Μνήμη Ουίλιαμ Τρέβορ
Ιρλανδός κατά το αίμα, παγκόσμιος κατά τη γραφή. Ο Ουίλιαμ Τρέβορ (φωτ.) πέθανε στα 88 του την περασμένη Κυριακή. Ενα «καλό ταξίδι» συνοδεύει το ιρλανδέζικο Bewley’s που πίνουμε στη μνήμη του, για τους «Εργένηδες των λόφων» πρωτίστως. Για τις λέξεις που πετάγονταν μέσα στον χρόνο, στον χώρο, στη στάση ζωής και στην ανθρώπινη κατάσταση. Ενας καλός Σαμαρείτης των λέξεων, με τη μανία της θρησκευτικότητας, της πίστης γενικά. Η Μαρίσα Σίλβερ στον «New Yorker» έγραψε ένα ωραίο κείμενο (http://bit.ly/2fsOQD0).
Το πρώτο audiobook
Ηταν το 1935 όταν η καναδική δισκογραφική εταιρεία RNIB έδωσε στην κυκλοφορία μια κασετίνα τεσσάρων δίσκων LP, οι οποίοι περιείχαν το πρώτο audiobook στην ιστορία. Πρόκειται για την πλήρη ηχογράφηση της νουβέλας «Τυφώνας» (1902) του Τζόζεφ Κόνραντ. Το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, το οποίο σήμερα διαθέτει βιβλιοθήκη 25.000 τίτλων, άρχισε να δημιουργεί ηχητικά βιβλία το 1935, αρχικά για τυφλούς βετεράνους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εικάζεται ότι ο «Τυφώνας» ηχογραφήθηκε από πρώην μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά.
Βρετανικός «εμφύλιος»
Αστραψε και βρόντηξε η συγγραφέας Sunny Singh (φωτ.), πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων BAME, «Jhalak», που απονέμει χίλιες λίρες σε συγγραφέα που προέρχεται από την κοινότητα των μαύρων, των Ασιατών και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων. Η Singh, λοιπόν, αποκάλεσε «θλιβερούς» τους Βρετανούς εκδότες, διότι υπέβαλαν στον διαγωνισμό μόλις 51 συμμετοχές ώς τώρα. «Προφανώς δεν εκδίδονται αρκετά βιβλία από συγγραφείς των μειονοτήτων BAME», είπε η ίδια.
Κύμα εκδόσεων για τον Τραμπ
Η εκλογή Τραμπ προκαλεί εκδόσεις επί εκδόσεων που θα φωτίσουν πτυχές του φαινομένου. Πολυαναμενόμενα είναι τα απομνημονεύματα της Κέιτι Τερ (φωτ.), ανταποκρίτριας του αμερικανικού NBC News στο Λονδίνο που της προτάθηκε να καλύψει την πρώτη καμπάνια του Τραμπ στις ΗΠΑ, «το πολύ για έξι βδομάδες» – τίτλος: «Unbelievable» («Απίστευτο»). Η Τερ έμεινε, τελικά, 18 μήνες, αποκωδικοποιώντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και τους οπαδούς του. Μέσα στο 2017, αναμένονται τουλάχιστον 3-4 εκδόσεις είτε για το «λαϊκιστικό φαινόμενο Τραμπ» είτε για τη Χίλαρι Κλίντον. Να ’μαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον…
Το «πάρτι του αιώνα»
Πενήντα χρόνια πριν, στις 28 Νοεμβρίου 1966, στη Μεγάλη Σάλα του ξενοδοχείου «Πλάζα» της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός, ιδιότροπος, ιδιοφυής συγγραφέας Τρούμαν Καπότε διοργάνωσε το «πάρτι του αιώνα». «Μόλις» 540 φίλοι του κατέφτασαν σε αυτό που ο Καπότε αποκαλούσε «ένα μικρό μασκέ πάρτι προς τιμήν της Κέι Γκρέιαμ (εκδότριας της “Washington Post”) και όλων των φίλων μου». Σε αυτό το «άγρια καθολικό», όπως χαρακτηρίστηκε, πάρτι συνυπήρξαν η ποιήτρια Μαριάν Μουρ και ο Φρανκ Σινάτρα, η Γκλόρια Βάντερμπιλτ και ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Λάιονελ Tρίλινγκ, η Ιταλίδα πριγκίπισσα Λουτσιάνα Πινιατέλι και, βέβαια, ο Αντι Γουόρχολ. Οι «New York Times» έκαναν ένα υπέροχο αφιέρωμα, με πολλές φωτογραφίες. (http://nyti.ms/2g5n2my).