Νέες ταινίες: Νουάρ στον κάμπο, σκληρό ταξίδι

Νέες ταινίες: Νουάρ στον κάμπο, σκληρό ταξίδι

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς ★★★

ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Ερμηνείες: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Στάθης Σταμουλακάτος

Ο sui generis Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει με την πιο αστεία μέχρι σήμερα ταινία του, η οποία μας ταξιδεύει στην… αθάνατη ελληνική επαρχία. Εκεί ο Ελληνας σκηνοθέτης στήνει μια γκανγκστερική περιπέτεια, με επιπλέον νουάρ στοιχεία, μιας και τα πάντα ξεκινούν από μια γυναίκα.

Η όμορφη Ολγα (Β. Παπαδοπούλου) αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της για τα μάτια ενός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και πρώην λαϊκού τραγουδιστή (Β. Μπισμπίκης), παίρνοντας μαζί της και 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο απατημένος ορκίζεται φυσικά εκδίκηση και ένας ολόκληρος μαφιόζικος μηχανισμός μπαίνει σε κίνηση, με τα πτώματα να στοιβάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Ο Οικονομίδης κρατά το γνώριμο γεμάτο ένταση, αθυρόστομο στυλ του, αφήνει ωστόσο κατά μέρος το δράμα για μια πιο ανάλαφρη κωμική προσέγγιση. Μέσα στην πνιγηρή ζέστη μιας επαρχίας που μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή, άνθρωποι κουρασμένοι, οι οποίοι όμως ακόμα ονειρεύονται, θα συγκρουστούν με πάθος. Ολο αυτό γεννά αρκετή δράση και μπόλικους –ίσως και παραπάνω από όσους χρειάζεται– στα όρια του βρασμού διαλόγους, ανάμεσα σε καλοσχηματισμένους, κατά κανόνα, χαρακτήρες.

Μαφιόζοι του υποκόσμου, μπράβοι, άνθρωποι για όλες τις δουλειές, καλτ εκτελεστές και δύο απίθανες μαμάδες μπαίνουν στο μείγμα, σε ένα φιλμ με θέματα φαινομενικά καθολικά (έρωτας, οργή, εκδίκηση κ.ο.κ.) αλλά ταυτότητα βαθιά ελληνική. Τα μπλουζ της Λουιζιάνα μπλέκονται με τα σκυλάδικα του κάμπου και το αιματοβαμμένο γουέστερν συναντά τους ανατολίτικους κώδικες τιμής. Ο Στάθης Σταμουλακάτος, σε ρόλο-κλειδί, είναι απλά απολαυστικός, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε μερικές αληθινά ξεκαρδιστικές σκηνές.

Το βαμμένο πουλί ★★★★

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Βάκλαβ Μαρχούλ

Ερμηνείες: Πετρ Κοτλάρ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Μπάρι Πέπερ

Διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γέρζι Κοζίνσκι, ο Τσέχος σκηνοθέτης Βάκλαβ Μαρχούλ πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα επικών διαστάσεων, τρομερής δύναμης αλλά και απίστευτης σκληρότητας κινηματογραφικό έργο, το οποίο στοιχειώνει τον θεατή. Πρωταγωνιστής είναι ένα ανώνυμο ορφανό αγόρι, το οποίο περιπλανιέται στην απέραντη ύπαιθρο της ανατολικής Ευρώπης, προσπαθώντας να επιβιώσει, στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δρόμος του είναι γεμάτος στερήσεις, τρομακτικά εμπόδια, ανθρώπινα τέρατα αλλά και κάποιους σπλαχνικούς χαρακτήρες που θα τον βοηθήσουν.

Ο Μαρχούλ, που δούλεψε την ταινία επί πολλά χρόνια, έχει χωρίσει την αφήγηση σε κεφάλαια, τα οποία, αν και σε μερικές περιπτώσεις επαναλαμβάνονται ενοχλητικά, κατά κανόνα μας οδηγούν σε όλο και πιο σκοτεινά μονοπάτια. Η αποκτήνωση του πολέμου, ακόμα κι όταν εκείνος δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, είναι πανταχού παρούσα, με έναν τρόπο απόλυτα απτό, σχεδόν σωματικό. Δεν είναι λίγες οι ανατριχιαστικές σκηνές και καλό είναι να γνωρίζει κανείς πως χρειάζεται γερό στομάχι για να βυθιστείς σε έναν τέτοιο εφιάλτη.

Το ίδιο το περιεχόμενο, ωστόσο, είναι από κάθε έποψη εκπληκτικό. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία συνοδεύεται από απαράμιλλης δεξιοτεχνίας ποιητικά πλάνα, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους. Από την άλλη, ο διάλογος περιορίζεται μόνο στα απολύτως απαραίτητα, με τον θεατή να βρίσκεται τελικά καθηλωμένος, με την ψυχή χαραγμένη, όπως συμβαίνει με εκείνη του μικρού. Η παιδική ελπίδα του τελευταίου και η καθαρή λαχτάρα για ζωή είναι εδώ το μόνο φως που ακολουθούμε μέσα στο σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης.

