργαζόταν στο Δημόσιο, το οποίο άφησε για να υλοποιεί επιχειρηματικές ιδέες τρίτων, μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Και πέτυχε.

Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο-1
Ενας πολυχώρος καλαίσθητος και ενδιαφέρων στην πόλη. [Yannis Gouzidis]

Ανήσυχη και εργατική, αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να κάνει και το επόμενό της βήμα. Και βέβαια στηρίχθηκε πάλι σε ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Βρήκε ένα κατάστημα στην καρδιά της Καβάλας, δίπλα στις μεγάλες καμάρες του Υδραγωγείου που ανηγέρθη επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, που ήταν έως πρόσφατα δημοφιλές ουζερί. Και μέσα σε λίγο καιρό το μεταμόρφωσε σε πολυχώρο αναψυκτηρίου, πωλητηρίου αλλά και διεξαγωγής workshop για ενηλίκους και παιδιά. Και το όνομά αυτού Eparchia, από τις λέξεις «επαρχία» αλλά και «επάρκεια», θέλοντας με άλλα λόγια να πει ότι πολύ συχνά η περιφέρεια δεν χρειάζεται να στρέφει το βλέμμα στην Αθήνα και πως έχει τα δικά της αποθέματα σε έμψυχο δυναμικό αλλά και προϊόντα ώστε να τα βγάζει πέρα μόνη της. Επίσημα εγκαίνια δεν έχουν γίνει ακόμα, αλλά ο χώρος άνοιξε δοκιμαστικά στα τέλη Αυγούστου και η στήλη τον επισκέφθηκε αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ακόμα έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές.

Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο-2
Στους τοίχους φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής. [Yannis Gouzidis]

«Ο λόγος που έψαξα μια καινούργια έδρα στο πιο κεντρικό σημείο είναι ότι ήθελα να δημιουργηθεί ένα δημιουργικό στέκι όπου οι συνεργάτες μας, ντιζάινερ, εικαστικοί, χειροτέχνες, που κοντεύουν πια να φτάσουν τους 70 σε αριθμό, να έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν τη δουλειά τους. Μια και η Eparchia αποτελείται από τρεις όμορες ενότητες που όμως επικοινωνούν μεταξύ τους, μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του ακούγοντας ωραία μουσική και δοκιμάζοντας τοπικούς οίνους και εδέσματα με ντόπια προϊόντα, να δει πίνακες, έργα χειροτεχνίας και ντιζάιν, κοσμήματα, μαντίλια, εκδόσεις ποίησης και θεατρικών έργων και να πάρει μέρος και στα εργαστήρια που θα κάνουμε εδώ. Από την πίσω μεριά υπάρχει το οικόπεδο Κρέη που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και στην αυλή θα γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο-3
Οι Καβαλιώτες το αγκάλιασαν από την πρώτη ημέρα. [Γιώργος Ουζούνης]

Παρά το ότι έχει κλείσει ένα μήνα ζωής, το νέο εγχείρημα έχει αγαπηθεί από τους Καβαλιώτες και όχι μόνο: «Εχει ήδη λειτουργήσει σαν ένα κάλεσμα για φιλοξενία νέων πρωτότυπων πρότζεκτ και αυτό μας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά», υπογραμμίζει η Υψηλάντη, που πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί όταν άνθρωποι με μεράκι, αισθητική και ιδέες βρίσκονται να μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Με το δεξί!

Eparchia. Ενας νέος χώρος ζωής και τέχνης στην Καβάλα δείχνει τον δρόμο-4
Αντικείμενα και έργα τέχνης συνυπάρχουν με εργαστήρια. [Yannis Gouzidis]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT