Για μια πανίσχυρη οικογένεια όπως οι Κένεντι στα μέσα του 20ού αιώνα, η πνευματική αναπηρία ενός μέλους ήταν κάτι πέρα από κοινωνικό στίγμα. Ηταν μια ρωγμή στη δημόσια εικόνα που έπρεπε να διορθωθεί, να εξαφανιστεί, να αποσιωπηθεί. Κάπως έτσι η Ρόζμαρι, μία εκ των αδελφών του Τζον, του Τεντ και του Μπομπ, της Γιούνις και άλλων τεσσάρων παιδιών, υπεβλήθη σε λοβοτομή. Είχε θεωρηθεί εκείνη την εποχή «μια κάποια λύσις» για το θέμα. Αυτό το βίωμα άφησε βαθύτατη πληγή στη Γιούνις Κένεντι-Σράιβερ που ήταν εξαιρετικά συνδεδεμένη με τη Ρόζμαρι και την είδε να μετατρέπεται από έναν άνθρωπο με σχετική αυτοδιάθεση σε ένα ον δίχως συνείδηση. Ηδη από τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε να ασχολείται με όλους όσοι αντιμετώπιζαν τέτοια θέματα. Ο προσωπικός της αγώνας μετατράπηκε σε έναν παγκοσμίως πρωτοπόρο θεσμό, τα Special Olympics που εδώ και δεκαετίες εκπροσωπούν τη συμπερίληψη, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Σήμερα συμμετέχουν 4 εκατομμύρια άτομα με νοητική και αναπτυξιακή αναπηρία σε περισσότερες από 200 χώρες και έθνη σε όλο τον κόσμο. Ο γιος της, Τίμοθι Σράιβερ όχι μόνο συνεχίζει το τεράστιο έργο που ξεκίνησε η μητέρα του στους Αγώνες, αλλά έχει υπάρξει από τα νιάτα του η φωνή των ατόμων που δεν μπορούσαν να μιλήσουν και να διεκδικήσουν την ορατότητά τους.
Δικαίως ο τελευταίος έτυχε θερμότατης υποδοχής στην πατρίδα μας στην πέμπτη τελετή απονομής του βραβείου «Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη. Το βραβείο, το οποίον αποσκοπεί στην ανάδειξη των προσώπων και οργανισμών εντός και εκτός Ευρώπης που ενσαρκώνουν τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αξίες, φέτος εστίασε στον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού. H συγκίνηση στη Ροτόντα ήταν τεράστια και το κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο, καθώς το παρών «έδωσαν» και αθλητές των Special Olympics που διακρίνονται για τη δύναμη της θέλησης, το πείσμα, το θάρρος. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης, τόνισε ότι σταθερός άξονας στην πενταετή διαδρομή του θεσμού των βραβείων υπήρξε και παραμένει ο άνθρωπος: «Οι συμμετέχοντες στον θεσμό των Special Olympics, αθλητές και εθελοντές με όχημα τον αθλητισμό, ξεπερνούν τον εαυτό τους, αλλάζουν τις ζωές τους και μεταμορφώνουν την ίδια την κοινωνία μέσα από το παράδειγμά τους», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης αναφερόμενος στη γενναιότητα της προσπάθειας.
«Ο ενθουσιασμός και η αδελφότητα των αθλητών των Special Olympics είναι αντίδοτο στα σημερινά κακά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, δίνοντας έμφαση στο διχαστικό κλίμα και στους πολέμους που βιώνουμε αυτήν την περίοδο. Συγκινημένος ο βραβευθείς Τίμοθι Σράιβερ υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε αυτό που ζητούν οι αθλητές των Special Olympics. Θέλουμε όλα τα σχολεία του κόσμου να διδάσκουν τη συμπερίληψη. Απαιτούμε τα συστήματα υγείας να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία. Ολα τα παιδιά, όλοι οι ενήλικες, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν παντού». Μήνυμα απηύθυνε και ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank: «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμέλιο του πολιτισμού μας», τόνισε.
Την παράσταση έκλεψε ο Αγις Διακόπουλος, αθλητής καλαθοσφαίρισης των Special Olympics που καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ενώ δεν υπήρχε άνθρωπος που δεν δάκρυσε στη λήξη όταν οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA» συνόδευσαν την εμφάνιση μιας μεικτής ομάδας αθλητριών γυμναστικής, από επίλεκτες αθλήτριες των Special Olympics και αθλήτριες της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας γυμναστικής Wolves Team.