Χαρά Θεού. Δεν υπάρχουν άλλες λέξεις για να περιγράψεις τον καιρό των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον εδώ, στην Αττική: ήλιος, βοριάδες, διαύγεια μοναδική, φως εξαίσιο και αναζωογονητικό. Αυτά είδαν οι Αθηναίοι που δεν έφυγαν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και πήραν τις παραλίες· ακόμα και για βόλτα οι λιγότερο τολμηροί, που δεν τους πήγαινε τέλη του μήνα να βάλουν μαγιό και να κολυμπήσουν. Αλλά έτσι όπως έχει κυλήσει ο καιρός μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται να είσαι και κανένας θαλασσόλυκος για να βουτήξεις. Τα νερά χλιαρά, σαν να είναι μέσα Ιουνίου, και η ζέστη το μεσημέρι πραγματικά καλοκαιρινή.
«Το καλοκαίρι όπως έπρεπε να είναι», συμφώνησα αμέσως με την πολύ εύστοχη παρατήρηση φίλου ενώ αγνάντευε τις γεμάτες πλαζ της Γλυφάδας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, παραμονές εθνικής γιορτής. Μόνο που δεν είναι καλοκαίρι… Ημερολογιακά βρισκόμαστε σε προχωρημένο φθινόπωρο κι αν δεν ήταν οι πρωινές και οι βραδινές ψύχρες θα είχαμε παραφρονήσει ομαδικώς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες ήταν αρνητική, στο Οχυρό Νευροκοπίου με -1,2 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθησαν η Τρίπολη με -1 και το Βουτύρο Ευρυτανίας, λίγο έξω από το Καρπενήσι, με -0,3. Οι ανέφελοι ουρανοί και οι βοριάδες προκαλούν αυτά τα μεγάλα θερμοκρασιακά εύρη στα ενδότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας: το μεσημέρι να σκας από τη ζέστη και το βράδυ να θες τζάκι.
Ερχεται αντικυκλώνας
Και δεν είναι τόσο η παρατεταμένη καλοκαιρία που ανησυχεί, αλλά αυτή η αναθεματισμένη ανομβρία που κάνει κακό στη γεωργία, καταπονεί ακόμα περισσότερο την αποκαμωμένη χλωρίδα και έχει επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία. Και τα νέα, δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστα. Αν και οι μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας, εντούτοις οι πρώτες ενδείξεις για τον Νοέμβριο είναι αποθαρρυντικές. Γίνεται λόγος για νέο αντικυκλώνα, όχι τον βαλκανικό του Οκτωβρίου που έδιωχνε τις βροχές και τα συστήματα από τη χώρα μας, αλλά πανευρωπαϊκό αυτή τη φορά, γιγαντιαίων διαστάσεων, που θα εγκατασταθεί λίαν συντόμως πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο και θα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα των βροχών προσφέροντας αδιατάρακτη ηλιοφάνεια και ασυνήθιστη για την εποχή καλοκαιρία.
Αν όμως η Δυτική Ευρώπη που… ποτίστηκε πλουσιοπάροχα τον Οκτώβριο αδημονεί για λίγο ήλιο, εμείς δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Οπως διαβάζουμε στη μετεωρολογική ιστοσελίδα Weather Analysis Greece, μόνο για τα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα προοιωνίζεται μια μόνιμη ροή βοριάδων, οι οποίοι θα κατεβάζουν κρύο αέρα από τη Ρωσία, προς τα Βαλκάνια, κατά περιόδους. Τα βαρομετρικά συστήματα θα βρίσκονται σχεδόν όλο τον μήνα αποτραβηγμένα στον βόρειο Ατλαντικό, χωρίς να μπορούν να διαπεράσουν το «τείχος» του αντικυκλώνα, τουλάχιστον έως και τα τέλη του μήνα. «Κάποιες περισσότερες πιθανότητες για κάποια φαινόμενα βορείου ρεύματος έχει η Κρήτη, η Εύβοια και γενικά τα ανατολικά ηπειρωτικά».
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), σύμφωνα και με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Οκτώβριο και τις οποίες «αποδελτίωσε» επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με το 73% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (31%) και 0-1 °C (25%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 17%. Τέλος, υπάρχει 27% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία. Αλλά εδώ που φτάσαμε, δεν θέλουμε κρύο, βροχές θέλουμε…