Γιάννης Στουρνάρας. Στη Βρετανική Σχολή o τεχνοκράτης που αγαπά την Ιστορία

Γιάννης Στουρνάρας. Στη Βρετανική Σχολή o τεχνοκράτης που αγαπά την Ιστορία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια παλιά αγγλοσαξονική συνήθεια που επιζεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διανοούμενοι ενδιαφέρονται και για την οικονομία και οι γνώστες της τελευταίας συχνά εντρυφούν σε αντικείμενα που εκφεύγουν του στενού πλαισίου της αγοράς. Ετσι και ο αγγλοτραφής Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σπούδασε και στην Οξφόρδη, μπορεί να συνδυάσει το μυαλό του τεχνοκράτη με τη βαθιά καλλιέργεια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα από τα βιβλία που τον συνάρπασαν ήταν το πόνημα του σερ Ρόντρικ Μπίτον, μια βιογραφία της πατρίδας μας ως σύγχρονου κράτους. Αποδεχόμενος την πρόσκληση του ελληνιστή, ιστορικού, συγγραφέα και επικεφαλής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δέχτηκε να δώσει πριν από μερικές ημέρες μια ιδιαίτερη ομιλία στην κατοικία της διευθύντριας του ιδρύματος στην καρδιά της Αθήνας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της («The Greek Economy. Past, Present and Future»), ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Α.Ε. πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό, κατασκευαστικό και εφοπλιστικό κλάδο της Ελλάδας.

Εκείνο το βράδυ, παρών ήταν και ο Λου Κολλάκης. Με τη διαρκή υποστήριξή του έχουν στηριχτεί εγκαταστάσεις της σχολής τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ χορήγησε και τη θέση της βιβλιοθηκάριου (που έχει θεσπιστεί στο όνομά του) για την περίοδο 2024-2026.

Γιάννης Στουρνάρας. Στη Βρετανική Σχολή o τεχνοκράτης που αγαπά την Ιστορία-1
Η αγαπητή Κέιτ Σμιθ και ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ, που τη διαδέχθηκε στην Αθήνα.

Ο πρέσβης Μάθιου Λοτζ παίρνοντας τον λόγο έκανε στην αρχή μια επισκόπηση των συνεργασιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για την προώθηση της έρευνας και της σχέσης συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιστορικός αυτός θεσμός έχει υπάρξει ένα φυτώριο φιλελληνισμού από το 1886 έως τις μέρες μας. Η διευθύντρια της σχολής, καθηγήτρια Ρεμπέκα Σουίτμαν, παρουσίασε το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων της σχολής. Το κοινό άκουσε με ενδιαφέρον τη νέα συνεργασία με το Ιδρυμα Michael Marks για τη διαμονή βραβευμένων ποιητών στη σχολή, όπως επίσης και τα καινούργια προγράμματα επιτόπιας έρευνας στην Κνωσό και στην Κέρο.

Η επικεφαλής της σχολής δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία της υποστήριξης των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχονται στην Ελλάδα. Η Βρετανική Σχολή, για να διατηρήσει τη δέσμευσή της για επιστημονική αριστεία, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της ψηφιακής υποδομής της και την ψηφιοποίηση των αρχείων της.

Στόχος είναι και η ανανέωση των υποδομών του εργαστηρίου Fitch, όπου θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθούν χορηγίες όπως έγινε και για την κατασκευή του νέου Στρωματογραφικού Μουσείου στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Packard και όχι μόνον.

Γιάννης Στουρνάρας. Στη Βρετανική Σχολή o τεχνοκράτης που αγαπά την Ιστορία-2
Ο Λου Κολλάκης και η δρ Ευαγγελία Κυριατζή, διευθύντρια εργαστηρίου Fitch, ΒΣΑ.

Ωραία όλα αυτά. Και με την οικονομία μας; Τι γίνεται; Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άφησε αχτίδες αισιοδοξίας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, μιλώντας για τη μετάβαση από την κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στην απόκτηση καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που σηματοδοτεί ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν, πάντως, την ευκαιρία να θέσουν κι ερωτήσεις. Η βραδιά έκλεισε στους κήπους της σχολής με τις ευχαριστίες του σερ Μπίτον προς τον ομιλητή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT