Ο Ράμπο συλλέκτης
Θα ήταν μάλλον δύσκολο, ώς τώρα τουλάχιστον, να συνδέσουμε τον Ράμπο, δηλαδή τον Σιλβέστερ Σταλόνε, με τη λογοτεχνία ή, τέλος πάντων, με ό,τι θα είχε να κάνει με τη λογοτεχνία. Τα φαινόμενα απατούν, διότι ο Ρόκι αποδεικνύεται συλλέκτης σπάνιων εκδόσεων, μερικές εκ των οποίων θα δημοπρατηθούν στις 8 και 9 Μαρτίου από τον οίκο Heritage Auctions στη Νέα Υόρκη. Η εκπληκτική συλλογή του μυώδους μαχητή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγγραφείς του 18ου και του 19ου αιώνα, όπως οι αδελφές Μπροντέ, ο Τζόναθαν Σουίφτ, ο Εμίλ Ζολά και ο Τσαρλς Ντίκενς, των οποίων η αρχική τιμή θα είναι… μερικές χιλιάδες δολάρια.
Προυστ κινούμενος
Ο Ζαν-Πιερ Σιρουά-Τραάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ, στον Καναδά, θεωρεί ότι έχει βρει τη μοναδική κινούμενη εικόνα του Μαρσέλ Προυστ. Αποτελεί ένα, προφανώς βωβό, απόσπασμα από τον γάμο της Élaine Greffulhe, θυγατρός της κόμησσας του Greffulhe, στενής φίλης του Προυστ, από την οποία εμπνεύστηκε την Οριάν ντε Γκερμάντ στο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Ο καθηγητής πιστεύει ότι, αν υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε τον Προυστ… κινούμενο, αυτή είναι στο απόσπασμα που βρήκε στα αρχεία του καναδικού Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η Κάρι Μπράντσο πρόεδρος
Το γεγονός ότι η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι βιβλιοφάγος το γνωρίζαμε. Τώρα, η ίδια έχει ακόμη έναν λόγο να είναι περήφανη για τη… βιβλιοφαγία της, αφού χρίστηκε επίτιμη πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Book Club Central της Ενωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών. Το Book Club Central σκοπό έχει να προωθήσει την ανάγνωση στις νεότερες γενιές, αλλά και να συστήνει διαρκώς νέες εκδόσεις στους αναγνώστες. Σε αυτή τη λογική, επέλεξε την Κάρι Μπράντσο γι’ αυτή τη θέση, η οποία, εξάλλου, είχε υπηρετήσει σε διάφορες προεδρικές επιτροπές του Μπαράκ Ομπάμα για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Δέρμα, ξύλο και βιβλία
Στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, ένας –πανάκριβος– χώρος μπορεί να μεταφέρει τους επισκέπτες αιώνες πριν. Πρόκειται για την έως τώρα μάλλον ακριβότερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, ονόματι Book Capella, σε γοτθικό στυλ, και αποτελεί ιδέα των εκδόσεων Alfaret. Αν θέλει κανείς να την επισκεφθεί ως αναγνώστης, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 130 ευρώ για τέσσερις ώρες, ενώ οι τιμές των βιβλίων κυμαίνονται από… μόλις 550 έως 900 ευρώ, αφού αποτελούν αντίγραφα σπουδαίων έργων από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.
Ραντεβού στα τυφλά
Μια περιφερειακή βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ, εκείνη της κομητείας Γκρίνι της Βιρτζίνια, αποφάσισε να ωθήσει τους εφήβους της περιοχής να κάνουν ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο. Ετσι, οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης είχαν την πανέξυπνη ιδέα, στο τμήμα με τα εφηβικά βιβλία, να καλύψουν κάποιες εκδόσεις με χαρτί περιτυλίγματος και να ζητήσουν από τους έφηβους αναγνώστες να δανειστούν το βιβλίο, δίχως ασφαλώς να γνωρίζουν ποιο είναι, και να μην το ανοίξουν έως ότου φτάσουν στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, οι βιβλιοθηκάριοι ευελπιστούν ότι θα ιντριγκάρουν τους νεαρούς αναγνώστες και, έτσι, θα προσελκύσουν περισσότερους εφήβους στους «τέσσερις τοίχους της ανάγνωσης».