ΔΕΒΘ: Τα πρώτα ονόματα
Η 11η Μαΐου πλησιάζει – είναι η ημέρα που ξεκινάει η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είχε γράψει ο Σάκης Ιωαννίδης στην «Κ» προ εβδομάδων, θα γίνει με το ελάχιστον. Ωστόσο, οι επισκέπτες της μεγάλης έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν συγγραφείς, τους οποίους δεν είναι και τόσο εύκολο να δουν από κοντά. Μεταξύ των προσκεκλημένων λογοτεχνών είναι οι Πασκάλ Μπρικνέρ (φωτ.), Ζάουμε Καμπρέ, Ματίας Ενάρ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Ζουλφί Λιβανελί. Υπενθυμίζεται ότι θα υπάρξουν αφιερώματα στον Νίκο Καζαντζάκη, την Οκτωβριανή Επανάσταση, το Προσφυγικό και το Ετος Ελλάδας – Κίνας.
Τα… xxx του Instagram
Πολλή κουβέντα γίνεται διαρκώς για τη λογοκρισία στα social media. Στο πλαίσιο αυτό, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν γυμνά σώματα κατέχουν τον περισσότερο χώρο. Οι εκδόσεις Prestel συγκέντρωσαν ανάλογες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από χρήστες του Instragram και τις παρουσιάζουν σ’ έναν τόμο, υπό τον τίτλο «Pics or it didn’t happen: Images banned from Instagram». Οπως λένε οι συντελεστές της έκδοσης, «το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει μια συναρπαστική εικόνα των πολύπλοκων απόψεων της κοινωνίας του 21ου αιώνα για την εικόνα του ανθρώπινου σώματος και τη λογοκρισία».
Συλλήψεις στη Λευκορωσία
Αναστάτωση αλλά και κινητικότητα προκλήθηκε στη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα από τις μαζικές συλλήψεις συγγραφέων, εκδοτών και δημοσιογράφων από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου του Μινσκ, κυρίως διότι δημοσίως καταδίκαζαν τις πρακτικές της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η λογοτεχνική οργάνωση Pen και διεθνείς ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ ήδη διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα.
Ζώντας με τον Ολιβερ Σακς
Ο επί σειράν ετών σύντροφος του σπουδαίου νευρολόγου και συγγραφέα Ολιβερ Σακς (τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδ. Αγρα) αφηγείται, στο πρόσφατα εκδοθέν «Insomniac City: New York, Oliver, and Me», τις αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή. Το memoir του Μπιλ Χέιζ είναι όσο συναισθηματικά φορτισμένο χρειάζεται, ώστε να αντιληφθεί ο αναγνώστης τις κρυφές πλευρές ενός σπουδαίου ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερο απόσπασμα του βιβλίου είναι εκείνο που αναφέρεται στη συνάντηση των δύο με την Μπγιορκ στο Ρέικιαβικ, την περίοδο που το… ξωτικό από την Ισλανδία κυκλοφόρησε τον δίσκο «Biophilia» (2012), που πήρε το όνομά του από το βιβλίο του Σακς «Musicophilia».
Τα σινεμά της Καβάλας
Η ανακάλυψη είναι η μισή χαρά της ανάγνωσης. Αυτό συνέβη με την έκδοση «Οι κινηματογράφοι της Καβάλας, Οι εποχές – Οι αίθουσες – Οι άνθρωποι» του Καβαλιώτη Λευτέρη Κελβερίδη. Η έρευνά του αναφέρεται στην ιστορία των αιθουσών της Καβάλας, συνοδευόμενη από σπάνιο αρχειακό υλικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκδοση έγινε αναλώμασιν της πνευμονολόγου Σταυρούλας Μπουσμουκίλια, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και σήμερα ιδιώτες-χορηγοί, όταν πρόκειται για τέτοιες ερευνητικές απόπειρες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία της πόλης, ιδιωτική και δημόσια, ενώ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους νεότερους –Καβαλιώτες και μη– να γνωρίσουν τα μυστικά της πόλης.