Dark Waters ★★★

Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς

Ερμηνείες: Μαρκ Ράφαλο, Αν Χάθαγουεϊ, Τιμ Ρόμπινς

Αγώνας κατά των χημικών

Ο Τοντ Χέινς («Κάρολ») συνεργάζεται με τον Μαρκ Ράφαλο –είναι πρωταγωνιστής και παραγωγός– προκειμένου να αφηγηθούν την αληθινή ιστορία του δικηγόρου Ρομπ Μπίλοτ, ο οποίος έκανε γενναία στροφή στην καριέρα του προκειμένου να υπερασπιστεί το δίκαιο. Εχοντας για πελάτες του φαρμακοβιομηχανίες, ο Ρομπ θα δεχθεί επίσκεψη από δύο αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δηλητηρίαση των ζωντανών τους. Η επιτόπου αυτοψία θα του δείξει πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο τρομακτικό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έναν πολύχρονο και επίπονο αγώνα ενάντια σε μια μεγάλη εταιρεία χημικών. Ο Ράφαλο ερμηνεύει με αφοσίωση τον ηρωικό δικηγόρο, σε ένα καλογυρισμένο φιλμ, δίχως μεγάλες εκπλήξεις αλλά με μερικά πολύ σημαντικά και επίκαιρα περιβαλλοντικά μηνύματα.

Μετά τον γάμο ★★

Σκηνοθεσία: Μπαρτ Φρόιντλιχ

Ερμηνείες: Μισέλ Γουίλιαμς, Τζουλιάν Μουρ, Μπίλι Κράνταπ

Γυναικεία υπόθεση

Ενα ιδιότυπο οικογενειακό δράμα που ξεκινά καλά, για να ακολουθήσει όμως μάλλον το μονοπάτι της σαπουνόπερας. Η Ιζαμπέλ (Μισέλ Γουίλιαμς) είναι η διευθύντρια ενός ορφανοτροφείου στην Καλκούτα, έχοντας βρει τη γαλήνη και τον σκοπό της ζωής της. Τα πάντα, ωστόσο, θα αλλάξουν όταν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη προς αναζήτηση χορηγιών θα τη φέρει σε επαφή με την Τερίσα (Τζούλιαν Μουρ), μια πλούσια μπιζνεσγούμαν, με την οποία έχουν περισσότερα κοινά από όσο είχε φανταστεί. Το θέμα των οικονομικών ανισοτήτων μπλέκεται με την προσωπική ιστορία και τελικά υποβιβάζεται για χάρη μιας μάλλον ανιαρής και προβλέψιμης εξέλιξης. Στα θετικά φυσικά είναι η παρουσία των δύο εξαιρετικών γυναικών ηθοποιών, η οποία όμως από μόνη της δεν αρκεί.

Φύγαμε ★★★½

Σκηνοθεσία: Νταν Σκάνλον

Ακούγονται: Τομ Χόλαντ, Κρις Πρατ, Οκτάβια Σπένσερ

Ξωτικά εν δράσει

Η αγαπημένη των παιδιών Pixar επιστρέφει με μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της των τελευταίων ετών. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου στη θέση των ανθρώπων υπάρχουν ξωτικά και άλλα μυθικά πλάσματα, βγαλμένα από δημοφιλή βιντεογκέιμ, δύο αδέλφια ξεκινούν ένα επικό ταξίδι. Στόχος τους να ολοκληρώσουν ένα μαγικό ξόρκι, το οποίο θα φέρει πίσω στη ζωή για μία ημέρα τον πατέρα τους που έχει πεθάνει. Οι δημιουργοί του animation μπλέκουν πανέμορφα τον σύγχρονο κόσμο με τους μυθολογικούς, καρτουνίστικους χαρακτήρες, καταλήγοντας σε ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα, γεμάτο έξυπνο χιούμορ αλλά και αρκετή συγκίνηση. Ομορφη μουσική, απίθανες σχεδιαστικές λεπτομέρειες και αμείωτος ρυθμός σε ένα φιλμ που απευθύνεται ουσιαστικά σε όλες τις ηλικίες.

ΕΜΕΙΣ…

Ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες η κατάθεση αιτήσεων για το Oxbelly, την ετήσια συνάντηση κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία διοργανώνεται στην Costa Navarino, με πρωτοβουλία του παραγωγού Χρήστου Κωνσταντακόπουλου. Στόχος του εργαστηρίου σεναρίου και σκηνοθεσίας, το οποίο διευθύνει η σκηνοθέτις Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη, είναι να προσφέρει σε 8 έως 10 κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να δουλέψουν τα σενάρια της πρώτης ή της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τους και να σκηνοθετήσουν μια σκηνή της επιλογής τους, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης 10 ημερών. Στο πλάι τους θα βρίσκονται παγκοσμίως καταξιωμένες μορφές του σινεμά. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι 10 Απριλίου.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Διαρκείς είναι τις τελευταίες μέρες οι αλλαγές στην προγραμματισμένη λειτουργία της κινηματογραφικής βιομηχανίας λόγω κορωνοϊού. Οι περισσότερες από αυτές μέχρι τώρα (αναβολές κυκλοφοριών, περιορισμένη διανομή κ.ο.κ.) αφορούσαν κυρίως την Κίνα. Καθώς όμως το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, ακόμα και τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά πρότζεκτ δεν μένουν ανεπηρέαστα. Κάπως έτσι οι παραγωγοί του πολυαναμενόμενου καινούργιου «Τζέιμς Μποντ» (θα κυκλοφορούσε αίθουσες τον προσεχή Απρίλιο) ανακοίνωσαν αναβολή για το επόμενο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, η νέα ημερομηνία κυκλοφορίας για την Αγγλία αλλά και την Ελλάδα είναι η 12η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT