Το «Αλεξάνδρα» γίνεται Cinobo Πατησίων και επανασυστήνεται στη σινεφίλ Αθήνα

Το «Αλεξάνδρα» γίνεται Cinobo Πατησίων και επανασυστήνεται στη σινεφίλ Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εντελώς νέα εποχή μπαίνει από αύριο ο αγαπημένος κινηματογράφος «Αλεξάνδρα» υπό τη σημαία της επιτυχημένης ελληνικής πλατφόρμας streaming Cinobo, που έρχεται να επενδύσει σε μία ακόμα κινηματογραφική αίθουσα της Αθήνας μετά την «Οπερα» στην οδό Ακαδημίας και το «Σινέ Παρί» στην Πλάκα. Εδώ δεν μιλάμε βέβαια για μία ακόμα «διάσωση» από ένα αβέβαιο μέλλον, αλλά για πλήρη ανατροπή των… εργοστασιακών ρυθμίσεων: με νέα επωνυμία (Cinobo Πατησίων), επανασυστήνεται στο αθηναϊκό κοινό ως άτυπη ταινιοθήκη της πόλης για μανιώδεις σινεφίλ, με την προβολή περισσότερων από 30 ταινιών κάθε μήνα, μοιρασμένων σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, αφιερώματα, μαραθωνίους, ρετροσπεκτίβες κ.λπ.

Το «Αλεξάνδρα» γίνεται Cinobo Πατησίων και επανασυστήνεται στη σινεφίλ Αθήνα-1
Τα συνεργεία δουλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να υποδεχθούν τους πρώτους θεατές του Cinobo Πατησίων, που μεταμορφώνεται στην απόλυτη ανεξάρτητη αίθουσα αλλά και σε αποκλειστικό σπίτι των καλτ προβολών του Midnight Express, με πλούσιο περιεχόμενο, αφιερώματα (αρχή με Αλμοδόβαρ και Τζάρμους), ειδικές θεματικές ενότητες, μαραθωνίους κ.λπ. [ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ]

«Μαέστρος» στη νέα εποχή τού «Αλεξάνδρα» αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, μουσικός και προ ετών καλός συνάδελφος στην «Κ» Ακης Καπράνος, διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής στο νεανικό σινεφίλ κοινό της πόλης ως ιδρυτής, εμπνευστής και η ψυχή του «Midnight Express», μιας σειράς μεταμεσονύκτιων προβολών ανεξάρτητων παραγωγών αλλά και μεγάλων επιτυχιών του παγκόσμιου σινεμά που δεν βλέπουμε συχνά στις συμβατικές αίθουσες. Για όσους ανησυχούν ότι το «Αλεξάνδρα» δεν θα προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, η Δάφνη Μπεχτσή, η γυναίκα πίσω από την ιστορία επιτυχίας του Cinobo, σπεύδει να τους καθησυχάσει. «Θα έχουμε καθημερινά ταινίες πρώτης προβολής, αλλά σε συγκεκριμένη ώρα· όλος ο υπόλοιπος προγραμματισμός βασίζεται περισσότερο στη λογική της κινηματογραφικής λέσχης με την εναλλαγή ταινιών σε καθημερινή βάση και τη φιλοδοξία να συσπειρώσουμε τη σινεφίλ κοινότητα της πόλης σε έναν τόσο αθηναϊκό προορισμό όπως είναι η Πατησίων», εξηγεί. Από αυτήν την άποψη το timing μοιάζει ιδανικό, καθώς η νέα, δυναμική επανεκκίνηση του Cinobo Πατησίων έρχεται σε μια περίοδο που ολόκληρος ο άξονας της Πατησίων και η ευρύτερη Κυψέλη δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ύστερα από δεκαετίες πυκνής υποβάθμισης. Θυμίζουμε ότι το «Αλεξάνδρα», που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1961, «γεννήθηκε» σε μια εποχή που η Πατησίων μεσουρανούσε ως προορισμός ψυχαγωγίας και βραδινής εξόδου. Ισως γι’ αυτό προκαλεί κάποια ερωτήματα η επιλογή των ανθρώπων του Cinobo να μη συμπεριλάβουν την ιστορική ονομασία του κινηματογράφου στη νέα του εποχή· όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της «Οπερας», που μετονομάστηκε σε Cinobo Οπερα. Πάντως, προς τιμήν τους, η χαρακτηριστική επιγραφή σε απόχρωση του έντονου πράσινου θα παραμείνει στη θέση της σε ένδειξη σεβασμού στην κληρονομιά της ιστορίας της αίθουσας.

Το «Αλεξάνδρα» γίνεται Cinobo Πατησίων και επανασυστήνεται στη σινεφίλ Αθήνα-2
[Alexandra / Thalia Galanopoulou]

Ως προς τον προγραμματισμό των επόμενων εβδομάδων, ο υπόλοιπος Οκτώβριος θα είναι αφιερωμένος στον Πέδρο Αλμοδόβαρ και στον Τζιμ Τζάρμους στο πλαίσιο μηνιαίων αφιερωμάτων σε μεγάλες σκηνοθετικές υπογραφές, ενώ κάθε Κυριακή, νωρίς το απόγευμα, το Cinobo Πατησίων θα δίνει ραντεβού για περιπέτεια, αληθινή διασκέδαση και διαχρονικό χιούμορ, με αγαπημένες ταινίες δράσης από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Οι Δευτέρες θα είναι αφιερωμένες στο ελληνικό σινεμά, ενώ τα Σάββατα θα σφυρίζει το σινεφίλ τρένο του «Midnight Express». Μάλιστα η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη νέα εποχή της αίθουσας, καθώς εφόσον αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους σινεφίλ θα υπάρξει και νέος γύρος ριζικότερης ανακαίνισής της. Καλή αρχή!

Το «Αλεξάνδρα» γίνεται Cinobo Πατησίων και επανασυστήνεται στη σινεφίλ Αθήνα-3
[ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT