Ο Αλμπερτ Φίνεϊ δεν φοβήθηκε τον πειραματισμό μέχρι το τέλος

Ο Αλμπερτ Φίνεϊ δεν φοβήθηκε τον πειραματισμό μέχρι το τέλος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μείνει γνωστός για το «ψαρωτικό» του βλέμμα, τη θυμωμένη εκείνη ματιά που «πάγωνε» την οθόνη όταν έριχνε με το πολυβόλο του Ιρλανδού γκάνγκστερ Λίο στο «Miller’s crossing» των αδελφών Κοέν ή όταν έπαιζε τον οργισμένο έφηβο στο «Saturday night and Sunday morning» του ’60.

Ο καταξιωμένος Βρετανός ηθοποιός Αλμπερτ Φίνεϊ πέθανε, χθες, σε ηλικία 82 ετών έπειτα από θωρακική λοίμωξη σε νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο. Το 2011 είχε αποκαλύψει ότι έπασχε από καρκίνο στα νεφρά.

Πιο συγκαταβατικός ως δικηγόρος της Εριν Μπρόκοβιτς, ανατριχιαστικός στις ταινίες του Τζέισον Μπορν, απολαυστικός στο μιούζικαλ «Αnnie» και αξεπέραστος ως Bέλγος Ηρακλής Πουαρό στη μεταφορά του μυθιστορήματος της Αγκαθα Κρίστι «Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρές» στη μεγάλη οθόνη, ο Φίνεϊ μπορούσε με άνεση να μεταμορφώνεται και να περνάει από τον έναν ρόλο στον επόμενο. Η θητεία του σε σαιξπηρικούς ρόλους στο θέατρο του έδωσε τα εφόδια να μην ταυτιστεί με έναν ρόλο του, αν και για πολύ καιρό τον αναγνώριζαν ως Ηρακλή Πουαρό. Ωστόσο, του ήταν εύκολο και μάλλον αναζωογονητικό για την υποκριτική του τέχνη να περνάει από μια ταινία που τραγουδάει το «Tomorrow» με την Αϊλίν Κουίν σε μια άλλη που «γαζώνει» όποιον εμποδίζει τα σχέδιά του.

Ο Αλμπερτ Φίνεϊ δεν φοβήθηκε τον πειραματισμό μέχρι το τέλος-1

Το «Saturday night and Sunday morning» τον έκανε σταρ μέσα σε μια βραδιά, βρίσκοντας στο πρόσωπό του το πρότυπο του οργισμένου νέου του ’60.

Ο Φίνεϊ ενσάρκωσε το πρόσωπο του νέου βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του ’60 και έγινε ευρύτερα γνωστός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Tom Jones» του Τόνι Ρίτσαρντσον για την οποία έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ. Συνολικά ο Φίνεϊ προτάθηκε πέντε φορές στην Ακαδημία, αλλά ποτέ δεν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο.

Δεν του έλειψαν, όμως, τα βραβεία γενικότερα. Στην καριέρα του έλαβε δύο βραβεία Μπάφτα, ένα Εmmy ως Ουίνστον Τσώρτσιλ στη σειρά «The Gathering Storm» του BBC, πήρε τρεις Χρυσές Σφαίρες, τιμήθηκε στη Μπερλινάλε του 1984 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του 1963, ενώ προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Tony για ρόλους που έπαιξε στο Μπροντγουέι.

Γεννήθηκε στο Σάλφορντ το 1936, μεγάλωσε σε μια μέση αστική οικογένεια χωρίς μεγάλες ανέσεις. Με την παρότρυνση των δασκάλων του στο σχολείο μπήκε στη Royal Academy of Arts και ήταν συμμαθητής του Πίτερ Ο’ Τουλ και του Αλαν Μπέιτς.

Ο Αλμπερτ Φίνεϊ ανήκε στη γενιά των ηθοποιών που πέρασαν από το απαιτητικό βρετανικό θέατρο προτού βρεθούν στη μεγάλη οθόνη και πάντα γύριζαν εκεί όταν ένιωθαν τη λάμψη του σινεμά να τους θαμπώνει τα μάτια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT