Δασκάλες ηρωίδες στον αλυτρωτισμό

Δασκάλες ηρωίδες στον αλυτρωτισμό

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιστημονική μελέτη της για τα χρόνια της μετάβασης, από το 1880 έως το 1913, η ιστορικός Μαρία Πρέκα μας δίνει ένα πολιτισμικό πανόραμα με θέμα τις «Δασκάλες στα χρόνια του αλυτρωτισμού», εκτενής έρευνα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Γράφημα της Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Πρέκα μας μιλάει για το θεσμικό υπόβαθρο και την κοινωνική κινητικότητα των γυναικών εκπαιδευτικών που στήριξαν τη μεγάλη υπόθεση της εθνικής συνείδησης, ταξιδεύοντας σε απομακρυσμένες περιοχές, συχνά σε αντίξοες συνθήκες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία καθώς και για τον Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Τον αναγνώστη θα συγκινήσουν οι περιπλανήσεις μεμονωμένων δασκάλων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο έργο της εκπαίδευσης.
N. B.

Η Εστριλντ και ο Βάρικ

Στην Εποχή του Σιδήρου μεταφέρει τους έφηβους αναγνώστες η Αμερικανίδα συγγραφέας Λόις Λόρι στο βιβλίο της «Το αίνιγμα του Γουίντεμπι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (μετάφραση Βάσια Τζανακάρη). Αφορμή για την έμπνευση της βραβευμένης συγγραφέως ήταν ένα ανατριχιαστικό, πραγματικό, γεγονός· την ανακάλυψη του πτώματος ενός παιδιού που πνίγηκε με τα μάτια δεμένα πριν από 2.000 χρόνια στον γερμανικό βάλτο του Γουίντεμπι της Γερμανίας. Η Λόρι δίνει ξανά ζωή στο παιδί του βάλτου –μια πιθανή εκδοχή τουλάχιστον– και μιλάει για τη διαφορετικότητα μέσα από την τρυφερή ιστορία της Εστριλντ, ένα κορίτσι που θέλει να γίνει πολεμίστρια, και του Βάρικ, το ορφανό και παραμορφωμένο αγόρι που τη βοηθάει.

Στο σανατόριο της γραφής

Οι εκδόσεις Loggia επανέρχονται με το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Μαξ Μπλέχερ (1909-1938) «Φωτεινό άντρο» (μετάφραση Βίκτωρ Ιβάνοβιτς). Μετά τα συγκλονιστικά «Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό» και «Επουλωμένες καρδιές», ο συγγραφέας μιλάει για τη ζωή του, την ασθένειά του –υπέφερε από φυματίωση των οστών–, την παραμονή του σε σανατόρια, το καταφύγιο που έβρισκε στην εσωτερικότητα, το χιούμορ, την ειρωνεία αλλά και στην υπέροχη θέα της κοιλάδας του Ροδανού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT