Notebook

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρυσά συμβόλαια

Η Σίαν Κάιν, από τις πιο ευφυείς δημοσιογράφους βιβλίου του Guardian, με αφορμή τα 65 εκατ. δολ. που θα λάβουν οι Ομπάμα για τα βιβλία τους από τον Penguin Random House, συγκέντρωσε τα δέκα πιο ακριβοπληρωμένα συμβόλαια στην ιστορία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Ετσι, 100-150 εκατ. δολ. έλαβε ο Τζέιμς Πάτερσον από τον Hachette για δεκαεπτά βιβλία, το 2009. Ο Κεν Φόλετ εισέπραξε 50 εκατ. δολ. για τρία βιβλία από τον Penguin το 2008. Το ζεύγος Κλίντον έλαβε από 15 εκατ. δολ. για τις βιογραφίες του, ενώ η Μάργκαρετ Θάτσερ, με τη σημερινή αξία των δολαρίων, θα ελάμβανε κάτι περισσότερο από 11 εκατ. για τις δύο αυτοβιογραφίες της. Το τι λέει η Κάιν στα συνοδευτικά κείμενα δεν περιγράφεται… (http://bit.ly/2mLwvBQ)

Δύο «κρυμμένες» δωρεές

Στα ψιλά της ειδησεογραφίας πέρασαν δύο συγκινητικές δωρεές βιβλίων σε ιδρύματα που τα έχουν επιτακτικά ανάγκη. Η πρώτη είναι μία δωρεά περίπου 2.000 βιβλίων στις φυλακές Γρεβενών από αυτοδιοικητικούς φορείς της περιφέρειας, που είχαν ξεκινήσει την προσπάθειά τους από τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Η δεύτερη δωρεά έγινε προς την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και προέρχεται από κινητοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής. Παράσημο.

Ενα βραβείο αλλάζει μια ζωή

Η Αλι Κόμπι Εκερμαν είναι Αυστραλιανή ιθαγενής και, καθώς είναι άνεργη, ζει σ’ ένα καραβάνι στην Αδελαΐδα. Είναι, όμως, και ποιήτρια. Η τύχη τής χαμογέλασε όταν της ανακοινώθηκε ότι λαμβάνει το βραβείο Windham – Cambell, το οποίο συνοδεύεται από 165.000 δολ. Η ίδια, όπως δήλωσε, έκλαψε πολύ από τη χαρά της και θεωρεί ότι μεγαλύτερο δώρο του βραβείου είναι ότι θα καταφέρει να επανενωθεί με τον γιο και τα εγγόνια της «κάτω από την ίδια στέγη».

Πού πάνε τα βιβλία;

Το κεντρικό τερματικό των βιβλιοθηκών του Σάφολκ της Βρετανίας δείχνει ότι όλα βαίνουν κατ’ ευχήν, δηλαδή υπάρχει «ισοζύγιο» μεταξύ των δανεισμένων βιβλίων και όσων υπάρχουν στα ράφια. Και όμως, οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών κατέγραψαν 10.000 αγνοούμενα αντίτυπα από τις προθήκες. Τα τελευταία επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι λείπουν… 25 εκατ. βιβλία από 151 βρετανικές βιβλιοθήκες. Οπως λένε όσοι παρακολουθούν την τεράστια βρετανική αγορά βιβλίου, οι περικοπές της κρατικής στήριξης κατά 25 εκατ. λίρες τα τελευταία 20 χρόνια στον θεσμοθετημένο χώρο του βιβλίου ευθύνονται για το γεγονός ότι οι βιβλιοθηκάριοι σταμάτησαν να τσεκάρουν με τον παραδοσιακό τρόπο πόσα βιβλία υπάρχουν στα ράφια, αφού οι μισθοί τους περιεκόπησαν δραματικά.

Επί προσωπικού

Για τη στήλη, υπάρχουν ορισμένα προσωπικά εκδοτικά γεγονότα. Και αυτήν την εβδομάδα συνέβησαν τρεις υπέροχες συμπτώσεις. Εκδόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το «Στη σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα, σε νέα, δροσερή μετάφραση του Βασίλη Τσαλή (εκδ. Κίχλη), η «Ιδιωτική ζωή των δέντρων» του Χιλιανού Αλεχάντρο Σάμπρα, από το σίγουρο χέρι του Αχιλλέα Κυριακίδη (εκδ. Ικαρος), και η «Καρχηδόνα» της Τζόις Κάρολ Οουτς, με την παλλόμενη μεταφραστική πένα της Χίλντας Παπαδημητρίου (εκδ. Πατάκη). Ενα μεγάλο, ζωηρό Σαββατοκύριακο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT